Ziyaretçi
Şıra
Sponsorlu Bağlantılar
Şıra kısaca mayalanmış taze üzüm suyudur. Olgunlaşmış üzümden değişik usullerle şıra elde edilir. Taze şıra çeşitli elementleri içerdiği için önemli bir besin maddesidir. % 60-80 verimle elde edilen taze üzüm şırasında ortalama, % 70-80 su, % 12-25 şeker, % 0,12-0,15 pektinler, % 0,02-0,04 tanen, % 0,9-1,5 organik asitler (tartarik, elma asidi), % 0,12-0,5 azotlu maddeler, % 0,3-0,5 kül, enzimler ve B1 vitamini vardır. C vitamini şıra elde edilirken içeriğini kaybeder. B1 vitamini şıranın şaraba dönüşmesi sırasında kaybolur. Şırada az miktarda anorganik (litrede 0,1-0,3 mg) ve çok miktarda organik asitler bulunur. Şıranın bozulmadan saklanması için pastörize edilmesi gerekir.
Pişmemiş üzüm suyu (şıra) havasız fıçılarda durunca, gaz habbeleri ve köpük meydana gelerek mayalanır ve şaraba dönüşür. Bu durumdaki şırada şeker azalıp, ispirto çoğaldığı için, tadı şekerliyken, keskin ve yakıcı olur.
Şıra kaynatılıp içine pekmez toprağı konursa da pekmez haline gelir.
Evde yapılabilecek bir şıra tarifi:
Malzeme:
2 kilo üzüm
1 su bardağı şeker
Hazırlanışı:
Üzümler yıkanır ve saplarından ayıklanarak kalın delikli bir bir süzgeçte iyice sıkarak sularını çıkarılır, elde edilen üzüm suyuna yaklaşık bir okadar da sıcak su ilave edilir ve 1 gün fermante olması için bekletilir. Ertesi gün tülbentten geçirip şeker ilave edilir ve soğuk olarak servis edilir.