Arama

Çiriş Otu ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 18 Mayıs 2011 Gösterim: 3.829 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ciris

Sponsorlu Bağlantılar


ÇİRİŞ OTU


Diğer İsimleri : Sarızambak, Asphodelus ramosus, Liliaceae

Botanik Bilgi : Zambakgillerden; beyaz çiçekli bir bitkidir. Kökündeki yumrulardan “Çiriş” yapılır.Ülkemizde çiriş bitkisinin genç sürgünleri ve taze yaprakları sebze olarak pişirilip tüketilmektedir Nisan-Temmuz aylarında çiçek açar.

Bilinen Bileşimi : Nişasta, inulin, acı madde.

Faydaları
Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
Memeli basuru tedavi eder.
Mafsal ağrılarını dindirir.
İdrar söktürür.
Adet kanı söktürür.Adet düzensizliklerini düzene koyar.
Saçkıran tedavisinde de kullanılır.

Kullanım Şekli ve Dozu : 2 bardak suya 30 - 40 gr. bitki konularak kaynatılıp balla tatlandırılıp günde 3 defa yemeklerden evvel içilir.



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
seramiksır - avatarı
seramiksır
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2011       Mesaj #2
seramiksır - avatarı
VIP VIP Üye
ÇİRİŞ:

Sponsorlu Bağlantılar
Bu tür 100-200 cm yükseklikte, rozet yapraklı, tüysüz, sarı çiçekli, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Kökler parmak biçiminde şişkin ve sarı renklidir. Doğu ve Güney Anadolu dağlarında yetişmektedir. Bol olarak bulunduğu yerlere “çirişlik” denir.
Çirişotu’ nun yaprakları sarardıktan sonra (Ağustos) kökleri topraktan çıkartılır ve güneşe serilerek, kemik sertliği alıncaya kadar, kurutulur.
Kurutulan kökler ,su değirmenlerinde toz edilir ve ihtiyaç bölgelerine toz halinde yollanır.

Dış görünüşü: Açık esmer renkli, kokusuz ve tadsız bir tozdur. Suda çözünmez.

Bileşim: Müsilaj, glikoz ve fruktoz’dan yapılmış bir oligosakkarit taşımaktadır .....

Etki ve kullanılış:
Eskiden kökten hazırlanan merhemler,bilhassa Arap hekimler tarafından, uyuz ve frengi tedavisinde kullanılırdı. Halen çirişin su ile karıştırılması ile elde edilen hamur yapıştırıcı madde (bilhassa ayakkabı ve kesekâğıdı yapımında) ve ihram üretiminde kullanılan yün ipliğine apre vermek için kullanılmaktadır.
SIKINTILARINIZ YILDIZLAR KADAR UZAK, HAYALLERİNİZ GÜN GİBİ PARLAK OLSUN DOSTLAR...
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2011       Mesaj #3
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
ciris
Ayriyeten çirişi pazardan alıp yemeği yapılır aynı ıspanak kavurması gibi çirişi temizlersin veiri doğrayıp bunu kendi halinde su koymadan haşlarsın kendine kavrulur ve biraz sıvıyağda soğanı kavur çirişi dök içine ve karabiber ekle birazda bununla kavur ve üzerine yumurta kır güzel ve hoş bir yemek olarakta kullanılır bazı yörelerde hamur içine peynir yerine çiriş ve peynir karışımı konularakta tüketilir ve turşusuda yapılır
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Mayıs 2011 / reyan Sağlıklı Yaşam
17 Kasım 2012 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
11 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular