Arama

Bebek Kordonu Bakımı (Göbek Bağı)

Güncelleme: 2 Mart 2013 Gösterim: 6.776 Cevap: 2
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
12 Ekim 2009       Mesaj #1
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi
Bebek Kordonu Bakımı (Göbek Bağı)

Sponsorlu Bağlantılar
Bebek yaşama annesinden kendisine uzanan göbek kordonuyla bağlıdır. Rahim içerisindeki 9 ay boyunca bebek gıdasını bu kordon içindeki kan damarlarından alır. Bununla beraber, bu kordon, artık gerek duyulmadığı için ayrılır.

Geriye kalan, yaklaşık 2.5 cm. boyunda, bebeğin vücuduna çok yakın bir parçadır. Bu kordon zamanla kurur ve gövdeden ayrılır. Geriye kalan bölge ince bir tabaka deri ile kaplanır, bağ dokusu oluşur ve çoğu bebeklerde, bu kordon doğumdan 12 ila 15 gün sonra tamamiyle düşer.

Çoğu zaman göbeğin bakımı oldukça kolaydır, iyileşmeyi geciktirebileceği için çoğu doktorlar, bu bölgenin kapatılmamasını tavsiye ederler. Göbek kordonu kuru tutulmalıdır. Bebeğin bezini değiştirirken, bezin göbek üzerine gelecek şekilde kapatılmamasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde göbek kuru tutulabilir.

Bazı doktorlar, göbek kordonu tamamiyle düşene kadar banyo yapılmamasını ve vücudun süngerle temizlenmesini önerirler. Kimi doktorlar da, göbek çevresini steril bir pamukla temiz tuttuğunuz sürece bebeğinize banyo yaptırmanızda bir sakınca olmadığını söylemektedirler.

Bu talimatlara ilave olarak, doktorunuz bu bölgeyi alkole batırılmış bir pamukla günde birkaç kez temizlemenizi de tavsiye edebilir. Göbeği temizlerken, göbek kordonu çıkıntısını inciltmeden tutarak göbeğin etrafından çıkıntıya doğru temizleyiniz. Bu şekilde, hem bu bölge temiz tutulmuş olacak, hem de enfeksiyon tehlikesi ortadan kaldırılmış olacaktır.

Kordon tamamiyle iyileşene kadar (nadiren de olsa), enfesiyon tehlikesi vardır. Bunun nedeni bu açıklıktan vücuda mikrop girmesinin kolay olmasındandır. Eğer bebeğinizin göbek bölgesinde bir kızarıklık ya da herhangi bir akıntı görürseniz doktorunuzu aramalısınız. Eğer bu bölge mikrop kapmış ise tıbbi tedavi ve belki de hastaneye yatmak gerekebilir.

Bazı bebeklerde bu bölgede, göbek granülasyonu (granülom) olarak adlandırılan yumrular oluşur. Eğer bebeğinizde granülom yumrusu oluşmuş ise iyileşme süreci gecikebilir. Böyle bir oluşum varsa, göbek kordonu bölgesi açık kırmızı ya da pembe bir renk alacak, nemli bir görünüm kazanacak ve bu bölgede kötü kokulu bir akıntı oluşacaktır.

Başlangıç olarak doktorunuz bu bölgeyi günde birkaç defa alkolle temizlemenizi önerebilir. Eğer granülom inatçı ise doktorunuz göbek kordonunu dağlama ya da gümüş nitrat ile temizleme yoluna gidebilir.

Bebeğinizin göbeğinde herhangi bir kanama olduğunda doktorunuza haber veriniz.
SaglikON2 - avatarı
SaglikON2
Ziyaretçi
27 Şubat 2013       Mesaj #2
SaglikON2 - avatarı
Ziyaretçi
Anne Olmadan once E2809CGobek BagiE2809Dni Koparmak 300x200
Göbek bağı bireyin özgürlüğünün simgesi olması yanı sıra annesinden tam kopamayışının, her gün görülse de farkında olunmayan, dokunulmayan tam iyileşmemiş, izi kalmış yaraların simgesidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Dr. Hasan Ali Nogay
Akupunktur Uzmanı
Bebeğin anne ile arasındaki yaşam bağı ‘göbek bağını’ koparmak doğumun bitmesi, yeni bir canlının dünyaya ‘ilk’ merhaba demesinin başlangıcıdır. Bebek böylece ilk kez kendi başına kalır, ilk kez hava solur, nefes alır, bağımsızlığa doğru ilk adımı atar. Ancak görselde koparılan göbek bağı hayatta gerçekten koparılabiliyor mu?

Göbek Bağına Dokunmak Bağımsızlaşmaktır!
Aile ve toplumun 0- 7 yaş arasında kadının bilinçaltına yüklediği beklentiler olumlu olabileceği gibi zarar verici de olabilir. Ciddi baskı, sınırlandırma, tıkanıklık ve bağımlılık oluşturan unsurlar da içerebilir. Göbek bağına dokunmak değişmek, büyümek, kendi sezgisel gelişim, anneden ve babadan bağlarını kopararak bağımsızlaşmaktır. Göbek bağını koparmak, anne-baba enerjisinin canlanması ve erişkin olmak için sihirli bir dokunuştur. Aynı zamanda toplumsal sınırlamalardan da özgürleşmenin anahtarıdır. Bir annenin yavrusuna verebileceği en kutsal şey, onun kendi sezgisinin doğruluğuna güvenmesidir. Yani onun içindeki bilge kadının sezgilerine, içgüdülerine, algılarına, yaratıcılığına güven duymasını sağlamasıdır.

Kadının Korkuları!
Kadın, bazen kendisi olduğunda, “bağlarından-bağımlılıklarından- kopup özgürleştiğinde, çevresindekileri kendisinden uzaklaştıracağını hissedebilir. Ancak kadın, ruhunu-doğal kadın ve dişi özelliklerini ortaya çıkarmak, değişmek, büyümek, olgunlaşmak için bu gerilime ve sonrasında “kopuşa” ihtiyaç duyabilir. Düğümler, bağlar aslında kadına aittir. İtiraz etmeden, yakınmadan kabullenmek ve öyle bir hayat sürmek kahramanlık gibi görünebilir. Aşırı uyumlu olmak duygu ve çabası, bazen çatışmaları artırır ve “migren ağrısı” gibi yapışıp kalabilir. Ta ki, o duygudan özgürleşene, bağlarını koparıp; kendi değerini fark edene ve “değerli” olduğunu kabul edinceye kadar.
Bir şeyi enine boyuna, her açıdan görmek ve doğru değerlendirmek için “bilgelik ve sezgi” gerekir. Doğuştan gelen sezgi, ancak özgür-bağımsız-bağsız-olmakla tekamül eder. Bilgelik ise aynı zamanda gördüklerine ve kararlarına dayanma gücü ve farkındalık gerektirir.
Doğal özelliklerinin, yeteneklerinin, becerilerinin, yaratıcılığının kabullenilmediği ailelerde ve sosyokültürel çevrede büyüyen kadınlardan çoğu zaman hem de tekrar tekrar parlak başarılara imza atmaları beklenir. Bu kadınlar da, bunların neden kendilerinden istendiğini bilmeden “ne kadar değerli” olduklarını kanıtlamaya çalışır. Master üstüne master, doktora üstüne doktora yapar; bir erkek kadar güçlü ve başarılı-tehlikeli-girişimlerin, finansal süreçlerin içine girerler. Buna kendilerini zorunlu hissederler.

Anne Olmadan Önce Niçin “Göbek Bağı”nı Koparmak Gerekir?
*Ailesi ve toplum tarafından sürekli sınırlandırılan, dizginlenen, sımsıkı gemlenen kadının, kendini rahatça ifade etmek
*Rahmin canlanıp, büyümesi ve doğurganlığını kazanması
*İçinde filizlenen özgürlüğün dışarı çıkmasına izin vermesi
*Kadınsı özelliklerinin her zerresini güvenle ifade edebilmesi
*İçindeki derin kadının bilgeliğine, sezgilerine, doğal döngüsüne, kadınsı geleneğine uygun ve bu döngüsel yaratıcılıkla mutlu ve tatmin olmak için
*Bağımlılıklarından ve bağlarından kurtularak, kendi sınırsız potansiyelini, yaratıcılığını, verimli doğurgan özelliklerini göstermek ve “içindeki doğal kendi=kadın gibi kadın” olması
*Büyümeyi, gelişmeyi, olgunlaşmayı bağımsız olmayı isteyen bilincine rağmen, göbek bağına sıkıca tutunmaya çalışan, bağımsızlık pahasına anne-babadan “koruma ve övgü” bekleyen bilinçaltı ile çatışmadan kurtulmak kadının anne olmadan önce göbek bağından kurtulması gerekir.
_İrem_ - avatarı
_İrem_
Ziyaretçi
2 Mart 2013       Mesaj #3
_İrem_ - avatarı
Ziyaretçi
Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı


