Ziyaretçi
Fesleğenin Faydaları Nelerdir?
Fesleğen ile yapılan yemekler harika kokar, enfes güzel tat ve şifa verir. Yemekler her ne kadar kendilerine özgü tatlar ve kokular içerseler de baharatlar, çeşitli soslar yemeklerin lezzetine lezzet katar. Fesleğen, domates, nane, kekik, kimyon gibi bitkiler ve baharatlar ile birlikte mısır, kaşar gibi yiyecekler de soslara eklenebilir ve harika tatlar elde edilebilir. Aslında dünya üzerinde birçok ülkede olduğu gibi restoranlarda soslar oldukça çok kullanılmaktadır. Böylece farklı lezzetler elde edilerek müşteri sayısı arttırılabilir.
Bu harika kokulu bitkiyi evlerde, balkonlarda yetiştirmek de oldukça kolaydır. Saksıda kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Bitkinin yaprakları sallandığında hoş bir koku yayar. Bu koku hemen hemen herkesçe sevilir. Fesleğen adı anıldığında ilk akla gelen bu meşhur kokudur.
İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği
En önemli maddesi uçucu yağda bulunan estragol, linalol, cineol, pinen gibi maddelerdir.
Fesleğenin Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri)
Genellikle reyhan adıyla anılmasına rağmen bazı yörelerde fesliyen, peslan, rahan, reyhanotu ve ırıhan adlarıyla da anılır.
Fesleğen Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri
Latince adı ocimum basilicum olan fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır. Mide bulantısını yatıştırması da fesleğenin faydaları arasındadır. Bağırsak parazitlerini öldürebilir.
Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik, stres ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Reyhan adıyla da anılan fesleğenin faydaları arasında balgam söktürücü etkisi de vardır.
Ağızda çıkan yaralar veya pamukçuk bu bitkinin ağız banyosu yoluyla tedavi edilebilir. Ayrıca migren, baş ağrıları, epilepsi ve boğmaca rahatsızlıklarına karşı da kullanılabilir.
Arı, akrep sokması, böcek ve sinek ısırıkları durumlarında ağrıyı dindirmek için 1 tatlı kaşığı bitki, 2 bardak suyla 10 dk. kaynatılır. Soğuması beklenerek arı sokan yere sürülür.
Bağırsak gazları, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkileri için 20 gr. kuru fesleğen, 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3 kez birer bardak içilir.
Migren tedavisi için 2 su bardağı kaynar su içerisine birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, melisa otu ve fesleğen koyularak 15 dakika demlenir. Ilık olarak yudumlayarak yavaş yavaş içilir. Şeker hastalığı olmayanlar bir kaşık bal ile tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilebilir. Düzenli olarak en az 1 ay devam edilmelidir.
Öksürüğe karşı bu şifalı bitkinin tohumu 30 gr. olarak 1 lt. suda kaynatılıp günde 3 bardak içilir.
Fesleğen Zararları Veya Yan Etkileri
Fesleğenin faydaları kadar zararları da olabilir. Çok yüksek oranda ve çok sık kullanılması vücutta olumsuz etkiler yaratır, kanseri tetikleyebilir, bu yüzden fazla tüketilmemelidir. Ayrıca hamile kadınların kullanması da sakıncalı olabilir.
Fesleğen ile yapılan yemekler harika kokar, enfes güzel tat ve şifa verir. Yemekler her ne kadar kendilerine özgü tatlar ve kokular içerseler de baharatlar, çeşitli soslar yemeklerin lezzetine lezzet katar. Fesleğen, domates, nane, kekik, kimyon gibi bitkiler ve baharatlar ile birlikte mısır, kaşar gibi yiyecekler de soslara eklenebilir ve harika tatlar elde edilebilir. Aslında dünya üzerinde birçok ülkede olduğu gibi restoranlarda soslar oldukça çok kullanılmaktadır. Böylece farklı lezzetler elde edilerek müşteri sayısı arttırılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Latince Adı: Ocimum basilicumKuvvetli ve güzel kokulu, 30-40 cm. boyunda, yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan tek yıllık bir bitkidir. Bitkinin tohumları, kurutulmuş ve taze çiçekli dalları, yaprakları kullanılır. Bu şifalı bitkinin yaprakları açık yeşilden koyu yeşile kadar çok farklı renkler alırlar. Soğuk havalardan pek hoşlanmayan bu bitki, daha çok sıcak ve kuru havaları sever. Çiçeklenme aşamasındayken yapraklar toplanıp kurutularak kurutulmuş olarak elde edilebilir. Kurutulduktan sonra kaplarda saklanır ve gerektiğinde kullanılabilir.
Bu harika kokulu bitkiyi evlerde, balkonlarda yetiştirmek de oldukça kolaydır. Saksıda kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Bitkinin yaprakları sallandığında hoş bir koku yayar. Bu koku hemen hemen herkesçe sevilir. Fesleğen adı anıldığında ilk akla gelen bu meşhur kokudur.
İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği
En önemli maddesi uçucu yağda bulunan estragol, linalol, cineol, pinen gibi maddelerdir.
Fesleğenin Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri)
Genellikle reyhan adıyla anılmasına rağmen bazı yörelerde fesliyen, peslan, rahan, reyhanotu ve ırıhan adlarıyla da anılır.
Fesleğen Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri
Latince adı ocimum basilicum olan fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır. Mide bulantısını yatıştırması da fesleğenin faydaları arasındadır. Bağırsak parazitlerini öldürebilir.
Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik, stres ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Reyhan adıyla da anılan fesleğenin faydaları arasında balgam söktürücü etkisi de vardır.
Ağızda çıkan yaralar veya pamukçuk bu bitkinin ağız banyosu yoluyla tedavi edilebilir. Ayrıca migren, baş ağrıları, epilepsi ve boğmaca rahatsızlıklarına karşı da kullanılabilir.
Arı, akrep sokması, böcek ve sinek ısırıkları durumlarında ağrıyı dindirmek için 1 tatlı kaşığı bitki, 2 bardak suyla 10 dk. kaynatılır. Soğuması beklenerek arı sokan yere sürülür.
Bağırsak gazları, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkileri için 20 gr. kuru fesleğen, 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3 kez birer bardak içilir.
Migren tedavisi için 2 su bardağı kaynar su içerisine birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, melisa otu ve fesleğen koyularak 15 dakika demlenir. Ilık olarak yudumlayarak yavaş yavaş içilir. Şeker hastalığı olmayanlar bir kaşık bal ile tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilebilir. Düzenli olarak en az 1 ay devam edilmelidir.
Öksürüğe karşı bu şifalı bitkinin tohumu 30 gr. olarak 1 lt. suda kaynatılıp günde 3 bardak içilir.
Fesleğen Zararları Veya Yan Etkileri
Fesleğenin faydaları kadar zararları da olabilir. Çok yüksek oranda ve çok sık kullanılması vücutta olumsuz etkiler yaratır, kanseri tetikleyebilir, bu yüzden fazla tüketilmemelidir. Ayrıca hamile kadınların kullanması da sakıncalı olabilir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Nisan 2016 22:06