Ziyaretçi
OYUN TERAPİSİ VE TANIMI
Yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar için de oyun terapisi odur. Oyun terapisi kelimeler yerine oyuncakları koyarak/kullanarak çocuklara kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olur.
Sponsorlu Bağlantılar
Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunlarını çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.
Çocukların oyunları ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerini odaklanan özel bir süreçtir. Kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Bu süreçte çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik türde bir çok oyuncak sunulur. Çocukların kendilerini sanat, drama ve fantezi içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsatlar yaratılır.
OYUN TERAPİSİ NE İŞE YARAR?
Oyun, hayatın şartlarına uyumda güçlük çeken çocukları tedavide en uygun metottur. Çocukların kendilerini kelimelerle ifade edebilecek zihni yeteneklerden mahrum oldukları için, kendilerini oyun üzerinden daha akıcı bir şekilde ifade ederler. Oyun terapisi onlara kendilerini en rahat şekilde ifade edebilecekleri ortamları sunar.
OYUN TERAPİSİNDEN YARAR SAĞLAYAN VAKALAR
• Ailede yaşanan çatışma,boşanma yada ayrılık ile ilgilenen çocuklar,
• Duygusal, fiziksel yada cinsel tacize uğramış çocuklar,
• Evlat edinilmiş yada koruyucu aileye verilmiş çocuklar,
• Sevilen birinin ölümü yada hastalığı kadar kaybın sonuçları ile uğraşan çocuklar,
• Hastaneye yatırılmış çocuklar,
• Aile içi şiddet gören çocuklar,
• Dikkat Eksikliği Bozukluğu tanısı almış çocuklar
• Çok fazla kaza yada hastalık geçirmiş çocuklar.
OYUN TERAPİSİNİN YARARLARI
• Çocuğun duygularını ifade etmesini kolaylaştırır,
• Kendine güveni ve duygusal yeterliliğin değerini arttırmak,
• Çocuğun yaşamındaki travmatik olayların yarattığı anksiyeteyi azaltmak,
• İnsanlar arası ilişkilerde sağlıklı bağlar yaratır yada bu ilişkileri arttırır,
• Yerinde ve uygun davranmanın değerini artırır.
BİR ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİNE İHTİYACI OLDUĞUNA NASIL KARAR VERİLİR?
Çocuklar, evdeki veya okuldaki değişimlere adaptasyonda, aileden birinin ölümünde, ebeveyninin boşanmasında, zor dönemlerden geçebilirler. Bazı çocukların bu dönemlerde diğerlerinden daha çok desteğe ihtiyacı olur. Çocuğun hayatındaki ebeveyn, öğretmen veya başka bir yetişkin, çocuk hakkında endişe duyarsa, oyun terapisi yardımcı olabilir.
OYUN TERAPİSİ ODASINDA HANGİ OYUNCAKLAR VARDIR, NEDEN?
Oyuncaklar, çocukların hislerini ifade etmelerini kolaylaştırıcı özellikleri olanlardan seçilir. Mesela kuklalar, bebekler evleri, boya ve çamur bunlardan bazılarıdır. Oyuncaklarla nasıl oynanacağı seçiminin çocuklara bırakılması gerekir. Ayrıca oyuncaklar güvenilir, dayanıklı ve sürekli kullanılabilmeye müsait olmalıdır.
BİR ÇOCUĞUN NE KADAR SÜRE İLE OYUN TERAPİSİ ALMASI GEREKİR?
Çocuktan çocuğa değişir bu süre. Ayrıca bu sürenin uzunluğu yada kısalığı çocuğun yaşadığı travmanın ciddiliği ve çocuğun olayı nasıl algıladığı önemlidir.
OYUN TERAPİSİ İLE ÇOCUKLA EVDE OYNAMANIN FARKI NEDİR?
Oyun terapisi oyun odasında empati, kabul ediliş ve anlayış havasını oluşturabilmek üzere eğitim almıştır. Oyun terapisi oyun ile aynı şey demek değildir. Oyun terapisi çocukların hayat şartlarına doğal olarak verdiği reaksiyonları ortaya dökmesine imkan verir. Eğitimli bir oyun terapistinin varlığı çocuğun kendini kabul edilmiş ve anlaşılmış olarak hissetmesine ve kontrol hissini veya zor durumların farkına varılabilmesine uygun ortam sağlar.
