Arama

Bazı Müzik Aletleri - Sayfa 4

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 12 Aralık 2012 Gösterim: 470.771 Cevap: 42
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
22 Nisan 2006       Mesaj #31
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

DAVUL
Sponsorlu Bağlantılar

036 davul


Alm., Trommel
Fr., Grosse caisse
İng., Drum
İta., Tamburo
Trampetin büyük çapta yapılmışıdır. Belli bir sesi yoktur. Çok eski bir geçmişi vardır. Avrupa' ya Türklerden geçmiştir. Orduların sürekli çalgısı olan Davul, kısa zamanda Orkestra ve Operalarda yer almıştır. Notası, Trampette olduğu gibi yazılır. Bu çalgının çalıcısı, çok iyi bir kulak yeteneğine sahip olmalıdır. Hun Türklerinden birisinin karısı olmuş, Çin prensesi yazdığı bir mektup şiirinde, davul için şunları söyler:
Davulu her gece durmaz döverler,
Ta güneşler doğana dek dönerler.
İskoç Davulu: Bu çalgının yeri daha çok Gayda takımlarıdır. Fakat bugün yürüyüş bandolarında özentiyle aranılan ve yer verilen bir çalgı olmuştur. Belki de gösterişli bir çalış niteliği olmasındandır. Sopalarını düşürmeden döndürebilmek için uçlarına deri el şeritleri bağlanmalıdır. Döndürme işlemi yapılırken, sopa sıkıca tutulamaz. Ancak deri el şeridini öyle bir biçimde ayarlamalı ki, sopa baş parmakla işaret parmağı arasında serbest kalsın. Sopayı döndürmek için çalıcının davula bilek baskısıyla, fırlatarak vurması önemlidir. Bu, gerçekte çalıcının yeteneğine bağlıdır. Kendisi bir çok biçimlerde bu işi yapabilir. İskoç davulunun en sevilen dört çalış biçimi şöyledir:
1. Sopanın biri baş üzerinden çevrilir ve diğeri ile davula vurulur.
2. Her iki sopa baş üzerinden çevrilir ve sonra her ikisiyle vurulur.
3. Önce her iki sopayla aynı anda aynı yüze vurulur, sonra bu hareket diğer yüzüne yapılır.
4. Her iki sopa çaprazlama vurulur. Yani, sağ sopa ile sol yüze sol sopa ile sağ yüze.
Vuruşlu çalgıların bando içinde yerleştirilmesi çok önemlidir. Bu iş, bandodaki çalgıların durumuna göre, en olumlu sonuç alınana kadar deneyler yapılarak sağlanır.


TRAMPET

035 trampet

Alm., Kleine Militaertrommel
Fr., Tambour
İng., Side Drum
İta., Tanburo
Geniş kenarlı bir kasnağın iki yüzüne birer deri gerili olup, gövdesi tahta veya alaşımdandır. Tutuşta üste gelen deriye çubukla vurularak çalınır. Çeşitli çaplarda yapılanları vardır. Notası, düz bir çizgi üstüne veya dizekte aynı çizgi veya aralığa yazılır, başına dördüncü çizgi Fa açkısı konulur. Bu açkının yalnız dizek başlığı görevinden başka hiç bir anlamı yoktur. Trampet de Orduların değişmez, sürekli kullanılan bir çalgısıdır. Askeri duygular ve yürüyüşler için başarılıdır. En güç tartım biçimleri elde edilebilir.











GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
23 Nisan 2006       Mesaj #32
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
TİMBAL

034 timbal
Sponsorlu Bağlantılar

Alm., Pauken
Fr., Timbale
İng., Kettle - Drum
İta., Timpani Kutur : 62 cm.
Yüksekliği : 44 cm.
Ses dizisi genişliği:

034 ses timbal

Üzerine geçirilmiş deriye tokmakla vurularak çalınan, yarım küre biçiminde, derinin gerildiği küre bölümü alaşımlı bir çalgıdır. Ses düzeni yapılır. Düzeni deriyi gövdeye saptayan çemberin kenarındaki kelebekleri sıkmak veya gevşetmekle yapılır. Çok eski yıllara dayanan bir geçmişi vardır. Ordularda uzun süre kullanılmış bir çalgıdır. Batı' ya geçişinden sonra Operada, sonra 1760 yıllarında Manheim' de Senfoni Orkestrasında yer aldı. Büyüklü - Küçüklü iki parçadan oluşmuştur. Bu biçimde olanları, çalınacak bestenin dizimine göre, düzenlenir. Bu iki parçadan büyüğü; dizinin Tonik, diğeri; Dominantına göre düzenlenir. Notası, dördüncü çizgi Fa açkısı ile yazılır.

Üç çeşidi vardır:

a. Büyük Timbal : 80 cm.
b. Orta Timbal : 74 cm.
c. Küçük Timbal : 68 cm.


a. Büyük Timbalin ses dizisi genişliği:
034b ses timbal buyuk


b. Orta Timbalin ses dizisi genişliği:
034c ses timbal orta

c. Küçük Timbalin ses dizisi genişliği:
034d ses timbal kucuk


İçlerinde en az kullanılanı; Küçük Timbaldir. İki Timbal, gerekli olan aralıklarda düzenlenir. Bu, beşli, dörtlü, üçlü, ikili veya altılı olabilir. Çoklukla sekizli olarak da kullanılır; ve güzel bir etkisi vardır. Ağaç, deri kaplı, sünger başlıklı vb., gibi Timbal tokmaklarının çeşitleri vardır. Birinci; sert bir ses ve erkeli geçişler, ikincisi; daha yumuşak sesler, üçüncüsü; Kreşendo ve PP., deyileri için uygundur. Timballer en güç tartım biçimlerim yapabilir. Sesin söndürülmesi için, bir el tokmaksız olarak deriye yapıştırılır. Şimdi üzerindeki küçük bir düğmeyle akort edilebilen çeşitleri yapılmaktadır.
Son düzenleyen GusinapsE; 27 Nisan 2006 02:12
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
24 Nisan 2006       Mesaj #33
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
BATERİ


038 bateri


Alm., Schlagezeung
Fr., Batterie
İng., Percussion - Grouping
İta., Batteria


Vurgulu Çalgılara genel olarak verilen ad. Davul, Trampet, Zil vb., gibi çalgıların toplu olarak düzenlenmesine, Bateri denir.
Son düzenleyen GusinapsE; 27 Nisan 2006 02:12
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
27 Nisan 2006       Mesaj #34
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
KORNO

021 korno

Alm., Horn
Fr., Cor
İng., Frenc horn
İta., Cornu A. Korno : Fa
Yüksekliği : 63 cm.
Genişliği : 38.5 cm. B. Korno : Fa ve Si b
Yüksekliği : 61 cm.
Genişliği : 36.5 cm.

Alaşımlı, ağızlıktı soluklu bir çalgıdır.
Notası; genellikle ikinci çizgi Sol açkısı, bazen de kalın sesleri dördüncü çizgi Fa açkısı ile yazdır.
Diyapazona göre duyulusu; Fa Korno, bir tam beşli aşağıdandır.
Orkestra ve Armoni Muzikalarında, dört partisi bulunur.
Solo ve eşlik görevi verilir.
Ses rengi, sevdalı ve parlaktır.


Ses dizisi genişliği:

021 ses korno



a. Kalın bölüm
b. Orta bölüm
c. İnce bölüm

Bu çalgının diğer pistonlu çalgılardan ayrılan özelliği, pistonlar sol el ile çalınır. Sağ el Pavillon (kalak) içinde, ses renklerini sağlamak görevini yapar.

