Arama

Erol Akyavaş

Güncelleme: 20 Haziran 2015 Gösterim: 7.527 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
26 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Erol Akyavaş
Erol Akyavaş (1932 - 1999), Türk ressam.
Sponsorlu Bağlantılar
1950 yıllarında katıldığı Batı sanat ortamında genç yaşında başarıya ulaşmıştır. Gününün tavrına uygun serbest, lekeci kompozisyonlarla iç dünyanın bilinmezlerine yönelen resimlerinde giderek kendi öz gelenekleri, Doğu estetiği yüzeye çıkmaya başlamıştır. 1970'lerde Akyavaş İslam duyarlılığını daha çok benimseyerek Türk resmi içinde iddialı bir kimlik ve gelenek sorununa odaklanmıştır. Zamanla Işık ve renkte yoğunlaşan resimleriyle Akyavaş, sanata tekrar kutsal olanla anlamlandırmaya çalışan ve İslam anlayışına çağdaş bir ifade getirebilien ender sanatçılardandır.
Erol Akyavaş, kırk yılı aşkın sanat yaşamı boyunca, son derece serbest bir dille resmin bir çok farklı ifade biçimini denemiştir. Erken yıllarında leke ve kaligrafik imgelere, soyut biçimlere ilgi duyan sanatçı; daha sonraları figürü ve mimari öğeleri yoğunlukla kullanmış, ancak düzenlemelerdeki irrasyonel yanyana gelişlerle sürrealizme yakınlaşmıştır. Leke, işaret, yazı, figür ve soyut biçimleri bir arada kullanarak kendine özgü bir kompozisyon anlayışı sergileyen Akyavaş'ın resmi, son yıllarda giderek imgelerden arınmış, renk ve ışığa yönelmiştir.

Biyografi Konusu: Erol Akyavaş nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Haziran 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
AKYAVAŞ (Erol), Türk ressam (İstanbul 1932). Bir süre Siyasal bilgiler fakültesi’nde okuduktan sonra İtalya'ya giderek Floransa Güzel sanatlar akademisi resim bölûmü’ne devam etti. Paris’te A. Lhote ve F. Leger’nin atölyelerinde çalıştı. 1963’te ABD’ye yerleşti. Resimlerinde Doğu sanatlarından ve özellikle Türk minyatürlerinden esinlendi. Soyut bir espas ve perspektif kurallarından bağımsız, yarı geometrik bir düzen içinde istiflediği piramitler, kilitler, kafesler, tuğla duvarlar ve çeşitli dekoratif öğeler, üslubunun temel anlatım araçlarıdır. Yapıtları ABD, Avrupa ve Türkiye’nin galeri, müze ve sanat koleksiyonlarındadır. 1984'te Ankara Sanat kurumu ödülü’nü kazandı.

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀

Benzer Konular

29 Ağustos 2016 / HipHopRocK Sanat tr
27 Nisan 2009 / Sivoy Müzik tr
23 Nisan 2008 / KENCISii Bilim tr
8 Ekim 2008 / Kral_Aslan Asker tr
24 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Siyaset tr