Ziyaretçi
CBGB ne demek?
Cbgb ne demek? sorusu bana en çok sorulan sorudur. Ben bunu kendi icat ettigim fakat asla ünlü olmasina izin vermedigim COUNTRY BLUEGRASS BLUES müziginin kisaltmasi olarak kullanmisimdir. Bir diger soru ise hep peki ama omfug ne demek olur onun cevabi ise OTHER MUSIC FOR UPLIFTING GORMANDIZERS'in kisaltmasidir seklinde olur...
Peki ama gormandizer ne demek yahu? It's a voracious eater of,in this case, MUSIC. Bu sorular belki milyon kere cevap verdim insanlar hep omfug lafini bir küfür sanmaktadirlar oysaki gerçek sudur ki:I felt CBGB sounded so pat that I wanted something to go with it that sounded a little uncouth, or crude. Ve daha sonra peki ama sen gerçekten'de bu müzikten mi hoslaniyorsun diye sorarlar hayir elbette her tarzda müzikten hoslaniyorum ama country'yi herseye tercih ederdim cbgb'yi de bunun için açmistim ama elbette isler düsledigim yolda gitmedi. 1973 aralik ayinda açilmisri cbgb ilk çalan grup "The Con Fullum Band " country folk grubudur. bir sürü yeni müzisyenede konserler ayarlamistim daha sonra ise birgün barda oturmus bira içerken içeri yirtik kotlari ve garip durslariyla 3 kisinin girdigini gördüm bunlar Tom Verlaine, Richard Hell, ve Richard Lloyd yani television adli grubun 3 üyesiydiler. Birkaç gün sonra ise Terry Ork, Television'ini menejeri onlar için bir konser ayarlamami istedi çok konuskan ve zeki bir herifti terry beni konser için ve television'in yeni bir sound da çalan ve çok meshur olacak bir grup oldugu konusunda kandirmayi basardi. O zamanlar pazarlari kapali olan cbgb'de bir sans verdim television grubuna hasilat 1 dolar civarindaydi içerde para vererek giren kimse yoktu pek arkadaslari da yoktu hani pek iyi bir baslangiç degildi benim gözümde grup fazlasiyla beles bira da içmisti zaten ve bence grup tam bir rezaletti kulak siken gitarlar iç giciklayici bir ses ben hiçbirsey anlamamistim yaptiklari boktan ve bir daha asla dedim ama terry bu sefer beni queens forest hill'den the ramones adli bir grup için ikna etmeyi basardi bende kaybedecek ne sik var dedim ve kabul ettim ve gece geldi yine de fazla insan yoktu ortalikta ve ramones onlar television'dan bile kötüydüler ve o gece hayatimin en uyumsuz grubunu dinlemeistim sarkilara basliyorla duruyorlar ekipmanlar düsüyor birbirlerine küfrediyorlar tamamen bir fiyaskoydular hala nasil oldu da bu 2 grup 70lerin punk'in en önemli iki grubu oldu süphe içindeyim hani kendimi yeni gruplari yargiladigim için çok suçladim sonra çünkü iki grupta acaip istekli her ne kadar da beceriksiz olsalarda bir o kadarda azimliydiler zaman içinde çok çalistilar ramones milyonlarca hayrana kavustu halen birçok müzik elestirmenine göre yetmislerin en ilham verici albümü television'un debut albümüdür. o günden sonra belki de iki grupta 100 kez çalmislardir cbgb'de.Richard Hell grubu new york dolls'un eski elemani Johnny Thunders ile heartbreakers'i kurmak için terketti daha sonra da Richard Hell and the Void Oids grubunu kurdu ve sarkisi Blank Generation, 70lerin punk'inin marsi haline geldi. richard hell daha sonar filmler çekti, siir kitaplari yazdi ve hatta bir roman bile çikartti sonunda. ve daha sonra baslangiç için oldukça iyi olan Stilettos grubu geldi 3 kiz vokalde arkada ise diger elemanlar bangir bangir çaliyorlardi aralarindan Elda Gentile, Debbie Harry, ve Chris Stein gruptan ayrilip Blondie'yi kurdular daha sonra Debbie Harry grubun merkeziydi ve rock'n roll tarihininde en güzel kdiniydi heralde Chris, ve Jimmy Destry o kadar iyi bestecilerdi ki bir albüm çikarttiktan sonra ortaligi süpürüp attilar. 1974 yilinda büyük metropol New York sehrinde daha ne mi oldu?,pek fazla birsey degil elbette rock and rollçalmak için yer bulunamaz hale geldi; Max's Kansas City sahipleri degisti ve kapandi. The Electric Circus, The Filmore East kapandi ve The Mercer Arts Center ise mahfoldu THE CITY WAS IN DECAY! Hiçbir bar ya da klüp artik rock'n roll çalinmasina izin vermiyordu new york sehrinde, kendi bodrum ve çati katlarinda çalisan bir sürü grup vardi oysaki ama bu gruplar insanlara çalacak yerler bulmakta zorlaniyorlardi. böylece ben cbgb'nin sadece rock'n roll gruplarina imkan saglamakla kalmasindan çok bu barin kendi müziklerini yapan gruplara yataklik etmesini prensip olarak kabul ettim böylece kendi müziklerini yaratan gruplarin ve bunlarin konserlerine para vererek destek olan hayranlari olusmasina yardimci oldum. CBGB nedir?- 26 yildan uzun bir süredir direnen bir canli performans bari.. "The Palace Bar" olarak bilinirdi çünkü "The Palace Hotel"in altinda yeralmaktaydi Bowery bölgesindeki en büyük bar sayilirdi ayni zamanda . Bir yüzyildir Bowery kayip ruhlarin alkoliklerin ve serserilerin saat 8'den itibaren kafayi çektikleri bir yerdir..aldigimda sidik kokusu nüksetmis bir yerdi adini cbgb yaptim ilk baslarda kendi ses tesisatimiz yoktu ama gruplar anfilerini getirip çalarlardi simdi newyork'ta ki en iyi canli müzik çalinan yerlerden biridir cbgb ve çalan insanlarin ne yaptigina asla karisilmaz. 1974 yiliydi ve devam ettirmek gerçekten de bir savasti, para yoktu neyseki kiralar ucuzdu o zamanlar, ve yasam da ucuz sayilirdi. Klübün arkasindaki bir odada yatar kalkardim o dönem isleri idare edebilmek için ev tasima ve onarim isleri de yapardim bardan bos kalan zamanlarimda. içki içme yasi hala 18 idi newyork'ta böylece bir sürü genç punk kitle oldu kisa zamanda. Ayni yil nixo skandali olmus bir sene sonra da vietnem savasi bitmisti hipi saçmaliginin sonu da gelmisti. Gençlerin arayista oldugu yenilikler pesinde kostugu bir yenilik dönemiydi ve cbgb ve etrafinda toplanan bu yeni gruplar yepyeni bir müzik, sanat akimi ve yasam biçimi olusturdu. Ilk zamanlarda biraz sabir gösterdik denilebilir bu yeni yetmeler daha yeni yeni çalmayi ögreniyorlradi korkunçtular. Bir disko çilginligi istilasi sürerken etrafta rock'n roll müzigi hippiler tarafindan enerjisi olmayan bir posaya dönüsmüstü ki biz bu yeni çikan müzige sokak rock ve daha sonra ise punk adini verdik gelin ve kendi müziginizi yapin dedik. Gruplara kapi ücretinin çogunu vererek onlara kendi müziklerini yapmada destek olduk. 1976 gibi klüp kendi kendine yeterli hale gelmisti. "The Club 82" "Coventry" ve "Max's Kansas City" barlari da bizim ardimizdan bu tarz gruplara yer verir oldu. 1975 kisinda Tom Verlaine (Television) sair Patti Smith ile arkadas oldu ve böylece o da cbgb'ye takilmaya ve bazen burada siirler okuyarak sahne almaya basladi ve sonra J.D. Doherty, Ivan Krall ve Lenny Kayeile kendi grubunu kurdu. Arista Records patti smith band'i cbgb'de dinledikten sonra onlarla anlasma imzaladi, bu bizim için sans oldu çünkü bundan sonra cbgb'de çikan gruplar sirasiyla çesitli sirketlerden albüm yapar hale geldiler. Patti smith'i izlemeye Andy Warhol, Allen Ginsberg, ve Allen Lanier hatta Lou Reed ve John Cale (velvet underground) geldi böylece büyük bir patlama ve ilgi olusmus oldu o dönem de maskotumuz saluki cinsi köpegim Jonathan'di tüm konserlerde sahneye firlar ortalikta dolsairdi o tüm efsane konserlerde yeralmistir çok sonralari onun anisina double bir lp çikarttik live in cbgb adinda. 1975 yilinda mart ayinda sadece pazar günleri degil hergün gruplar çikar olmustu beni o dönemde en çok büyüleyen brooklyn'den "The Shirts" (brooklyncede SHOITS olarak telafuz edilir). Iki bateri, keyboard, iki gitar bas ve vokalden olusuyordu.. diger basarili grupsa 3 kisilik The Talking Heads oldu (Tina Whemouth, Chris Franz ve David Byrne) Rhode Island sanat okulundan gençlerdi, Jerry Harrison da katildi daha sonra onlara. Shirts' orjinal melodik karisik bir müzik yapiyordu, Talking Heads' stili ise basit ve düzdü, virtüözlükten eser yoktu çaldikça ögreniyorlardi bu isi.The Shirts Brooklyn'den kendi arkadas seyirci gruplarini; The Talking Heads ise sanat çevresinden dostlarini topladilar cbgb'ye, bu arada Patti Smith Group ve Television çaliyordu hala. Bunlarin yaninda The Marbles, The Mumps with Lance Loud, Mink de Ville, Orhestra Luna, The Panets, The Miamis ve birçok digerleri yeraliyordu sürekli ayrica Jonathan Richman sahne almisti birkaç kere. 1975'te Debbie Harry Blondie ile ortaligi kasip kavurdu