Dudakların; kusursuz, dişlerin; düzgün ve eksiksiz (ön dişler) olması, aranılan nitelikler arasındadır. Korno için, onbeş yaşından sonra başlanabildiği gibi, bunu birkaç yaş daha uzatmak mümkündür. Başlangıçtaki çalışmaların, yarım saati geçmemesi ve gerekli yeterlik sağlandıktan sonra, bu zamanın iki katma çıkarılması uygundur. Ancak, sürekli çalışmaları; günde dört saati geçmemek ve yarımşar saat süre ile yapmak gerekir.
Eski armoni kornosunda hava delikleri yoktu ve soluklu çalgılarda bulunan dil görevini çalıcı dudaklarıyla yapardı (ağızlık üzerindeki baskısını değiştirerek). 1815' te Saksonyalı Stölzel' in gerçekleştirdiği yenilikle (pistonlu bir yöntemle), diatonik ve kromatik sesler çıkarma olanağı sağlandı ve çalma güçlükleri giderildi.

J.S. Bach, Brandenburg 1 nolu Konçertosunda Kornoyu denedi. Senfoni Orkestrasına ilk kez Mannheim kentinde alındı. Ondokuzuncu yüzyılda 3 veya 4 piston takılması, yeni bir adım oldu; çalınması kolaylaştı. 1870 - 1880 yıllarına dek Orkestralarda düz Kornolar yeğ tutuldu. Orta ve ince bölüm seslerinin çıkarılması kolaydır. Kalın bölüm sesleri, özenli kullanılmalıdır. Korno, uzun seslere ve eşlik görevlerine çok elverişlidir, özellikle, ikili, üçlü ve dörtlülerde sürekli yeri oluşu, dinleyicileri sesinin çekiciliği ve duygulu etkisiyle; solo olarak etkileyişi, kıvanç verici önemli niteliklerindendir. Gerçekte, öğrenimi ve çalması çok güç bir çalgıdır. Her şeyden önce, kulak eğitimi çok iyi olan bir çalıcı gerekir. Korno bulunmayan Armoni Muzikalarında, görevleri; Mi b Alto (saxhorn) ya verilir. Korno partileri, yazılırken, Kornet ve Trompetlerde olduğu gibi, düzen (akor) lerde; sekizli, altılı, beşli, üçlü ve aynı sesler seçilmeli, dörtlü ve uyumsuz (dissonan) aralıklardan sakınmalıdır. Korno ses rengiyle, dinleyicide içli duygular uyandırır. Saksofonlarla yapacağı ikili çok etkili olur. Uzaktan geliş düşüncesini çok güzel canlandırır. Basson ve Bariton (saxhorn) larla işbirliği yapar. Av ve orman düşüncelerinin en iyi betimcisidir. Ezgisel cümleler, solo olarak verilebilir. Soloların, dizeğin altındaki ilk ek çizgili Do notası ile dizeğin üstündeki Sol notaları arasında bulunması (ikinci çizgi Sol açkısına göre), iyi sonuçlar verir. Kornetler, Trompetler ve diğer pistonlu çalgılar ile birleşebilir.

Kalın seslerde oldukça karanlık ve acıklı rengi, ince seslerde yuvarlak ve dolgundur. Orta seslerde Msn Photo ve (MF) de Basson ile bir benzeyiş vardır ve kolaylıkla kaynaşırlar. Bu nedenle Korno, tahta çalgılarla alaşımlı çalgılar arasında bir geçit görevinin en başarılı örneğidir.

Pavillonun yarısını kapamakla; yarım ses, üçte ikisini kaplamakla; bir tam ses değişikliği oluşur.