NEDEN OYUN TERAPİSİ
Çocuklar oyun oynamayı severler. Yetişkinler kadar duygularını anlayabilme ve becerileri gelişmemiştir. Bu nedenle oyunla çocuklara deneyimlerini ve duygularını ifade etme fırsatı sunulduğundan iyileştirici özelliği vardır. Çocuklar; oyunlarında davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, korku yada hayal kırıklığı gibi duyguları terapistin sağladığı güvenli bir ortamda canlandırabilirler.
Oyun terapisi çocukların;
•Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine
•Zihinsel ve fiziksel düşüncelerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Bir ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİNE İHTİYACI OLDUĞUNA NASIL KARAR VERİRSİNİZ
Çocuklar, evdeki veya okuldaki değişimlere adaptasyonda, aileden birinin ölümünde, ebeveyninin boşanmasında, zor dönemlerden geçebilirler. Bazı çocukların bu dönemlerde diğerlerinden daha çok desteğe ihtiyacı olur. Çocuğun hayatındaki ebeveyn, öğretmen veya başka bir yetişkin, çocuk hakkında endişe duyarsa, oyun terapisi yardımcı olabilir.
OKUL ORTAMINDA OYUN TERAPİSİ
Oyun terapisi bir metottur ve bu metot sayesinde çocuğun doğası oyun vasıtası ile anlatım bulur. Oyun terapisi etkin olarak 3 ile 8 yaş arasında bulunan normal düzeydeki çocuklarda kullanılır. Aile problemleri ile bunalmış çocuklara (boşanma, kardeş rekabeti, v.s.), tırnak yiyen, yataklarını ıslatan, agresif yada acımasız olan, sosyal gelişimi geri olan yada istismar kurbanı olan çocuklara uygulanır. Ayrıca özel eğitim alan ve bozukluklarının kaynağı anksiyete yada duygusal karmaşa olan çocuklara da uygulanır.
Oyun terapisi uygulayanlar bu metotun, çocuğa gerçek ortamda yapamayacaklarını, oyun terapisi ile yaşamlarının küçük bir parçasını maniple etme şansı verdiğine inanırlar. Özel olarak seçilmiş materyallerle oynayarak ve müdahale etmeyen bir kişinin rehberliğinde çocuk, duygularının rolüne bürünür ve bastırılmış duygularını yüzeye çıkararak onlarla yüzleşir ve onlarla nasıl başa çıkacağını öğrenir. Bunun en psikoterapötik formu, uygulayıcının koşulsuz olarak çocuğun söylediklerini ve yaptıklarını kabul etmesidir. Uygulayıcı hiç bir zaman çocuğa karşı duygularını yansıtmaz, çocukla tartışmaz, ahlak dersi vermez yada çocuğa hatalı olduğunu söylemez. Çocuğa cezanın var olmadığı bir ortamda bulunduğu hissettirilmelidir. Ortam izin verici olduğunda bile, bazı kesin sınırlar çizilmelidir. Materyallere zarar verilmeyeceği, uygulayıcıyı incitilmeyeceği yada bu oyunun belirli bir süre devam edeceği gibi sınırlar getirilmelidir.
Bir çok psikolog, danışman yada diğer profesyoneller bu metodu yalnızca kendilerinin yargılama yetkisinin olduğu bir metot olarak görebilirler. Uzun dönemli ve derinlemesine bir danışmanlığa başvurduklarında haklı olabilirler. Bununla beraber, bu metot psikologlar, sosyal hizmetler uzmanları ve okullardaki rehber öğretmenler tarafından kullanılmaktadır. Bu metot, bir öğretmenin sınıfta daha az şiddetli problemler üzerinde çalışması için, kolaylıkla modifiye edilebilir. Bir davranışı yönetmeyi seans öncesinde planlamak, ailelerden ve yöneticilerden izin almanın en iyi yoludur.
OYUN TERAPİSİ İLE İLGİLİ MESLEKLER
•Çocuk psikoterapistleri
•Sanat terapisti
•Psikiyatri hemşiresi
•Rehber ve Psikolojik Danışmanlar
•Sosyal görevli
•Danışman/Psikoterapist
•Uğraş terapisti.
pdrciyiz.biz
Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 18:18