Arama

Thomas Allom

Güncelleme: 13 Eylül 2015 Gösterim: 3.553 Cevap: 2
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
29 Haziran 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Thomas Allom
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Thomas Allom (d. 13 Şubat 1804, Londra - 21 Ağustos 1872, Barnes), İstanbul'u konu alan kitap resimleriyle tanınan İngiliz mimar ve ressam.
Thomas Allom
Thomas Allom, 1846

Kraliyet Akademisi'ni bitirdi. Bir süre mimar Francis Goodwin'in yanında çalıştı. Fransa'da Kral Louis-Philippe'in (1773-1850) Dreux Şatosu için resimler yaptıktan sonra, mimar olarak da Highburg Kilisesi (1850), Kingston Askeri Hastanesi (1852), Notting Hill'deki Saint-Peter Kilisesi'ni (1856) inşa etti. 1827-1871 arasında Royal Academy'de projelerini sergileyen Allom, Britanya Mimarlar Enstitüsü'nün (Royal Institute of British Architects, RIBA) kurucularındandı.

Allom, Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki görüntüleri resimledi. Bunlar Britanya, Fransa, Belçika ile ilgili olup, ayrıca Çin'den resimler getirdi. 1834-1836 arasında mimarlık bilgi ve görgüsünü artırmak amacıyla uzun bir yolculuğa çıktı. Bu yolculuk kapsamında, II. Mahmud döneminde İstanbul'dan başlayıp Anadolu, Suriye ve Filistin'i gezdiği, buralarda resimler yaptığı bilinmektedir. Taslak halinde çizilen bu resimler, İngiliz hakkâkları tarafından çelik üzerine işlenerek gravür olarak Robert Walsh'ın yazdığı bir metin ile birlikte yayımlanmıştır. İstanbul'da İngiliz Elçisi Lord Strangford'un 1820'den itibaren özel papazı olan Robert Walsh, Osmanlı topraklarında gördüklerine dair 1836'da yayımlanan bir eserinden başka A Journey from Constantinople başlıklı bir kitap daha hazırladı ve bu metin İstanbul ile Batı Anadolu'daki başlıca antik merkezlere dair büyük kitapta kullanıldı. Allom'un resimleri ile süslenen ve çeşitli ülkelere dair büyük bir dizinin içinde yer alan bu kitap Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor (1838; İstanbul ve Küçük Asya'da Yedi Kilise Görünümleri) adı ile, iki cilt olarak 1838'de Londra'da yayımlandı. Aynı kitapta Leon Galibert ile C. Pelle tarafından Fransızcaya çevrilerek üç cilt Constantinople ancienne et moderne, comprenant aussi les Sept Eglises de l'Asie Mineure adı ile Paris'te basılmıştır. Metinler arasında farklılıklar olmakla beraber, Allom'un resimleri aynı çelik klişeler kullanılmak suretiyle bu yayında da yer aldı. İçinde İstanbul'un çeşitli görüntüleri dışında Bursa, Manisa, Bergama, Efes, Pamukkale'den de resimler bulunur. Ancak kitaptaki gravürlerin hepsi Allom'un çizgisi değildir. Bunlardan tamamen fantezi ürünü olduğu görülen Silivri Kalesi gravürü F. Hervé imzalıdır. Rumeli ve bilhassa Arnavutluk'u tasvir eden gravürler de başka ressamlarındır ve gerçekçilik dereceleri şüphelidir. Allom, ayrıca L. Galibert ve C. Pelle'in Constantinople ancienne et moderne (1838; Eski ve Yeni İstanbul) ile Character and Costume in Turkey and Italy (1840; Türkiye'de ve İtalya'da Karakterler ve Giysiler) adlı kitaplarını da resimlemiştir. Bunlarda da İstanbul'un tarihi atmosferini ve günlük hayatını aksettiren güzel gravürler yer alır.
Allom, gördüklerini güzel ve canlı şekilde, ayrıntılara önem vererek tasvir eden bir resim ustasıdır. Ressamın yerinde çizdiği gerçekçi desenler, bu yerleri hiç görmemiş hakkâklar tarafından klişe haline getirilirken, bazı üslup farkları da meydana gelmiştir. Fakat ne olursa olsun, fotoğraf sanatının başlayıp yaygınlaşmasından pek az önce Allom'un meydana getirdiği gravürler, İstanbul'un binaları, manzaralar, insanları ve bunların kıyafetleri ile Batı'ya tanıttı. Bugün bu resimlerin çoğu birer belge niteliğindedir. İngiliz yayımcı George Virtue'nun siparişi üzerine İzmir, Efes gibi yerlerin yağlıboya tablolarını yaptı.
İskoçya, Fransa ve Çin'e de giden Allom, buralardan getirdiği çok sayıda deseni, bu ülkelerle ilgili kitapları resimlemek için kullandı. Mimarlık yapıtlarını ve arkeolojik alanları betimleyen bir topografik manzara ressamı olarak ün kazanan Allom, özellikle suluboya çalıştı. İstanbul ve Anadolu'da yaptığı resimler, özel koleksiyonlarda Londra'daki Güzel Sanatlar Derneği'nde bulunmaktadır.
Çalışmaları
Thomas Allom

d74671

d74681

louvre6001


Biyografi Konusu: Thomas Allom nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Nisan 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ütopya'nın mimarı Thomas More, 1478’de Londra’da doğar. 8 yaşında girdiği St. Anthony okulundan sonra, o yıllarda çocukların bilgi ve görgülerini daha iyi attıracaklarına inanılan başka ailelerin yanına verilmeleri geleneğine uygun olarak babası onu bir kardinalin evine verir. Burada çağın önde gelenlerini yakından tanımanın yanında birçok alanda bilgisini geliştirme olanağı bulan More, 14 yaşında kardinal tarafından Oxford’a gönderilir. Grocyn, Colet, Linacre gibi devrin tanınmış hümanistlerinin öğrencisi olduğu bu okulda Latince ve Yunancasını ilerleten More, Yunanca eğitime düşman olan din adamları karşısında akademisyenlerle öğrencileri korumak amacıyla iki okulun adli işlerine bakan kuruma girer. Oxford’da Yunanca ve felsefeyle ilgili çalışmalarını sürdürmek istemesine rağmen babasının onu kendi mesleğine yönlendirmek istemesi sonucu New Inn ve Lincoln’s Inn’de hukuk öğrenimi yapıp, 23 yaşında baroya girer. Bu tarihten itibaren, 4 yıl boyunca,dönemin aynı zamanda bilgi merkezleri olan manastırlardan birinde, kendini yoğun çalışmalarına verir. Bir süre sonra rahiplikten vazgeçerek kendini ailesine adar. Çağının aile anlayışının çok ötesinde bir kavrayışa sahip olan More, kadınların da tıpkı erkekler gibi eğitilmesi ve toplumda onlarla eşdeğerde sorumluluklar alabilmesi taraftarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Hayatı boyunca yakın dostu olacak Rotterdam’lı Erasmus’la 1499’da tanışır. Böylelikle, savaşlara, çalışmadan yaşayan asalak aristokratlara ve idam cazasına karşı oluşu gibi hümanist kişiliğinin önemli unsurları konusunda ortak paydaya sahip bir yoldaş edinir.

Elizabeth çağındaki ‘Sir Thomas More’ adlı oyundaki bir sahnede o sıralarda Londra’da dillere destan olan bir öykü şöyle hicvedilir: Parası çalınanları iyice azarlayıp onlara üstlerinde fazla para taşımakla hırsızları kışkırttıklarını söylemesiyle bilinen bir yargıç vardır. Bu çeşit sözleri çok dinleyen More, meslek arkadaşına bir ders vermeyi aklına koyar: Londra’nın en ünlü yankesicilerinden birini çağırıp, yargıca gizli para vermek bahanesiyle ona yaklaşıp parasını çalmasını ister. Soyulan yargıç kıyametleri koparınca More, onun başkalarına söylediklerini, harfi harfine yargıç arkadaşına tekrarlar. Gülünç duruma düşen yargıç, paraları geri vermeye razı olan usta yankesicinin suçunu bağışlamak zorunda kalır.

Thomas More ünlü yapıtı Ütopya’da, Amerigo Vespucci’nin seyehatindeki gözlemlerinden faydalanır. Onun ulaştığı kara parçasındaki; özel mülkün bulunmadığı, altına önem verilmeyen, her şeyin ortak paylaşıldığı ve hükümdar kavramının bilinmediği bir dünyayı tasfir ederek yüceltir. Tek farkla ki; Vespucci’nin uygarlıktan yoksun yerlileri, More’da uygarlık sahibi gözükür.

Kral 8. Henri’nin danışmanlığına getirilen More’a bir gün damadı, kralın saygısını kazandığı için çok mutlu olması gerektiğini söylemesi üzerine, More olacakları sezmişçesine: “Kellem sayesinde Fransa’da bir kaleyi ele geçireceğini bilse, kellemin uçacağından hiç kuşkun olmasın.” der. Gerçekten de, Avrupa’daki bitmek bilmek bilmeyen savaşları durdurabilecek güç olarak gördüğü Katolik kilisesinin İngiltere üzerindeki yaptırım gücünü kaldıran krala karşı çıkmasını canıyla öder.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2015       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
ALLOM (Thomas), İngiliz Mimar (Londra 1804 - Barnes 1872). İngiliz Kraliyet Akademisi'ni bitirdi. Büyük kilise tasarımlarıyla katıldığı sergilerde dikkati çekti (1824 - 1827). Kensington Workhouse, Highburg Kilisesi (1850), Notting Hill'deki St. Peter Kilisesi (1856) önemli yapıtları arasındadır. İngiltere, Belçika, Fransa, İskoçya ve Çin' de gördüğü yerlerle ilgili resimleriyle ün kazandı. İstanbul’a da gelerek kentten çeşitli görünümleri ve tarihsel yapıları resimledi. İstanbul’a ilişkin 45 resminin önemli bir bölümü Leon Galibet ve C. Pelle tarafından yayımlanan Constantinople ancienne et Moderne adlı kitapta toplanmıştır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

13 Ağustos 2015 / Misafir Siyaset ww
1 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Edebiyat ww
23 Aralık 2015 / Efulim Müzik ww
15 Haziran 2011 / Daisy-BT Edebiyat ww
27 Şubat 2016 / ahmetseydi Siyaset ww