Arama

Jet-Lag Sendromu

Güncelleme: 10 Temmuz 2017 Gösterim: 4.829 Cevap: 1
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
30 Temmuz 2008       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi

Jet-Lag Sendromu



Sponsorlu Bağlantılar
Tempo dergisinin haberine göre kapalı mekanlarda, cam binalarda nefes almadan çalışanları yeni bir yorgunluk ve uykusuzluk sendromu tehdit ediyor. Jet Lag sendromu adı verilen bu rahatsızlık uykusuzluk, isteksizlik ve yorgunluk gibi belirtiler gösteriyor.

Jet-Lag Sendromu belirtileri
  • İş yaşamındaki yoğunluk ve sosyal sebeplerle, biyolojik saatinizin ileri doğru kaymış olmasına jet lag sendromu deniliyor.
  • İş yaşamındaki yoğunluk ve sosyal sebeplerle, biyolojik saatinizin ileri doğru kaymış olması. Yani geceleri istediğiniz saatte uyuyamamak ve sabahları kalkamamak.
  • Ofiste öğlene kadar kafanızı toparlayamamak, akşamdan kalmış gibi hissetmek.
  • İş saatleri içinde dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu yaşamak
  • Beyin, uykudaki işlemlerini yerine getiremediği için unutkanlık, olayları ilintilendirmeme ve kopukluk yaşamamak. Örneğin t6anıştığınız birinin yüzünü görüp adını hatırlayamamak ya da adını hatırlayıp yüzünü çıkartamamak vs.
  • Genel bir keyifsizlik, motivasyon eksikliği, hafif depresyon, can sıkıntısı, çabuk sinirlenme, hoşnutsuzluk.
Jet-Lag Sendromu'ysanız ne yapmalısınız?
  • Biyolojik ritminizin size öngördüğü zamanda yani uykunuz geldiğinde yatağa girin.
  • Uyku düzeniniz tamamen bozulduysa, bu durumu ancak yatış saatlerinizi yeniden normale dönünceye kadar ileri atarak düzeltebilirsiniz. Daha erken yatıp erken kalkmaya çalışarak değil.
  • Doğal gün ışığından olabildiğince fazla faydalanmak gerekiyor. Metroya binmek yerine açık havada yürümek, mesai saatinde molalarınızı karanlık sigara odaları yerine açık havada vermek vs.
  • Mümkünse gün ışığına benzer aydınlatma sistemi kullanılan bir ofiste çalışmak.
  • Geceleri yatak odanızın tamamen karanlık olması, kaliteli bir uyku için şart.

Son düzenleyen perlina; 10 Temmuz 2017 15:47
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Haziran 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Sosyal Jet-Lag!


Yapılan araştırmalara göre uyku ve uyanıklık düzeni karanlık ve aydınlık döngüsüyle şekilleniyor. Bunun yanında modern yaşam tarzı ve yapay aydınlatma gibi kriterler bu döngünün sapmasına neden oluyor. Matematiksel bir model aracılığıyla yapay ışığın uyku ve uyanıklık döngüsü üzerindeki etkisini inceleyen bilim insanları uyku düzeniyle uyku ve uyanıklık döngüsü arasındaki sapmaları 'sosyal jet-lag' olarak tanımlıyor. Söz konusu döngüdeki düzensizliğin bireylerin fiziksel sağlığı ve bilişsel performansı üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Bilim insanlarının araştırmaları sonucunda yapay ışığın etkisinde olan bireylerin ışık parlaklığı arttıkça kendiliğinden uyanamadığı ve uyku zamanının gecikerek daha ileri saatlerde gerçekleştiği, yapay ışığın etkisinde olmayan bireylerin ise güneşin doğuşundan yaklaşık 1 saat önce uyandıkları tespit edildi. Bu bağlamda araştırmacılar yapay ışığa uzun süre maruz kalmanın sosyal jet-lag'ı paralel olarak artırdığı, özellikle akşamları yapay ışıkta kalma zamanının kısalmasının ise sosyal jet-lag'ı azaltıcı bir etkide bulunduğu sonucuna ulaştı.

Kaynak: Scıentıfıc Reports

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 10 Temmuz 2017 15:47

Benzer Konular

28 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
4 Mayıs 2008 / Pollyanna Tıp Bilimleri
14 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Biyoloji
26 Kasım 2012 / GECE KORKUSU Soru-Cevap