Anne karnındaki bebek göbek bağı sayesinde gerekli oksijeni ve besi maddelerini alarak büyür. Eğer bu bağ herhangi bir nedenle hasara uğrarsa, bebeğin gelişmesi durur ve durduğu gibi de yaşama veda eder. Bebek dünyaya geldikten sonra da göbek bağı hayati önem taşır. Eğer gerekli pansuman ve temizlik işlemleri yapılmazsa göbek bağı enfeksiyon kapabilir.
Bebek anne karnında süre boyunca amnios sıvısı içindedir. Sıvının içinde olduğu sürede oksijen alıp karbondioksit atılımı yani nefes alıp verme ve beslenme görevini anne ile bebeği bağlayan göbek bağı sağlar. Bebeğin doğumu ve nefes almasıyla beraber göbek bağının fonksiyonu biteceğinden doktor ya da yardımcı tarafından hızla klampe edilir (mandal benzeri bir kapatıcı takılır) ve bebek anneden bağımsızlığını ilan etmiş olur. Göbek bağının sinir lifleri olmadığından, göbeğin kesimi ve klamplenmesi sırasında bebek ağrı hissetmez. Böylece damarlar kapanmış ve kanama engellenmiş olur. Göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık 2-2.5 cm yukarıdan kesilir ve bebek bakımının ilk basamağı olarak en sık alkol olmak üzere antiseptik bir madde uygulanır. Bundan sonra amaç göbeğin temiz ve kuru tutulmasıdır. Göbek bağı günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini kaybederek kurur, renk sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1-3 hafta içinde düşer.

Göbek Bağı Düşene Kadar Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göbek bağı temiz tutulmalıdır: Taze göbek bağı yeni doğan bebek için en önemli enfeksiyon giriş yerlerinden biridir. En az günde bir kez olmak üzere tercihen her bez değişimi sonrasında göbek bakımı yapılmalıdır.

Göbek bağı kuru tutulmalıdır: Göbeğin hava ile temas etmesi durumunda göbek bağı kendiliğinden kuruyacaktır. Annelerin en merak ettiği konulardan biri bebeğin göbek düşme süresince banyo yaptırıp yaptıramayacaklarıdır. Bu konuda da farklı görüşler olmasına rağmen göbeğin düşmesine kadar geçecek 2-3 hafta içinde bebeğin temiz tutulmaması enfeksiyon riskini de beraberinde getireceğinden, uzun ve küvet banyolarının yerine sünger ile duş şeklinde kısa banyolar yararlı olacaktır. Banyo sonrasında göbek bağı temiz bir bez yardımıyla hızla kurulanmalı gerekirse saç kurutma makinesinin en düşük ayarı ile kurutulmalıdır. Bebek bezinin sık aralıklarla değiştirilmesi böylece ıslak ve nemli bezin uzun süre göbek bağıyla temasını engelleyecektir. Bezin ön kısmının göbek bağı dışarıda kalacak şekilde katlanması da uygun olacaktır.

Göbek bağının kendi kendine düşmesine izin verin: Göbek bağı vakti geldiğinde kendiliğinden ayrılacaktır. Ayrılma sırasında az miktarda kanama olabilir ama günler içinde devam eden ısrarlı kanama durumunda hızla doktorunuza başvurmanız uygun olacaktır.
Göbek bağının erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi bir ay geçmesine rağmen hala göbeği düşmeyen bebeklerde anatomik bozukluk ya da immünolojik bozukluk olabilir.

Göbek Bağı Düşmeyen Bebeklere Banyo Yaptırırken...

Bebeklere her gün banyo yaptırılabilir ancak ilk birkaç ay haftada 2-3 kez banyo yaptırılması yeterli olur. Özellikle yüz, saçlı deri, göbek bağı, eller ve bez bölgesinin temizliği önemlidir.
Göbek bağı düşmeden önce duş şeklinde ya da süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak, göbek düştükten sonra ise küvet içinde banyo yaptırılabilir.
Banyo esnasında önce gövde bebe şampuanı ya da sabunu ile yıkanıp durulanmalı. Bebeğin kafası hafif geri yatırılarak saçlı deri göz yakmayan şampuanı ile yıkandıktan sonra yüz temizliği yapılmalıdır. Göbek bağı temiz pamuk ile kurulanıp göbek bağı alkol ile temizlenmelidir.

Göbek Bağı Erken Düştüğü Durumlarda

Bazen göbek bağının yeterince kurumadan düşmesinden sonra granülom olarak adlandırılan göbek deliği bölgesinde pembe renkte yumuşak bir kitle görülebilir. Granülom belirtileri aşağıdaki gibidir:

• Göbek düşmesine rağmen göbek deliğinden açık sarı renkte, kıvamlı bir akıntının olması,
• Bebeğin iç çamaşırının sürekli bu salgı ile kirlenmesi.

Bu Durumlarda Doktorunuza Başvurun!

• Kanamanın devam etmesi,
• Göbek güdüğü etrafında kızarıklık ve şişlik,
• Göbek bağından sarı-yeşil akıntı ve pis koku gelmesi.


İstanbul Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal

Benzer Konular

29 Mart 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Ağustos 2013 / Misafir Sağlıklı Yaşam
17 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
14 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış