Arama

Enginar ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 10 Eylül 2011 Gösterim: 3.411 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Akdeniz çevresindeki ılıman böl­gelerin ve Türkiye'nin yerli bitkisi olan engi­nar (Cynara scolymus) çok lezzetli ve sevilen bir sebzedir. Günümüzde, öbür Avrupa ülke­leri ve ABD başta olmak üzere, iklim ve toprak koşullarının elverişli olduğu birçok yerde yetiştirilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sert ve dik gövdesinin yüksekliği 1 metreyi bulan enginar, ayçiçeği ve devedikeni gibi bileşikgiller (Compositae) familyasındandır. Bu yüzden, bol tüylü ve iri parçalı yaprakların çevrelediği gövdenin ucundaki çiçekler de çok sayıda mavimsi mor çiçeğin kümelenmesiyle oluşmuş bir çiçek başı ya da kömeçtir. Engi­narın sebze olarak yenen bölümü de henüz çiçek açmadan toplanan bu çiçek başlarının dibindeki çiçek tablasıdır. Ayrıca bazı yerler­de körpe yaprakları ve sapları da sebze olarak yenir.

Enginar çokyıllık bir bitkidir; toprak üstün­deki bölümleri her yıl ölür, ertesi yıl yenile­nir. Ama bitki yaşlandıkça çiçek başlarının niteliği azaldığı için genellikle dört yılda bir kök sürgünleriyle yeni bitkiler üretilir. Çok besleyici bir sebze olan enginarın Türkiye'de bayrampaşa, sakız, şıra ve darıca gibi çok tutulan yerli çeşitleri yetiştirilmektedir.

Msxlabs & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
elifuzun437 - avatarı
elifuzun437
Ziyaretçi
10 Eylül 2011       Mesaj #2
elifuzun437 - avatarı
Ziyaretçi
Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Sarılık ve hepatit hastalıklarında, aşırı şişmanlıklarda, kurdeşende, romatizma ve egzamada, kan dolaşımını düzenlemede faydalıdır. Kolesterolün sebep olduğu damar sertliğinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkları önleyicidir. Kalbin en iyi dostudur. Kan temizleyici, vücuttaki zehirli maddeleri atmada, vücuda dinçlik vermede, kalp adalelerinin kuvvetlenmesinde, üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Mideyi dezenfekte ederek rahat çalışmasını sağlar. Toksinlerin atılmasında yardımcı olur.
Enginar bilinen yararlarından dolayı 15. yüzyıldan bu yana Avrupa başta olmak üzere saraylarda ve zengin sofralarında değişik şekillerde yemekleri yapılarak tüketilen temelde pahalı bir gıdadır. Enginar üzerinde yapılan araştırmalar onun normal bir gıda olması özelliğinin yanı sıra, içindeki vitamin ve mineral yoğunluğu ve zehir atıcı özelliği ile bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olarak değerlendirilebilecek fonksiyonel bir gıda olduğunu göstermiştir. Enginar yapraklarının dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde doktor tedavisine yardımcı fonksiyonel bir gıda desteği olarak halk arasında ve modern tıpta aşağıda belirtilen rahatsızlıklarda kullanılması tavsiye edilmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

*Vücuttaki zehiri atma etkisi nedeniyle romatizma ve gut hastalıklarında,
*Eklem yanmalarını azaltıcı olarak,
*İştah açıcı olarak,
*Kalp hastalıklarında sakinleştirici ve kan basıncını azaltıcı, tansiyonu düşürücü olarak,
*Mide ve bağırsak hastalıklarında ishal ve dizanteriye karşı,
*Safra kesesi, karaciğer hastalıkları ve sarılıkta,
*İdrar söktürücü ve safrayı artırıcı etkisinden dolayı karaciğerin görevlerini kolaylaştırıcı olarak,
*Beyin yorgunluğunda ve kanı temizleyici olarak,
*Şeker hastalıklarında,
*Enginar kolestrol içermediği gibi içindeki cinarin maddesi kolestrol ve amonyağı düşürücü etkiye sahiptir. Enginarın afrodizyak etkilerinin olduğuna dair ayrıca literatürde bilgiler mevcuttur.alıntı:Enginar Suyu

Benzer Konular

29 Ocak 2013 / Efulim Sağlıklı Yaşam
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular