Arama

Marcus Vitruvius Pollio

Güncelleme: 18 Ağustos 2009 Gösterim: 11.790 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Vitruvius
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
marcovitruvio

Marcus Vitruvius Pollio (d. MÖ 80-70 - ö. MÖ 15'ten sonra), Romalı yazar, mimar ve mühendistir.
"Mimarlık Hakkında On Kitap" (De architectura libri decem) adlı eseri ile bilinir. MÖ 1. yy.'da yaşamış olan Romalı mimar Vitruvius "De Architectura" adlı kitabında başarılı bir mimarlık için "Utilitas, Firmitas, Venustas" (kullanışlılık, sağlamlık, güzellik) etmenlerinin gerekli olduğunu ileri sürmüştür. Rönesans'ta bu tanım, "Comodita, perpetuita, bellezza" (kullanışlılık, süreklilik- kalıcılık, güzellik) olarak benimsenmiştir.
Vitruvius'un yazılarında anlattığı ve ideal insanın ölçülerini belirten Leonardo Da Vinci'nin çizimi olan Vitruvius Adamı
davincivitruvelucviatou

"Mimarlık Hakkında On Kitap" (De Architectura Libri Decem)
De Architectura Libri Decem (Mimarlık Üzerine On Kitap) adlı bu eser, mimarlığı konu alan ve günümüze denk ulaşmış en eski yazılı metin olması açısından önemlidir. Antik Çağ’dan Ortaçağ’a, özellikle Rönesans’a hükmeden bu şahsiyet, Leonardo Da Vinci başta olmak üzere, İtalyan hümanist Francesco Petrarca ve Bramante, Sebastiano Serlio, Andrea Palladio, Leon Battista Alberti gibi mimarları da etkilemeyi başarmıştır. Vitruvius, bu eserinin orijininde, insan bedeninin sahip olduğu ideal bir orantıya yer vermiş ve ayrıca, sanattan anlamak için onun doğasına inilmesi gerektiğini savunarak, doğadaki uyum ile sanat eserlerinin kalıcılığı arasında ilişki kurmuştur. Leonardo Da Vinci ve birçok sanatçı, insan vücudunun bu ideal oranını çalışmalarına başarıyla yansıtmıştır. Bununla birlikte, her ne kadar üzerinde durulmasa da, Leonardo’nun iyice anlaşılması için Vitruvius önemli bir kaynaktır. Nitekim Vitruvius’un hayatını incelendiğinde Leonardo’nun ondan nasıl etkilediği birçok açıdan fark edilir.
“Kuşkusuz sanatsal mükemmelliğin bilinmemesi nedeniyle doğal olarak fark edilmeyişine de şaşmamamız gerekir; ancak iyi hakemler, sosyal ilişkilerin etkisiyle sık sık göstermelik bir beğeniye yönlendikleri zaman en büyük kızgınlığın gösterilmesi zorunludur. Şimdi, Sokrates’in arzuladığı gibi duygularımız, düşüncelerimiz ve öğrenimle kazandığımız bilgiler açık seçik görülebilseydi, tanınmış olmanın ve aşırı övgünün bir etkisi kalmayacak, doğru ve sağlam bir öğrenimden geçerek bilginin doruğuna erişenler, kendileri hiç uğraşmaksızın görev alabileceklerdi. Ancak bu gibi şeyler, olmaları gerektiğini düşündüğümüz gibi açık ve belirgin görünmedikleri için ve öğrenim görenlerden çok cahillerin kayırıldığını izlediğimden ve şeref kazanma uğraşında cahillerle uğraşmayı kendime yakıştıramadığımdan bilgi alanımızın mükemmelliğini bu bilimsel yapıtı yayınlayarak göstermeyi yeğliyorum.”

Marcus Vitruvius Pollio


800pxdearchitectura

Biyografi Konusu: Marcus Vitruvius Pollio nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

19 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Sanat
8 Şubat 2016 / virtuecat Felsefe ww
24 Ekim 2015 / TiglonBoYs Müzik ww
27 Kasım 2015 / estudiantes Spor ww
26 Kasım 2015 / estudiantes Spor ww