Arama

Maya Lin

Güncelleme: 16 Nisan 2013 Gösterim: 8.372 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Maya Lin

Sponsorlu Bağlantılar
Çin asıllı Amerikan sanatçı ve mimar. Maya Ying Lin, Washington, D.C.'de bulunan Vietnam Veterans Memorial (Vietnam gazileri anıtı)'ın dünyaca ünlü mimarıdır. Çin Halk Cumhuriyeti'nin ilk kadın mimarı Lin Huiyin'in yeğenidir. Başarılı bir tasarımcı olmasına rağmen, henüz yasal olarak "mimar" ünvanını taşımayan Lin, yüzyılımızın en değerli desinatörlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
1959 yılında, Ohio eyaletinin Athens kentinde, dünyaya geldi. 1949'da Çin devlet yönetiminin komünist rejim hükümetince devralınınca, Maya'nın ailesi Amerika'ya göç etmişti. Athens'e yerleşen Lin çifti, Ohio Üniversitesi'nde profesör olarak ders vermeye başladı. Maya'nın annesi şairdi ve akademide edebiyat derslerine giriyordu. Seramik sanatçısı olan babası ise, aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesinin dekanıydı.
1977 yılında yüksek öğrenimi için Yale Üniversitesi'ne kabul edilen Maya, henüz 21 yaşında bir öğrenciyken, Vietnam Veterans Memorial'ı bir ders projesi olarak çizmişti. Lin bu çizimle, Amerikan tarihinde düzenlenmiş en geniş kamu tasarımı yarışmasına katıldı ve birinci oldu. Anıt, V şeklindeki siyah granit bir duvardan, Lincoln Memorial ile Washington Monument adlı iki bölümden oluşuyordu ve üzerine 58.000 Vietnam şehidinin adı kazınmıştı. Lin, bu sıradışı tasarımıyla yarışmayı kazanmasına rağmen, mikro-milliyetçiler tarafından sert bir üslupla eleştirildi. 11 Kasım 1982'de anıtın kamuya açılışında, bu sert tepkiler nedeniyle mimarının adından hiç söz edilmedi.
Bu tatsız deneyimden sonra eğitimine devam eden Lin, 1981'de Yale'den mezun oldu. Ama başkente dikilen anıt, kısa zaman içinde en çok ziyaretçi alan yerlerden biri haline gelmişti. Üzerinde anılarını taşıyan Vietnam şehitlerinin yakınları, anıtı adeta bir nöbet mevzine çevirdi.
1986'da yine Yale'de yüksek lisansını tamamladı ve üniversite Lin'e, Güzel Sanatlar'da fahri doktoralık verdi. New York'ta kendi adıyla bir stüdyo (Maya Lin Studios) açan ünlü mimar, ülke çapında birçok başarılı yapıtın tasarımına imza attı. Pennsylvania'daki Juniata College için "Peace Chapel" (Barış Şapeli), Yale Üniversitesi için "Women's Table", Tennessee / Clinton'daki Langston Hughes Kütüphanesi, Maya'nın önemli yapıtları arasında yer aldı.
1989'da, mimarın Alabama / Montgomery'de inşa edilen Civil Rights Memorial (Yurttaşlık hakları anıtı) yapıtı, ilginç tasarımıyla çok konuşuldu. Yine 1995 yılında, Michigan Üniversitesi için yaptığı altı feet yüksekliğindeki Wave Field ile hünerini ortaya koydu. Bu başarılı çalışmalarının yanı sıra, Rockefeller Fonu için mimari tasarım projeleri yürüttü. Manhattan'daki yeni Adliye Sarayı da ünlü mimarın imzasını taşıyordu.
1995 yılında çektiği "Maya Lin: A Strong Clear Vision" adlı belgesel filmle Akademi Ödülü'nün sahibi oldu ve mimari başarısı tescillendi.
Bir sanatçı duyarlılığıyla, çevresel faktörlerin korunması ve sosyal sorumluluk ilkeleri adına, sürdürülebilir enerji kullanımı için fikirler üretti. Ayrıca Ulusal Kaynakları Koruma Konseyi (National Resources Defense Council)'nin yönetim kurulu üyelerinden biri olarak, doğal kaynakların gereksiz tüketimini engellemek için çalışmalar yaptı. Kadınlar ve vatandaşlık hakları gibi konularla da yakından ilgilendi. 2000 yılında, "Boundaries" adlı ilk kitabını yayınladı. Bir nevi taslak defteri olarak betimlediği bu kitabında Lin, yazılı ve görsel imajlardan yararlandı. Bazen metnin şekil, bazen de şekillerin metin halinde kullanılabileceğini düşünüyordu.
Aynı yıl Lin, Confluence Projesi'nde yer almak için anlaştı ve Washington eyaletinin Columbia ile Snake nehirleri civarında bulunan tarihi meskenlerinde açıkhava yapıtları tasarladı. Bu proje Lin'in en geniş kapsamlı ve en uzun çalışmasıydı. 2002'de, rakibi W.David Lee karşısında, büyük tartışmalarla Yale Corporation'ında Alumni Fellow (üstün katkı sağlamış mezun) seçildi.
2003'e gelindiğinde, World Trade Center Site Memorial Competition (Dünya Ticaret Merkezi Anıtının İnşaası Yarışması)'nda jüri üyeliği yaptı. Maya Lin'in jürideki varlığı nedeniyle, yarışmaya katılan mimarlarda, minimalizm ve soyutlama trendinin etkileri görüldü. Çünkü Lin, modern mimari yapılarını tasarlarken bu trendleri kullanmıştı.
2005 yılında Maya Lin, New York'ta, Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi (The American Academy of Arts and Letters) üyeliğine seçildi. Kariyerine halen başarılı ve aranılan bir mimar olarak devam eden Lin, bu meslek için henüz genç olduğunu ve gideceği uzun bir yolu olduğunu söylüyor.

