Arama

Paolo Veronese

Güncelleme: 7 Temmuz 2015 Gösterim: 7.686 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Paolo Veronese (1528 - 1588)

Sponsorlu Bağlantılar
Adından da anlaşılacağı gibi Verona’da dünyaya gelmiştir. 14 yaşında bir atölyeye girerek eğitim almaya başlamıştır. Venedik’e çok uzak mesafede olmayan Verona’da gerçekleştirdiği ilk çalışmaları genel olarak Tiziano’nun Pesaro Madonnası’nın etkilerini gösterir.
Fakat yaklaşık olarak 1553 yılında, 1588’deki ölümüne değin kesintisiz olarak çalıştığı Venedik’e gelerek burada San Sebastiano Kilisesi’nin tavanı için göz yanılsaması yaratmaya dayanan freskler üzerinde çalışmaya başlamıştır. Ardından Doçlar Sarayı ve Villa Maser’e duvar resimleri yapmıştır.
Yaklaşık 1560 tarihli olan Villa Maser freskleri duvarları kaplayan geniş manzaralardan oluşmaktadır. Böylece adeta yapının duvarları ortadan kaldırılmış hissi yaratılmıştır. Bu tür görsel yanılsamalar izleyen dönem resim sanatında giderek daha sık kullanılır olacaktır. Veronese iç mekanlara yaptığı duvar resimleriyle ün kazanmış ve çok sayıda sipariş almaya başlamıştır. Klasik mimarlık yapıtlarından oluşan bir arka fon üzerinde canlı renklerle betimlediği alegorik, dinsel ve tarihsel konulu büyük resimleriyle tanınmıştır. Yanılsamalı manzaralar ve mimari öğelerle yapıların duvarlarının sınırlayıcı etkisi ortadan kaldırılmıştır. Başta Venedik kırsalında yapılan villalar için olmak üzere çeşitli freskler yapmıştır. Aynı zamanda altar panoları ve yağlıboyalar da gerçekleştirmiştir.
Kana Düğünü, 1562-63


1562-63 yıllarına tarihlenen 669x990 cm. boyutlarındaki Kana Düğünü adlı resim, tuval üzerine yağlı boya ile yapılmıştır. Resmin yan taraflarında hareketli, kalabalık mimari öğeler yer almaktadır. Bunlar dönemin Venedik’te çalışan ünlü mimarı Sansovino’nun yapılarına çağrışımlar yapmaktadır. Ortada kalan boşluk gökyüzüne açılmaktadır. Resmin ön kısmında, resim yüzeyine U şeklinde açılan bir masa etrafında kalabalık ve hareketli figürler yer almaktadır. Gerek mimari gerekse figür kalabalığı Veronese’nin resimlerine yoğun bir hareket duygusu kazandırmaktadır. Masa etrafında toplanmış kalabalığa müzik keyfi yaşatan bir de müzisyenler grubu vardır. Bunlar çeşitli enstrümanları çalan dönemin Tiziano, Giorgione gibi önemli Venedikli sanatçılarıdır. Figür grubunun arkasında ve hemen üstlerinde yer alan platformun korkulukları resmi yatay olarak ayırmakta, ancak ortadaki boşlukta görülen uzaktaki kule ve iki yandaki kalabalık mimari öğelerin dikeyliği bu yatay etkiyi karşılamaktadır. Resimde figür - mekan ilişkisinin tüm bu kalabalığa karşın rahatlıkla ele alınışı, trecentodan beri ressamların verdiği mücadelenin bir zaferidir sanki.
Levi Evinde Yemek, 1573


Veronese’nin yapıldığı dönemde tartışma yaratan bir resmi ise, 1573 tarihli Levi Evinde Yemek’tir. Üç kemerli geniş bir Roma zafer takını andıran mimari, tüm resim yüzeyini kaplamaktadır. Kemer açıklıklarının arasına kurulu masayı kalabalık bir figür grubu çevrelemiştir. Yine kalabalık mimari öğeler ve figürlerle hareketlendirilmiş bir resimdir. Resmin dinsel olan konusunun (son akşam yemeği) böylesine dünyevi figürlerle doldurulup, tüm ağırlığından yoksun bir şekilde ele alınması üzerine Engizisyon harekete geçmiş ve nihayetinde Veronese resmin ismini Levi Evinde Yemek olarak değiştirmek zorunda kalmıştır.
Venedik’teki Doçlar Sarayı’nda yer alan bir odanın tavan kısmına konmak üzere yapılmış olan Venedik’in Zaferi, 1585 tarihli, oval bir resimdir. Tavanda yer almakta ve düz tavana göğe açılan kubbemsi bir etki veren göz yanılsamasına dayanmaktadır. Yine yoğun mimari ve kalabalık figürler arasında gökyüzü görülmektedir. Bu kez izleyicinin bakış açısı neredeyse tam alttandır. Rakursiler, ışık kullanımı ve kompozisyonun gelişimi göz yanılsamasını arttırıcı unsurlardır. 15. yüzyıl Venedik sanatçısı Mantegna’nın yaklaşık yüz yıl önce Gonzaga ailesinin sarayının tavanına yaptığı resmin üzerine gelişen bir anlayışın örneğidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Temmuz 2015 15:19
Biyografi Konusu: Paolo Veronese nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Paolo Veronese

Sponsorlu Bağlantılar
(1528 Verona-1588 Venedik), İtalyan ressam.