cbgb'de. 1975, sokak rock'i daha "Punk." olarak adlandirilmamisken Boston ve Philadelphia 'dan gruplar cbgb'de çalmak üzere Newyork'a gelir olmuslardi. Birçok grup vardi ama ilgilenen plak sirketleri çok azdi artik onlara konser günü vermekte güçlük çekiyorduk. New York Rock Gruplari festivali düzenledik ve inanilmaz büyük bir ilgi gördük bu dönem esas punk patlamasi 1975'de ki bu festivalle basladi, Village Voice, the Soho Weekly News ve New Jersey'de çikan The Aquarium dergilerine verdigimiz ilanlar ise yaramisti. Zaman ayarlamasi çok iyi idi newyork jazz festivali sürüyordu ve müzik elestirmenleri sehiri doldurmuslardi. CBGB festivali'ni izlemeye Rolling Stone dergisi hatta ingiliz NME ve Melody Maker, bazi frannsiz, alman, japon müzik magazin yazar ve fotografçilari gelmisti. en ilgi çeken gruplar: Television, The Ramones, Mink de Ville, The Shirts, Johnny's Dance Band, The Marbles, The Mumps, The Planets, Tuff Darts, The New Harlots, The Fast, The Demons, Orchestra Luna, The Miamis, and Johnny Thunders and The Heartbreakers (ki kuruculari efsane New York Dolls'un iki üyesi Jerry Nolan ve jhonny thunders'idi) ve Richard Hell (Television'dan ayrilmisti o dönem). The Heartbreakers en büyük ilgiyi gören grup olmustur. Jhonny Thunders her zaman ilgi çeken adam olmayi basarmistir new york'un en cool adami oydu her zaman...Rock and roll magazinleri CBGB konseri hakkinda çok iyi seyler yazdilar elbette. Bu yeni müzik çok büyük ilgi toplamisti. Newyork'un bir diger bari Max's Kansas City'de bu tarz gruplara yer verir oldu, Boston'daThe Rat (Ratskeller) bu tarz gruplara sahne veren bir diger bar oldu ki artik basinda da o dönem çikan punk adli fanzinde ramones'un fazlasiyla konu olmasindan dolayi punk rock adi verildi bu yeni müzige. The Wherewolves, Texas'tan, Alex Chilton, Memphis'ten, The Quinn Bothers, Ohio'dan, Joe and Blake, Kansas City'den, Willie Loco Alexander, Captain Swing(daha sonara adlarini The Cars olarak degistirdiler) Boston'dan çalmaya cbgb'ye geldi. New York'lu Wayne County (geçirdigi ameliyatla adini daha sonra Jane County yapti), Eric Emerson and the Magic Tramps ve Queen Elizabeth Dorian Zero- cbgb'de çalan o dönem ki glam punk gruplari oldular. Müzik endüstrisinin ilgisi cbgb'ye yönelmisti, Seymour Stein (Sire Records) Ramones'u bir kere izledi ve anlasmayi imzaladi. Ramones ilk albümlerini çikartti ve ingiltere'ye konsere gitti ve o zaman patlama basladi. Ramones'u dinleyen çocuklar daha önce newyork dolls ve jhonny thunders ile tanismis olan Malcolm Mclaren'in ticari zekasiyla Sex Pistols, The Adverts, The Damned ve binlerce grubu kurdular. Saniyorum ki o dönemde ki Ingiltere'de ki sosyal patlama sayesinde gençler punk'i çok çabuk sahiplendiler. Punk bundan sonra tüm dünyaya yailmis oldu bu zaten bilinen bir hikaye...Cbgb'de çalan gruplar arasinda asla unutamayacaklarim "Quacky Duck.", "TONY BENNETT", "The Rice Miller Band", "Somebody Good", "Ruby and the Red Necks", Milk and Cookies", "Reddy Teddy, "Rag and Roll Review", "Turner and Kirwin of Wexford.", "Black 47" ve "The Poppies" asla ünlü olmadilar ama birçoklarindan çok daha iyi punk rock gruplariydi bazilari sadece birkaç kirkbeslik çikartip dagilmislardi. MARILYN MONROE, KEITH RICHARDS, MICK JAGGER, ENO SWEENEYS, GENYA RAVAN, TOM WAITS, MELLISA MANCHESTER, HOLLY WOODLAWN gibi ünlüler gelip bu konserleri izlemislerdir. Amos Poe ve Ivan Krall "Night Lunch." adli punk belgeselini çektiler cbgb'de; Wayne County, Patti Smith, Blondie, David Bowie, Queen, The New York Dolls, Ramones, Television, Elton John, George Harrison, David Peel, Razberries vb olan. Poe ve Krall's second effort, daha öncede Richard Hell ile ilgili "Blank Generation." filmini çekmislerdi.
Cbgb ne demek? sorusu bana en çok sorulan sorudur. Ben bunu kendi icat ettigim fakat asla ünlü olmasina izin vermedigim COUNTRY BLUEGRASS BLUES müziginin kisaltmasi olarak kullanmisimdir. Bir diger soru ise hep peki ama omfug ne demek olur onun cevabi ise OTHER MUSIC FOR UPLIFTING GORMANDIZERS'in kisaltmasidir seklinde olur...
Sponsorlu Bağlantılar