Biyografi Konusu: Maya Lin nereli hayatı kimdir.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
16 Nisan 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Maya Lin
MsXLabs.org & Vikipedi,özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

200px Maya Lin 1
  • Doğum 5 Ocak 1959 Athens, Ohio
  • VatandaşlıkABD
  • Ünlü yapıtları Vietnam Şehitleri Anıtı, Vatandaşlık Hakları Anıtı
  • Bilimsel çalışmalarsanat, mimari, anıtlar
  • Ödül(leri)National Medal of Arts
Maya Ying Lin (d. 5 Ocak, 1959) ; Peyzaj Sanatı ve Heykel mimarilerinde ün yapmış Amerikalı mimar ve sanatçı.En ünlü yapıtı Washingtondaki Vietnam Şehitleri Anıtıdır.

Kişisel yaşam

Maya Lin, Ohio eyaletinin Athens şehrinde doğan çin kökenli bir amerikalıdır.Ailesi Çin Halk Cumhuriyetinden 1949 yılında göç etmiş ve Maya Lin'in doğumundan bir yıl önce, 1958 yılında Ohio'ya yerleşmişlerdir.Babası, Henry Huan Lin, Ohio Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski dekanı ve seramik sanatçısı ve annesi, Julia Ming Lin, Ohio Üniversitesi Edebiyat Profosörüdür.Maya Lin Çin'in ilk bayan mimarı olarak anılan Lin Huiyin'nın yiğenidir.Lin 1981 yılında güzelsanatlar mezunu 1986 yılında ise mimarlık dalında master derecesine Yale Üniversitesinde ulaştı. Aynı zamanda Yale Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Williams Koleji ve Smith Kolejinde onursal doktora ünvanıyla ödüllendirildi.Daniel Wolf İsminde New Yorklu bir fotoğraf tüccarı ile evlendi. India ce Rachel isimlerinde iki kızları bulunmaktadır.
Lin, büyüme çağındayken çevresini sarmış beyaz insanlar Çinli olduğundan dolayı ileriki yaşamında asla başarılı olamayacağını düşünüyorlardı ve daha 30u na basmadan Lin kendi kültürünün alt yapısını anlamaya heves etmişti.New York City yanındaki Chinatown da bulunan Amerikadaki Çin Müzesinde yapmış olduğu yorumlama ile, Lin Çin-ilişkili projeler şeklinde kendine has bir imza kazandı, çünkü Lin kızlarının kendi geleneklerinin bir parçasını öğrenmelerini istiyordu.
Lin'in halası, Lin Huiyin, iyi bilinen çinli bir şair, sanatçı ve Çin Ulusal Amblemi ile Tiananmen Meydanında bulunan İnsanlığın Kahramanı Anıtı'nın dizaynlarına yardımcı olan ilk çinli bayan mimardı.

Vietnam Şehitleri Anıtı


240px MayaLinsubmission
Vietnam Şehitleri Anıtının orjinal tasarımı

1981 yılında henüz daha 21 yaşında ve mezun olmamışken Lin Vietnam Şehitleri Anıtı konulu yerel bir yarışmayı 1,420 adet rakibini geride bırakarak kazandı. Yığma siyah kesilmiş taş ve onun yüzüne oyulmuş 58,261 adet vietnam şehitinin ismi 1982 Ocak aylarında tamamlandı ve 13 Kasım 1982 de görüşe açıldı.Duvar Granitten yapılmış ve V şeklinde dizayn edilmiştir, V'nin kollarından birisi Lincoln Anıtına diğeri ise Washington Anıtına bakar.
Maya Lin’in bu projedeki tasarım anlayışı askerlerin şehit olması gibi son derece hüzünlü ve ağır bir kavramı adeta yerde bir yara açarmış gibi bir delikle sembolize etmek olarak özetlenebilir.Dizayn başlangıçta, bir savaş anıtı için göreneklere uymadığından dolayı tartışmalı bulundu. Yapılan tasarıya karşı duranlar Lin'in Asya kökenli olmasından ötürü de itirazlarını dile getiriyorlardı.Bütün bu eleştirilere rağmen anıt bugün Vietnamdaki Amerikan askeri kayıplarının aileleri ve yakınları için bir hac alanı,hafızalarındaki kişisel görüş ve anılarını günlük kaydettikleri bir duvar haline gelmiştir.
Lin tasarımını isimler yerine sayılarla sunarak rakabeti köreltemeseydi yarışmayı asla kazanamayacağına inanıyordu.

Bibliyografi

  • Maya Lin: Topologies (Artist and the community) (1998) ISBN 1-888826-05-3
  • Maya Lin: [American Academy in Rome, 10 dicembre 1998-21 febbraio 1999] (1998) ISBN 88-435-6832-9
  • Timetable: Maya Lin (2000) ASIN B000PT331Y (2002, ISBN 0-937031-19-4)
  • Boundaries (2000) ISBN 0-684-83417-0 (2006, ISBN 0-7432-9959-0)


Benzer Konular

7 Aralık 2012 / Jumong Müzik ww
29 Mart 2010 / _KleopatrA_ Sanat ww
12 Temmuz 2013 / Just fly Spor ww
10 Ağustos 2012 / Rower Asker ww