Asıl adı Paolo Caliari'dir. Önce amcası Antonio Badile'den resim dersi aldı. Ama daha çok Giovanni Caroto'nun etkisinde kaldı. Büyük pano ve dekorasyonda yetenekli olduğu ortaya çıkan Veronese, kısa zamanda büyük siparişler almaya başladı. Zengin sanat yapıtlarının bulunduğu Roma ve Venedik'i gördükten sonra sanatında büyük bir gelişme oldu. Din öykülerinden, tarihten ve mitolojiden sahneleri yansıtan resimleri ve portreleri birbirini izledi. Veronese, tablolarında şatafatlı ve neşeli sahneleri betimledi. Venedik'te Dogeler Sarayı için büyük tablolar, kiliseler ve manastırlar için de büyük kompozisyonlar yaptı. 16. yüzyıl Venedik okulunun en büyük ressamlarındandır.

Başlıca tabloları: "Cana'nın Düğünü" (1563) ve "Levi'nin Evinde Yemek" (1573).

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Paolo_Veronese,_avtoportret.jpg
Gösterim: 423
Boyut:  58.5 KB

Ad:  800px-Paolo_Veronese,_The_Conversion_of_Mary_Magdalene.jpg
Gösterim: 428
Boyut:  108.1 KB

Ad:  800px-Paolo_Veronese,_The_Wedding_at_Cana.JPG
Gösterim: 404
Boyut:  193.1 KB

Ad:  1280px-Paolo_Veronese_-_St_Mark_-_WGA24798.jpg
Gösterim: 606
Boyut:  118.3 KB

Ad:  1280px-Paolo_Veronese_007.jpg
Gösterim: 426
Boyut:  201.7 KB


VERONESE
(Paolo CALİARİ. ), Italyan ressam (Verona 1528 - Venedik 1588V Veronalı G. A. Badile’nin öğrencisiydi, Bellini ve Mantegna geleneğine bağlı bir çevrede yetişti, il Correggio' nun Parma’da, G. Romano'nun da Mantova'daki yapıtlarından etkilendi. İlk çalışmalarından başlayarak, aydınlık ve biraz donuk olan tarzıyla, biçimleri gölgesiz bir ışık içinde belirtti: Pata Bevilacqua (1548, Verona), Kardinal Gonzaga'nm palası (1552, Caen müzesi). 1553'te Venedik'e yerleşti; önce Dukalar sarayı'nın manierismocu süsleme ressamlarıyla çalıştı. "Onlar salonu"nun tavanı için gerçekleştirdiği kompozisyonda (Bağışlarını Venedik'e serpen iuno), bu ustalann kısaltımlarını ve sert karşıtlıklara dayanan üslubunu, Vene dik'ln ferah ve güneşli havasıyla bağdaşan açık renkler kullanarak uyguladı. 1555-1556'da, S. Sebastiano kilisesi için, yaratıcı gücünü ortaya koyan görkemli bir dekor gerçekleştirdi: tavanda, Ester'ınöyküsü'nü canlandıran madalyon biçiminde kompozisyonlar, duvarlarda da aziz Sebastianus'un yaşamı'yla ilgili büyük tablolar. 1557'de San Marco kitaplığında çalıştı ve yedi ressamla birlikte büyük salonun tavanını süsledi 1560'ta Roma'ya yaptığı bir yolculukta Raffaello'nun sanatını ve Pompei tarzı dekorları tanıdı. Ma- ser'deki villa Barbaro'da Veronese, Venedik kibarlarının hoşuna gidecek, gösterişli, dengeli ve yüzeysel bir anlayışa dayanan süsleme resimlerinin en güzel ve en usta örneğini ortaya koydu. Ünlü büyük Son yemekler dizisinde, zengin ve gösterişli kompozisyonlar, gözalıcı giysiler giy miş toplulukların yer aldığı geniş revakların sağlam ritmine göre düzenlenmiştir: Kana düğünü (1563, Louvre), Levi'nin evinde yemek (1573, Accademia, Msnedik), Simon'un evinde yemek (1576, Versailles) 1570'e doğru sanatçı, Bassano’nun ve il Tintoretto'nun karanlık dünyasına birer tepki sayılabilecek yapıtlar ortaya koydu (Helene'nin düşü, Londra; Calvarium, Louvre). Yeniden Dukalar sarayt'nda çaIışmak üzere çağrılan Veronese, 1675'te Kolej salonu'nun tavanını süsledi (Vene dik ve erdemler alegorileri), 1583’te de Büyük Meclis için, tavanın bir bölmesine Venedik'm zaferi konulu gösterişli ve karmaşık kompozisyonunu gerçekleştirdi Yine Dukalar sarayı nda bulunan Europe' nln kaçırılışı ya da S. Pantaleon kilisesi’n deki Aziz Pantaleon'un mucizesi ise (1587) daha samimi bir lirizm ortaya koyar, veronese, aynı zamanda zeki ve içtenlikli bir portre ressamıdır (Güzel Nanı, Louvre).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

29 Temmuz 2008 / RuffRyders Spor ww
11 Temmuz 2015 / _EKSELANS_ Sanat ww
16 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
10 Mart 2016 / nötrino Bilim ww
7 Temmuz 2015 / Safi Bilim ww