Arama

Maurice Sendak

Güncelleme: 10 Haziran 2013 Gösterim: 3.694 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Maurice Sendak (1928 - )
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  maurice_sendak.jpg
Gösterim: 269
Boyut:  60.5 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Çocuk kitapları için yaptığı resimlerle tanınan ABD'li sanatçı ve yazar Maurice Sendak, engin bir düş gücüyle kaleme aldığı çocuk öyküleriyle uluslararası bir üne kavuşmuştur. Resimlediği çocuk kitapları 20. yüzyılın önemli sanat yapıtları arasında yer almıştır.
New York'ta, Brooklyn'de doğan Sendak Yahudi asıllı yoksul bir göçmen terzinin oğluydu. Okulu bırakarak New York kentin­deki bir oyuncak mağazasının vitrin düzenle­me işinde çalıştı. Boş zamanlarında resimler ve çizimler yaparken, çocuk kitaplarının resimlendirilmesi Sendak'ın ilgisini çekti. 1951'de onun resim ve çizimlerini gören bir yayımcı, Marcel Ayme'nin yazdığı The "Won­derful Farm" (Harika Çiftlik) adlı kitabın resimlenmesi işini ona verdi. İlk önemli çalış­ması olan, Ruth Kraus'un derlediği "A Hole is to Dig" (Kazılacak Delik) ise 1952'de yayım­landı.
Sendak 1956'da öyküsünü de kendi yazdığı "Kenny's Window" (Kenny'nin Penceresi) adlı ilk resimli kitabını yayımladı. Gördüğü bir düşte kendisine yapması söylenen birta­kım olanaksız görevleri yerine getirmeye çalı­şan bir çocuğu konu alan bu kitap Sendak'ın düşler ve korkularla dolu çocukluk dünyasını dile getirdiği öykülerden ilkiydi.
Başyapıtı sayılan "Canavarlar Ülkesinin Kralı" (Where the Wild Things Are) 1963'te ya­yımlandı. Bu kitapta, öykünün kahramanı Max giysisini giyerken huysuzluk ettiği için akşam yemeği yemesine izin verilmeden yat­maya gider. Odasında, canavarlar ülkesine yolculuk yaptığını ve onların kralı olduğunu düşler. Sonunda bu yaratıklardan bıkarak, "birisinin en çok sevdiği kişi" olabileceği bir yere dönme özlemi duyar. Odasına döndü­ğünde, masaya yemesi için akşam yemeğinin bırakıldığını görür. Sendak bu kitapla ABD'de en iyi resimli çocuk kitabına verilen Caldecott Ödülü'nü kazandı. Canavarlar Ülkesinin Kralı'nın ardından, "In the Night Kitchen" (1970; Gece Mutfakta) ve "Outside over There" (1981; Dışarıda Bir Yerde) yayımlandı. Sendak bunların yanı sı­ra birçok resimli kitap daha hazırladı ve Su­sam Sokağı adlı televizyon dizisi için çizimler yaptı. "Canavarlar Ülkesinin Kralı ile Higglety Pigglety Pop" (1967) adlı başka bir öyküsü opera haline getirilerek televizyonda göste­rildi.

"Canavarlar Ülkesinin Kralı" (Where the Wild Things Are)

Ad:  maurice_sendak_1.jpg
Gösterim: 242
Boyut:  164.0 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Maurice Sendak nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Haziran 2013       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Maurice Sendak Google Doodle

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Müzik ww
8 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww
22 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Müzik ww
30 Nisan 2011 / ener Müzik ww
13 Ağustos 2015 / _Yağmur_ Siyaset ww