KORNO İÇİN BAZI TERİMLER

Con Cordino (İta) : Surdinli olarak.
Senza Sordino (Fr): Surdinsiz olarak.
Bouche (Fr), Stopped (İng) : Eli tamamen kapatarak.
Ouvert (Fr) : El açılacak.
CUIVREZ, BRASSY: Dudakla sağlanan özel bir renk.
PAVVILLONS EN L'AIR BEUS IN THE AIR: Korno ağzının dinleyiciye çevrilmesi.
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
28 Nisan 2006       Mesaj #35
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
KONTRBAS Mi b

028 kontrbas mib

Alm., Tubenines
Fr., Saxhorn - Contrebasse Eb
İng., Contrebass - Doublebass -
Contrebass in Es
İta., Contrabasso - Bassi

Yapıldığı ses : Mi b Alaşımlı, ağızlıklı soluklu bir çalgıdır.
Notası, dördüncü çizgi Fa açkısı ile yazılır Diyapazona göre duyulusu, bir sekizli ve bir büyük altılı aşağıdandır.
Özellikle eşlik görevi verilir.
Orkestra ve Armoni Muzikalarında, bir partisi bulunur.
Ses rengi, dolgundur.


Ses dizisi genişliği:

028 ses kontrbas mib

Bu çalgının yapılışı, dizge oluşumu, tutuş ve çalış özellikleri, Si b Basda olduğu gibidir. En dolgun ve en iyi sesleri, dizeğin birinci çizgisindeki Sol ile, üstündeki iki ek çizgili Mi sesleri arasında olanlardır. Bununla beraber, en ince sesi La dışında olmak üzere, bütün sesleri kolaylıkla elde edilebilir. Bir partisi yazılmakla beraber, iki çalıcısı bulunur, özellikle eşlik çalgısı olan Mi b Kontrbasa Solo vermek, uygun düşmez. Bu çalgı, Armoni Muzikalarında Si b Bas ve Si b Kontrbas ile Senfoni Orkestrasının yaylı Kontrbaslarının görevini ortaklaşa bölüşür, ve yürütür. Saksofonları ve Bas Klarneti destekler. Trombonların kalın seslerini de destekler. Yaylı Kontrbasların, Pizzicato (parmakla çalmak) larını benzetide başarılıdır.



KONTRBAS Si b

029 kontrbas sib

Alm., Kontrbasse - Tuba
Fr., Saxhorn - Contrebasse Bb
İng., Contrebass
İta., Bassi
Yapıldığı ses : Si b
Uzunluğu : 97 cm. Notası, dördüncü çizgi Fa açkısı ile yazılır.
Diyapazona göre duyuluşu, iki sekizli ve bir büyük ikili aşağıdandır.
Özellikle eşlik görevleri verilir.
Orkestra ve Armoni Muzikalarında, bir partisi bulunur.
Ses rengi, tatlı ve dolgundur.


Ses dizisi genişliği: Mi b Kontrbasın aynıdır.

028 ses kontrbas mib



Bu çalgının yapılışı dizge oluşumu, tutuş ve çalış özellikleri, diğer Saxhorn - Bas çalgılarda olduğu gibidir. Çok kuvvetli üflenerek, niteliği kaybedilmezse, çok tatlı ve dolgun bir ses rengi vardır. Bir partisi olmasına karşın, en az üç çalici gereklidir. Uzun seslerdeki görevleri Mi b Kontras ile birlikte yürütülür. Çok kez, Si b basları katlarlar. Armoni Muzikalarında, Senfoni Orkestrasının Telli Kontrbaslarının yerini tutar. Bundan dolayı, Telli Kontrbasa verilen görevleri aynen yürütür. Daha doğrusu yürütebilecek niteliktedir. P., veya PP., deyilerindeki uzun sesleri, başarılı olarak yapabilir. Yalnız Bas veya Mi b Kontrbasla birlikte, eksiksiz bir Bas partisini oluştururlar. Uzun seslerde, Saksofonlar ve Bas Klarneti de katlar. Armoni Muzikalarında, Telli Kontrbas olsa bile, üç Si b Kontrbasın bulunması gereklidir.
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
30 Nisan 2006       Mesaj #36
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
BARİTON

026 bariton

Alm., Tenor horn
Fr., Saxhorn
İng., Baritone
İta., Basso Flis corno

Yapıldığı ses : Si b

Uzunluğu : 61 cm. Alaşımlı, ağızlıktı soluklu bir çalgıdır.
Notası, ikinci çizgi Sol açkısı ile yazılır.
Diyapazona göre duyuluşu, bir büyük dokuzlu aşağıdandır.
Özellikle eşlik görevi verilir.
Orkestra ve Armoni Muzikalarında, en az iki partisi bulunur.
Ses rengi, yumuşak ve tatlıdır.


