Arama

Boşanma ve Stres

Güncelleme: 1 Ağustos 2016 Gösterim: 1.251 Cevap: 0
kenan23 - avatarı
kenan23
Kayıtlı Üye
1 Ağustos 2016       Mesaj #1
kenan23 - avatarı
Kayıtlı Üye
Eşler beraberliklerini sürdürmelerinin imkansız olduğunu anladıkları zaman boşanma yolunu seçerler. Boşanma karşılıklı anlaşılarak alınmış ortak bir karar olsa bile, insan hayatında birçok değişikliği de beraberinde getirir ve önemli bir stres kaynağıdır. Boşanma Holmes ve Rahe’nin ölçeğinde en çok stres veren olaylar sıralamasında eşin ölümünden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bir evliliğin sona erdirilmesi taraflar için önceden bütün yönleri kestirilmesi imkansız birçok problemi de beraberinde getirir. Bu problemlerin boyutu ve şiddeti, evlilik süresinin uzunluğu ve çocukların sayısı ile doğru orantılıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Evlilik, kısa süreli bir evlilik ise ve eğer çocuk da yoksa, stres, daha çok başlangıçta yapılan maddi harcamalar ve evliliği sürdürmedeki başarısızlık duygusundan kaynaklanır. Reddedilen tarafın kendini onarması bazen zaman alırken, erkeğin reddedildiği bazı durumlarda ,hoş olmayan tavır ve bazı davranışlar ortaya çıkabilir ve fizik güç kullanılmasına , saldırganca davranışların görülmesine de rastlanabilir. Ancak bazı uzun süren evliliklerde ortak edinilmiş, biriktirilmiş maddiyat paylaşımı sorun olurken, ortak çocukların bölüşülme zorunluluğu ile ilgili güçlükler de eklenirse, boşanmış eşlerin karşı karşıya oldukları zorluklar da ciddi bir stres kaynağıdır.20 yıldan uzun süren beraberliklerin ayrılıkla sonuçlanması, kişilerin gelecekle ilgili beklenti ve şanslarının bir hayli sınırlanmış olması yüzünden, taraflar için son derece önemli bir stres sebebidir.

Eşlerden birinin, ya evlilik içinde geliştirdiği bir beraberliğe yönelmesi veya boşanmanın hemen ardından yeni bir beraberlik içine girmesi, yalnız kalan eş için yine önemli bir stres kaynağıdır. Yeni bir beraberliğe yönelen kişi için de aslında durum çok da kolay değildir. Çünkü uzun yılların getirdiği alışkanlıkları kısa sürede terk edip, yeni beraberliğin yeni şartlarına uyum sağlamak da zahmetli olacaktır.

Boşanma, uzun yıllar içinde kazanılmış maddi imkanların sağladığı belli bir konfor ve rahatlığın da terkedilmesini zorunlu hale getirir. Eşlerin birinin ya da her ikisinin varlıklı olmaları durumu dışında hayat standardında kaçınılmaz olarak bir düşüş olacaktır. Konunun bu yönü ayrı ve hayatın bütününü ilgilendirdiği için, çok önemli bir stres kaynağı olarak karşımıza çıkar.

Yazar: Özlem Salgar
Sorularlapsikolojim
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

25 Ekim 2018 / arwen Psikoloji ve Psikiyatri
18 Kasım 2016 / asla_asla_deme X-Sözlük
14 Mayıs 2012 / B.L.A.C.K Taslak Konular
5 Kasım 2009 / Misafir Hukuk
23 Ocak 2018 / _KleopatrA_ X-Sözlük