Arama

Piero della Francesca

Güncelleme: 29 Haziran 2012 Gösterim: 7.293 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Piero della Francesca (1420 - 1492)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

1416-1492 yılları arasında yaşamış olan İtalyan ressamdır. Solgun, yumuşak renkler kullanan ve biçimlerin matematiksel kusursuzluğuyla ünlenen sanatçı, kübistleri, özellikle cezanne'yi büyük ölçüde etkilemiştir.
Erken Rönesans'ın önemli sanatçılarındandır. Aynı zamanda matematik ve geometri ile de ilgilenmiştir. Matematik ve geometriyi perspektif yaratmada kullanan ilk ressamdır. Ayrıca perspektif ve geometri ile ilgili iki kitap yazmıştır. İlk önemli eseri İsa'nın Vaftizi'dir. Arezzo'daki San Francesco Kilisesi'nde bulunan freskleri başyapıtı sayılır. İsa'nın Kırbaçlanması adlı eseri hem perspektif açısından hem de konusu açısından Rönesansın en ünlü ve tartışmalı eserlerinden biri olarak görülür. Hemen hemen tüm resimlerinde resmin tam ortasından geçen hayali bir dikey eksenin varlığı ve resim ögelerini bu eksene göre yerleştirdiği görülür.

Ad:  Resurrection_detail.JPG
Gösterim: 1155
Boyut:  16.6 KB
The Resurrection adlı tablosundan kendi portresi
Doğum adı: Piero della Francesca
Doğum: 1415, Sansepolcro, Floransa Cumhuriyeti
Ölüm: 12 Ekim 1492, Sansepolcro, Floransa Cumhuriyeti
Uyruk: İtalyan
Sanat eğitimi: Fresk, resim
Varlıklı bir ailenin çocuğu olan sanatçı, Floransa’ya yakın Sansepolcro’da doğmuştur ve eğitimini Siena okuluna bağlı bazı yerel ustaların yanında almıştır. 1439’da Floransa’da bir dizi fresk üzerine çalışmakta olan Domenico Veneziano’nun yanında bulunmuştur. Bu sırada erken rönesans Floransa sanatını tanıma fırsatını bulur. Özellikle perspektif konusunda yaptığı titiz çalışmalarıyla, 20.yüzyılda keşfedilmiş ve İtalyan rönesansının ustalarından birisi olarak kabul edilmiştir.

1450-55 tarihli İsa’nın Vaftizi adlı resminde kesin bir sükunet hakimdir. Zengin ve ışık dolu manzara, sanatçının mekansal derinlik konusundaki ustalığını ortaya koymaktadır. İsa’nın vaftiz edildiği nehir, çevresindeki doğayı bir ayna gibi yansıtarak resmin derinliğine doğru uzanmaktadır.

İsa'nın Vaftiz Edilmesi, y. 1440-45; Ulusal Galeri, Londra
Ad:  Isanın_Vaftizi_Piero_della_Francesca.jpg
Gösterim: 952
Boyut:  90.7 KB


1452’de Arezzo’da San Francesco Kilisesi için Kutsal Haçın Efsanesi konulu bir dizi fresk yapmıştır. Bu dönemde Papa II. Pius, Avrupa tarihinde son kez olarak batı prenslerini Kudüs’de kaçınılmaz egemenliğini kurmakta olan Türklere karşı bir haçlı seferi düzenlemeye çağırıyordu. Freskler, bu doğrultuda propaganda amaçlı olarak hazırlanmış olabilir. Yalın ve açık kompozisyon düzeni, titiz perspektif kullanımı ve dingin atmosferi ile bu resimler Piero della Francesca’nın en tanınmış çalışmaları arasında yer alırlar.