Ses dizisi genişliği: Trompetin aynıdır.



019 ses trompet




a. Kalın bölüm b. Orta bölüm c. İnce bölüm

Çalgının yapılışı, dizge oluşumu ve tutuş özellikleri, Mi b Altoda olduğu gibidir. Yalnız, Altodan biraz büyükçe bir yapım biçimi vardır. Ses genişliği dizisindeki, bütün sesleri güzeldir. Dizeğin üstündeki, ek çizgili La sesinden yukarısı, sololarda verilmemek koşulu ile bütün sesleri; yeterli bir çalıcı elinde, kolaylıkla ve kusursuz olarak çıkarılabilir. Sesi erkek seslerinden Bariton sesine karşılık olduğu için, bu ad verilmiştir. Yazılan iki partisinden birincisi, çoklukla solo, ikincisi eşlikte kullanılır. Eğer yoksa, 3 ncü ve 4 ncü Kornoların yerine de kullanılır. Klasik bestelerin eşliklerinde, Mi b Alto ile bağıntılı bir görevle kullanılır. Çabuk ezgiler için, dizgesi elverişli ise de, pek yüklü görevler verilmez. Şantörlük niteliğini belirtecek görevler düşünülmelidir. Saksofonlar ve Bas Klarnetle işbirliği yaptığı gibi, Bas partilerinin yüklü olduğu zamanlarda da onları destekler. Eksik Basson partilerini katlamak görevi de verilebilir. Ayrıca, Mi b Alto ve Büğlü eşliklerinde de kullanılır.Bu çalgının çalışılması için,Saxhorn çalgılar için yazılmış olan metodlar salık verilir.

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
3 Mayıs 2006       Mesaj #37
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
ALTO

025 alto


Alm., Alto Flügelhorn
Fr., Sashorn Alto
İng., Alto Flügelhorn
İta., Genis Yapıldığı ses : Mi b

Uzunluğu : 53 cm. Alaşımlı, ağızlıktı soluklu bir çalgıdır.

Notası, ikinci çizgi Sol açkısı ile yazılır.

Diyapazona göre duyuluşu, bir büyük altılı aşağıdandır.
Özellikle eşlik görevi verilir.
Orkestra ve Armoni Muzikalarında, en az iki partisi bulunur; Kornolar yoksa, üç partisi bulunur.
Ses rengi kapalıdır.


Ses dizisi genişliği: Trompetin aynıdır.

019 ses trompet


a. Kalın bölüm b. Orta bölüm c. İnce bölüm

Çalgının yapılışı, dizge oluşumu, özelliği; diğer alaşımlı çalgılarda olduğu gibidir. Ağızlık dudaklara dayatılır. Trompet, Kornet ve Büğlüden yapımı büyük olduğundan, kucaklanır gibi tutulur. Sağ el pistonları yönetirken, sol el de çalgıyı tutar. Özellikle bir eşlik çalgısıdır. Ses rengi, Büğlü gibi değildir. Gerçekte, bu bölüm çalgıların; ses rengiyle en az iyi olanıdır. Bununla beraber, Armoni Muzikalarındaki, eşlik görevi; çok önemlidir. Dizeğin altındaki ek çizgili Do sesinden, kalın olanları yazılmamalıdır. Ancak, Bariton ve Bas Saksofon ile birlikte ve iyi bir çalıcı olması koşulu ile o kalın sesler verilebilir. İnce seslerde de, dizeğin üstündeki Sol sesinden yukarıdaki sesler yazılmamalıdır. En az iki parti yazılır Kornolar yoksa, üç parti yazmak gereği vardır. Çünkü, Si b Baritonla, si b Büğlüleri birbirine bağlamaları zorunludur. Gerçekte, Kornoların bulunmadığı zamanda, Korno partileri çoklukla, Mi b Altolara yazılmaktadır. Klarnetlerle, Saksofonlarla ve Si b Baritonlarla da işbirliği yaparlar. Bu çalgının çalışması için, Saxhorn çalgılar için yazılmış olan metodlar salık verilir.


