Arama

Mercimek ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 16 Ocak 2012 Gösterim: 5.757 Cevap: 1
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
22 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
mercimek

Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Sponsorlu Bağlantılar

Mercimeğin Faydaları: Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

Mercimek Nasıl Kullanılır? Mercimek genellikle çorbası yapılarak tüketilir. Ayrıca yemeklere de katılır. Mercimek kaynatılıp suyu içilirse göğüs ağrılarını hafifletir ve öksürüğü keser.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
16 Ocak 2012       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Sağlıklı Beslenme - Baklagiller - Mercimek

Sponsorlu Bağlantılar
1vbkg

Diğer İsimleri : Merdümek, Lens, Lens esculenta, Ervumlens Lentil, Lentille comestible

Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından20-70 cm boylarında, yumuşak ve ince gövdeli, disk seklinde meyveleri olan, tek yıllık otsu bir sebze bitkisi. Mercimeğin zayıf ve ince bir kök sistemi olup, kökü derinlere inmez. Gövdeleri nârin olup, dallanır ve bu dallanma yan dallarda da devam eder. Bundan dolayıdır ki ana gövde pek belirgin değildir. Gövdeleri dik olup, tüylüdür. Yapraklar bileşik yapraklar seklinde olup, yaprak sapının uç kısmı incelmiş ve sülük seklini almıştır. Çiçekler yaprak koltuklarından çıkar. Meyveleri legümen (bakla) tipinde olup,adini alan sarımtrak esmer renkteki şişkin torbalarda gelişir. Torba içindeki tâneler, mercimek adini alır. Sekil îtibâriyle mercimek tâneleri yassı, 0,5 cm çapındaki disk biçimindedirler.Büyüklük, sekil ve renklerine göre isim alırlar: Sultan mercimek, yeşil mercimek, kırmızı mercimek gibi.

Yetiştirildiği Yerler : İlk çağlardan beri Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Güney Anadolu, Ege, Marmara bölgesinde yetiştirilir.

Bilinen Bileşimi : Terkibinde B vitaminleri ve fosfor vardır.

Faydaları :

En fazla demir içeren gıdalardandır. Hasta ve zayıf kimselerde bol kan yapımını sağlar.

Protein miktarı da yüksektir. Bu nedenle bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır.

Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir.Sinirleri teskin eder, geceleri yıpranmış sinirlerin tamirini sağlar.

Bağırsaklara hafif yumuşaklık verir ve geçici ishal yapar.

Anne sütünü artırıcı etkisi vardır.Emzikli kadınlar da sütün miktarını ve beslenme değerini yükseltir.

Hamile kadınlara, bebeğin kanlı-canlı olmasına yarar. Anneyi de besleyerek zayıf düşmesini önler.

UYARI : Mercimeğin hazmı zor olduğu için mide rahatsızlığı olanlar daha çok çorba şeklinde tüketmelidirler.

kaynak:

Benzer Konular

17 Ağustos 2010 / LaDymm Taslak Konular
12 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / SUNU Sağlıklı Yaşam
12 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular