Arama

Hans Holbein

Güncelleme: 27 Haziran 2012 Gösterim: 6.176 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
8 Haziran 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Hans Holbein
HolbeindJ
Hans Holbein (genç) (d. 1497 – ö. 1543) Alman ressam. Titiz bir doğalcılıkla gerçekleştirdiği çizimleriyle ve özellikle İngiltere kralı VIII. Henry'nin saray çevresinden kişileri tarafsız bir gerçekçilikle yansıttığı portreleriyle tanınmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Ailesinde birçok ünlü ressam vardı. Babası Hans Holbein (yaşlı) ve amcası Sigmund, geç gotik üslubta yaptıkları resimlerle tanınmışlardır. Kardeşlerinden Ambrosius da ressam ve oymabaskı ustasıydı; ama olgunluk çağına erişemeden 1519'da ölmüştür. Holbein kardeşler ilk sanat eğitimlerini babalarından aldılar. 1515'te her ikisi de bağımsız olarak Basel'de çalışmaya başlamıştı. Dolayısıyla Holbein ailesi 16. yüzyıl Alman resminde ikinci kuşağı temsil ediyordu.
1526'da İngiltere'ye giden Alman ressam Hans Holbein henüz 29 yaşında olmasına karşın burada büyük başarı kazandı. Bu dönemde yaptığı en etkileyici resimler devlet adamı, yazar ve hümanist Thomas More'u tek başına ve ailesiyle birlikte gösteren iki portreydi. Bunlardan yalnızca kopyaları, bir de taslakları günümüze ulaşmış olan aile portresi kişilerin diz çökmüş durumda gösterilmediği ilk Kuzey Avrupa grup portresiydi. Bunun nedeni Holbein'ın dine saygısızlık etmesi değil, kişileri birer birey olarak yansıtma kaygısıydı.
Biyografi Konusu: Hans Holbein nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
29 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(1497-1543). Ressam olan babasıyla aynı adı taşıyan Hans Holbein, Augsburg'ta dünyaya geldi. En büyük Alman ressamlarından biri sayılan genç Holbein ilk resim eğitimini babasından aldı. 1515'te Basel'de kardeşiyle birlikte bir ressamın yanında çalışmaya başladı. Burada ağaçbaskı yöntemiy­le kitaplar için resimler, Basel Belediye Binası için freskler ve dinsel resimler yaptı. Reform hareketinin yol açtığı karışıklıklar sırasında Fransa ve İtalya'yı gezdi.
Basel'de Hümanistler'in çevresine giren Holbein, ünlü düşünür Erasmus ile tanıştı ve Deliliğe Övgü adlı yapıtını resimledi . Erasmus'un biri bugün Paris'te Louvre Müzesi'nde bulu­nan üç portresini yaptı. Holbein'in ün kazan­masında bu portrelerin büyük payı vardır. 1526'da İngiltere'ye giden Holbein, Erasmus aracılığıyla İngiltere kralının başdanışmanı Sir Thomas More'la tanıştı. Thomas More'un tek başına ve ailesiyle birlikte portrelerini yaptı. Bu tabloların asılları değil, yalnızca taslakları ve kopyalan günümüze ulaşmıştır. 1528'de Basel'e dönerek dört yıl kadar orada kalan Holbein, bu sırada kansının ve iki oğlunun resmini de yaptı. Hüzünlü bir anlatımı olan bu tablo Basel Sanat Müzesi'ndedir.

Sponsorlu Bağlantılar
1532'de gene İngiltere'ye giden Holbein, 1533'te Elçiler adlı tablosunu yaptıktan sonra İngiltere Kralı VIII. Henry'nin koruması altı­na girdi. Sarayda 10 yıl geçiren sanatçı bu dönemde büyüklü küçüklü 150 portre yaptı. Soylulara ait bu portrelerde modellerinin kişiliklerini öne çıkartmak yerine, onlara do­nuk ve ağırbaşlı bir hava vermeyi yeğlemiştir. Sarayın moda tasanmcılığını da üstlenen sa­natçı tören giysilerinden silah kılıflarına kadar birbirinden değişik pek çok eşyasının tasanmını yaptı. Bunlardan bazıları günümüze kadar gelmiştir. Portre taslaklarından 85 ta­nesi ise VVindsor Şatosu'ndadır. Çok yönlü ve üretken bir sanatçı olan Holbein portre res­samlığında ve çizimde çok ustaydı. Protestanlık'm güçlendiği çalkantılı bir dönemde dinsel tarafsızlığı seçen Holbein'in resimlerinde de bu nesnellik öne çıkar. Resimlerinde duygu­sal öğelerden çok, keskin bir gözlemcinin gerçekçi yorumu ön plandadır. Holbein 46 yaşında Londra'da vebadan öldü. Portre ça-lışmalan kendisinden sonra gelen ressamları büyük ölçüde etkilemiştir.


MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hans Holbein

(1497 Augsburg - 1543 Londra), Alman ressamı. Aynı adı taşıyan babası da önemli bir ressam olan Holbein, bu yüzden Genç Holbein olarak anılır. İlk resim bilgilerini, Augsburg'da babasından aldı. 1517'de Luzern'e, 1518'de Yukarı İtalya'ya, 1519'da Basel'e gitti ve 1526 yılına dek burada çalıştı. Ünlü hümanist Erasmus, kendisine büyük ilgi ve yakınlık gösterdi. 1526'da İngiltere'ye gitti ve İsviçre'de yaptığı dinsel konulu resimlerin yerini portreler aldı. "Utopia" adlı ünlü yapıtın yazarı Thomas More'un yardımıyla VIII. Henry'nin sarayına girdi. Gerek yağlıboya, gerek karakalem yapıtlarıyla, o dönemin ünlülerini ve İngiliz saray yaşamını resimledi. Vebadan öldü. Anıtsal bir anlatımı verdi. Yağlıboya portreleri içinde Erasmus'un portreleri ve "Nicolas Kratzer" en ünlüleridir. Portrenin yanı sıra, konularını genellikle Kutsal Kitap'tan alan gravürler de yaptı. Erasmus'un "Deliliğe Övgü" adlı yapıtını da resimledi.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

30 Mart 2010 / KisukE UraharA Sanat ww
22 Mart 2013 / _EKSELANS_ Asker ww
13 Ekim 2015 / Jumong Bilim ww
14 Ekim 2015 / buz perisi Bilim ww
14 Haziran 2015 / nötrino Sanat ww