Arama

Frans Hals

Güncelleme: 24 Ekim 2008 Gösterim: 5.575 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
HALS, Frans (yaklaşık 1581-1666). Büyük boyutlu grup portreleriyle tanınan Flaman ressamı Frans Hals Anvers'te doğdu. 1585'te İspanya Hollanda'yı işgal edince ailesi Haarlem'e göç etti. Yaşamının geri kalan bölümü­nü burada geçirdi. Hals'ın ilk evliliğinden iki, ikinci evliliğinden sekiz çocuğu oldu. Sekiz oğlundan beşi babalan gibi ressam olduysa da hiçbiri ün kazanamadı.
Hals ancak 30 yaşlarında tanınmaya başla­dı. Daha önceki yaşamına ilişkin pek fazla bilgi yoktur. Öteki ressamlar üzerinde önemli bir etkisi olmamakla birlikte ressam olarak değeri ancak 19. yüzyılda anlaşılmıştır. Hals'ın mezarı Haarlem'deki büyük kilisede­dir. En güzel tablolarının büyük bir bölümü aynı kentteki Frans Hals Müzesi'ndedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Hals resimlerinde 17. yüzyıl insanlarını son derece canlı bir biçimde, tüm kişilik özellikle­rini yansıtan bir ustalıkla betimledi. Resimle­rinde Haarlem'deki gündelik yaşamdan gö­rüntüleri, gülen çocukları, gezgin oyuncuları, şarkıcıları, seyyar satıcıları ve Çingene kızları­nı konu aldı. Bu yapıtlarından en ünlüsü Paris'te Louvre Müzesi'nde bulunan Çingene Kızadır.
Hals'ın Hollanda dışında da ün kazanması­nı sağlayan yapıtları Gülen Atlı gibi tek kişilik portreleriydi. En başarılı yapıtları ise Frans Hals Müzesi'nde yer alan büyük boyutlu grup portreleridir. Bu portrelerdeki kişileri o dö­neme kadar eşine rastlanmayan ölçüde ser­best fırça vuruşlarıyla, son derece ilginç ve uyumlu bir bütünsellikle bir araya getirmiştir.

Haarlem de St. George Muhafız Alayı Su­baylarının Ziyafeti adlı tablosundaki figürleri kendi aralarında konuşan küçük gruplar biçi­minde, son derece parlak renklerle neşeli bir hava içinde yansıtan ressamın öteki önemli yapıtları arasında Neşeli Ayyaş (Rijksmuseum, Amsterdam), Haarlem'deki Yaşldar Evi Yöneticileri (Frans Hals Müzesi, Haarlem) sayılabilir. Bu portreyi yaptığında yaşlı ve yoksul düşmüş olan Hals, ilk dönem tablola­rından farklı olarak siyah, gri ve beyaz renkle­re ağırlık vermiştir.

Msxlabs & TemelBritannica

Biyografi Konusu: Frans Hals nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

30 Kasım 2015 / TiglonBoYs Spor ww
13 Haziran 2012 / buz perisi Edebiyat ww
25 Eylül 2015 / Safi Siyaset ww