Arama

Hayatımızı Kolaylaştıran Pratik Bilgiler

Güncelleme: 19 Şubat 2014 Gösterim: 102.493 Cevap: 56
kambis - avatarı
kambis
Ziyaretçi
5 Mayıs 2006       Mesaj #1
kambis - avatarı
Ziyaretçi
evet yaşantımız boyunca beklenmedik ters durumlarla mutlaka karşılaşmışızdır ve o an ihtiyacımız olan küçük önemsiz gibi görünen pratik bir bilgidir,kısacası püf noktasına ihtiyacımız vardır .Herkesin dağarcığında bir şeyler vardır .

Sponsorlu Bağlantılar

* halıya dökülen kırmızı şarap döküldüğünde beyaz şarap ile çıkarmayı deneyin bakalım.

* bitkilerinize musallat olan böcekler,
küçük siyah sinekleri yok etmek için 2 çorba kaşığı amonyağı suyla karıştırıp ,bitkiyi sulayın.

Bitkinin yanına sarmısak ekin.sarmısak büyüdükçe bitkinin görüntüsünün bozulmaması için kesin,sarmısak bitkimize zarar vermez böcekler ise kesinlikle kaçacaktır...
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
5 Mayıs 2006       Mesaj #2
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.

Sponsorlu Bağlantılar
nokta3
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz. nokta3Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
nokta3Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.
nokta3Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
nokta3Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
nokta3Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.


kambis - avatarı
kambis
Ziyaretçi
5 Mayıs 2006       Mesaj #3
kambis - avatarı
Ziyaretçi
· Çalınan bisikletin ya da motosikletin size ait olduğunu kanıtlayabilmeniz için,elenin altındaki borunun içine satış makbuzu veya ruhsatınızın fotokopisi bir kaleme sarıp içine atın…

· Arabadaki küllüklerde yanmaya devam eden izmaritler arabanız için büyük bir tehlikedir.Bunu önlemek için küllüklerin içine biraz karbonat ya da kum koyun. (en iyisi sigara içmemek)

· Halıdaki yeni leke için maden sodası olağanüstü etkilidir.Lekenin üzerine biraz döküp bekleyin sonra süngerle silin.

· Eski lekeler için 2 çora kaşığı deterjan, 3 çorba kaşığı sirkeyi ılık suyla karıştırıp leke yok olana kadar sabırla silin.


· Zor açılıp kapanan fermuarlarınıza kurşun kalem sürün, işe yaradığını göreceksiniz.
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
6 Mayıs 2006       Mesaj #4
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

nokta3Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur


Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

nokta3Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

nokta3Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
nokta3Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

nokta3Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
nokta3Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
kambis - avatarı
kambis
Ziyaretçi
6 Mayıs 2006       Mesaj #5
kambis - avatarı
Ziyaretçi
· Beyaz etli balıkları pişirirken suyuna biraz limon suyu ve süt koyarsanız,etleri daha da beyaz olur.
· Dondurulmuş balığı sütün içinde çözülmeye bırakırsanız,balığın tadı oltadan yeni çıkmış kadar taze olur.
· Balığı lezzetli ve yumuşak pişirmek için,bir süreliğine ¼ bardak sirke,şarap,veya limon suyu katılmış suda bekletin.
· Balık kokusunu çıkarmak için ellerinizi sirke ve tuz ile ovunuz.
· Balık buğulama yaparken yayılan kokuyu azaltmak için ,ya pişirirken suyuna biraz sirke yada pişirmeden önce biraz susam yağı koymanızı öneriyor deneyenler.
· Ve balık tava ve tabaklarınızı soğuk suyla yıkamayı deneyin...
· Deniz tarağı ve istiridye eğer önce soğuk suda yıkanıp plastik bir torba içinde buzlukta ½ saat bekletilirse,kabukları kendiliğinden açılır.yok o kadar vaktim yok diyorsanız istiridyeleri 5 dakika maden sodasında tutun kabukları daha kolay açılacaktır.
Son düzenleyen Blue Blood; 17 Haziran 2006 07:22
cigdemm1907 - avatarı
cigdemm1907
Ziyaretçi
6 Mayıs 2006       Mesaj #6
cigdemm1907 - avatarı
Ziyaretçi
nokta3Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.


nokta3
Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.

nokta3Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.


nokta3Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.

nokta3Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.

nokta3Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

nokta3Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.

nokta3Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

nokta3Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
7 Mayıs 2006       Mesaj #7
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.


Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
kambis - avatarı
kambis
Ziyaretçi
9 Mayıs 2006       Mesaj #8
kambis - avatarı
Ziyaretçi
*Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kızartma tavasının içine birkaç defne yaprağı veya adaçayı yaprağı atmayı deneyin.

*Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.

*Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin.

*Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.

*Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

*Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

*Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak veya defne yaprağı koyun.

*Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

*Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.

* Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir. Bir yumurta akı 30 gr. gelmektedir.
Son düzenleyen Blue Blood; 17 Haziran 2006 07:23
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
9 Mayıs 2006       Mesaj #9
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Zift Lekesi:
Üzerine vazelin sürüp bir saat bekletin. Sonra lekeyi eczanelerde bulabileceğiniz karton tetraklorit ile silin. Durulayın ve açık havada kurutun.

Zamk-Uhu Yerine:
Zamkınız kalmadıysa sarmısaktan yararlanabilirsiniz. Birleştirmak istediğiniz yerlere sarımsak sürün kolayca yapışacaktır.

Yumurta (*tazeliği) :
Yumurta tap tazeyken yenmesi şart olan bir besindir. Bu sebeple, yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için geçerli olan bütün yolları bilmeniz gerekir.
__ Yumurtaları tuzlu soğuk suya batırın: Suyun üstüne çıkarlarsa kullanılmayacak durumda olduklarını anlarsınız. Su yüksekliğinin ortasında kalan yumurtalar, rafadan olarak yenilemez ancak başka herhangi bir şekilde pişirilebilir.Yumurtalar suyun dibine düşer ve orada kalırlarsa tazeliklerinden emin olabilirsiniz demektir.
__ Taze bir yumurtanın sarısı, yoğun olan beyazın tam ortasındadır. Daha az taze olan bir yumurtada ise, yumurta beyazı sıvı haldedir. Sarısı ise yerinden kaymıştır. Elinizde sallarsanız \'\' flok-flok\'\' diye bir ses işitirsiniz. Böyle durumlarda, yumurtayı rafadan olarak pişirmemeyi tercih edin. Yumurtanın sarısı dağılmıyorsa bu yumurtanın taze olduğu söylenebilir.

Ütü (* hazırlık) :
Ütüleme işinizi kolaylaştırmak için çamaşırınızın son suyuna tuz koymayı ihmal etmeyin. Böylece ütü daha kolaylıkla çamaşır üzerinde kayacaktır.
__ Çamaşırı henüz nemliyken ütülemeyi tercih edin.
__ Ütüyü çamaşır nemliyken yapamadınızsa, bunları sıcak su serperek hafifçe ıslatın. Suyu emmesi için çamaşırları iyice katlayıp biraz bekletin. Sonra, ütüleyin.

Tencere ( *yandıysa)
Yemeği biraz yaktınızsa, dibine yapışma durumuna göre gereken temizliği yapmalısınız:
__ Yanık çok önemli değilse, tencerenin dibine tuz yayıp bir iki saat bekleyin.
__ Tencereye odun külü koyarak kaynatırsanız da çok iyi sonuç alırsınız. BU işlemlerden herhangi birisini uygulamadan önce, yanan tencereyi ateşten indirir indirmez ıslak bir bezin üzerine oturtursanız çok daha iyi sonuç alırsınız.


arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
9 Mayıs 2006       Mesaj #10
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

nokta3Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

nokta3Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.

nokta3Bulaşık suyunuza
bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

nokta3Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur.

Benzer Konular

24 Ekim 2012 / Gabriella Sağlıklı Yaşam
7 Mayıs 2014 / aybüke Soru-Cevap
14 Aralık 2008 / Misafir Sağlıklı Yaşam
10 Ekim 2008 / HeliX Taslak Konular
7 Nisan 2007 / RuffRyders Taslak Konular