1450’lerin sonlarında Urbino Katedrali’nin kutsal mekanı için İsa’nın Kırbaçlanması konulu resmi yapmıştır. Piero, neredeyse matematiksel bir düzenlemeyle oluşturduğu bu resminde kusursuz bir perspektif sunmaktadır. Mimari ve zemin karolarının dizilişi, bu derinlikli mekanı tanımlamaktadır. Resimde sol tarafta resim yüzeyine doğru açılan bir mimarinin içerisinde antik bir sütuna bağlanmış olan İsa, Romalı askerler tarafından kırbaçlanmaktadır. En solda İsa’yı yargılayan ve suçlu bulan vali Pilatus bir tahtta oturur vaziyette ve yandan gösterilmiştir. Sağ tarafta önde yer alan üç figürün arkasında gerilere uzanan bir sokak ve yapılar yer alır. Figürler antsaldır. Kumaş kıvrımları ve ışığın figür ve nesneleri tanımlayışı son derece başarılıdır. Piero della Francesca, resimlerinde ışığı çağdaşlarını aşan bir duyarlılıkla kullanmıştır.

İsa’nın Kırbaçlanması, y. 1455-1460, Galleria Nazionale delle Marche, Urbino, İtalya
Ad:  Isanın_kirbaclanmasi_Pierro_della_Francesca.jpg
Gösterim: 912
Boyut:  80.8 KB


Piero, yaklaşık 1470’de sanat tarihinin değişmez imgelerinden olan iki porteyi yapar. Bir diptik (iki kanatlı resim) olan çalışmanın sağ kanadında Federigo da Montefeltro, sol kanasında ise karısı Battista Sforza yer almaktadır. Yüzleri birbirine bakacak şekilde tam profilden resmedilmişlerdir. Bu yaklaşım, madalyonlar ve paralar üzerine işlenen kabartma portrelerin etkisini yansıtmaktadır. Battista Sforza’nın elbisesinin kumaşının ayrıntılı sunumu ve özellikle kolyesinin ışıkla tanımlanan dokusu dikkat çekicidir. Her iki resimde de ufuk çizgisi resmin ortasından geçmektedir ve portrelerin arkasında derinlikli bir manzara (uzaklara doğru kıvrılarak uzanan nehir ya da yollar bu arka planların ayrılmaz unsurlarıdır) yer alır. Portrelerde kişisel özellikler ön plana çıktığına göre, Piero herhangi bir idealizasyona başvurmamıştır.

Urbino Dük ve Düşesinin Portreleri (Ritratto di Battista Sforza & Ritratto di Federico da Montefeltro), y. 1465,Galleria degli Uffizi, Floransa, İtalya
Ad:  ritratto_battista_sforza_g.jpg
Gösterim: 1147
Boyut:  28.2 KBAd:  ritratto_federico_g.jpg
Gösterim: 1262
Boyut:  24.1 KB



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Piero della Francesca nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
12 Ekim 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Piero della Francesca

Sponsorlu Bağlantılar
pierodoubleport

pierobrera

pieroannunciation

🌘 🚀
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
29 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Piero della Francesca (yaklaşık olarak 1420 Sansepolcro-1492 Sansepolcro)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İtalyan ressam. Domenico Veneziano'nun öğrencisidir. Floransa'da Sant Egidio Kilisesi fresklerinde ona yardım etti (1439). Sanat yaşamını daha sonra Ferrara, Rimini, Arezzo, Vatikan ve Urbino'da sürdüren Francesca, lineer perspektifi teorik olarak inceledi ve hava perspektifini geliştirdi. 19. yüzyılda önemsenmeyen Piero 20. yüzyılda yeniden keşfedildi.

Başlıca Yapıtları
  • "İsa'nın Vaftizi" (Londra National Gallery),
  • "Kırbaçlama" (Urbino),
  • "Meryem Azizlerin Arasında" (1455 Sansepolcro),
  • "Sigismundo Malatesta'ya ait adak Freski" (1451, Rimini San Francesco),
  • "Aziz Augustinus Çok Kanatlı Tablosu" (Sansepolcro),
  • "Haça Ait Fresk Serisi" (1452-1456, Arezzo, San Francesco).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

4 Haziran 2009 / KisukE UraharA Spor ww
15 Aralık 2015 / Jumong Spor ww