Son düzenleyen GusinapsE; 7 Kasım 2006 01:24
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
4 Mayıs 2006       Mesaj #38
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
FİFRE

031 fifre

Alm., Pleife
Fr., Fifre
İng., Fife
İta., Piffero

Uzunluğu : 34 cm. Flüte benzeyen, soluklu bir çalgıdır. 6 ses deliği olup, ses açkıları yoktur. Çıkağı İsviçre' dir. On dokuzuncu yüzyılda, İngiltere ve Fransa Ordularında kullanılmıştır.

Bugün Batı' da, çocuk ve halk çalgısı olarak kullanılmaktadır.

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
6 Mayıs 2006       Mesaj #39
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
YUMUŞAK SESLİ ALAŞIMLI ÇALGILAR

BÜĞLÜ

Alm., Flügelhorn
Fr., Buglè
İng., Flugelhorn
İta., Flis corno Dört çeşidi vardır:

a. Küçük Büğlü: Mi b

b. Soprano Büğlü: Si b

c. Alto Büğlü: Mi b

d. Bariton Büğlü: Si b Çalgının esas adı, yukarıda dillere göre yazılmıştır. Bizim dilimize Fransızca adından; 'Büğlü' biçiminde bir deyişle geçmiştir. Ağızlıklı, yumuşak ve tatlı sesli, alaşımlı bir çalgıdır. Yapımı, tutuş ve çalış özelliği; Trompette olduğu gibidir.


KÜÇÜK BÜĞLÜ

Yapıldığı ses: Mi b

Uzunluğu : 37 cm.

Ses dizisi genişliği: Trompetin aynıdır.
Alaşımlı, ağızlıklı soluklu bir çalgıdır.
Notası, ikinci çizgi Sol açkısı ile yazılır.
Diyapazona göre duyuluşu, bir küçük üçlü yukarıdandır.
Solo ve eşlik görevi verilir.
Orkestralarda, bir partisi bulunur.
Ses rengi, ince fakat tatlı değildir.
Bu çalgının, en iyi sesleri orta bölüm sesleridir. Kalın sesleri, seyrek kullanılır. İnce sesleri de kusurlu çıkar. Yalnız dinlemesi pek iyi etki bırakmaz. Görevi, Si b Büğlünün kolay çıkaramayacağı ince sesleri desteklemektir. Armoni Muzikalarında kullanılmaz.


BÜĞLÜ

024 buglu

Yapıldığı ses : Sib Alaşımlı, ağızlıklı soluklu bir çalgıdır.
Notası, ikinci çizgi Sol açkısı ile yazılır.
Diyapazona göre duyulusu, bir büyük ikili aşağıdandır.
Solo ve eşlik görevi verilir.
Orkestra ve Armoni Muzikalarında, iki partisi bulunur.
Ses rengi, yumuşak ve tatlıdır.

Ses dizisi genişliği: Trompetin aynıdır.

019 ses trompet


a. Kalın bölüm b. Orta bölüm c. İnce bölüm

Çalgının yapımı, dizge oluşumu ve tutuş özellikleri; Trompette olduğu gibidir. Kalın seslerinin çıkarılması güç ise de, Trompet ve Kornetin kalın sesleri gibi kusurlu değildir. Çalıcısının iyi bir nitelik ve yetenek taşıması gerekir. Dizgesinin sağladığı kolaylıkla, her çeşit bağlı - bağsız, dilli, diatonik, kromatik, çabuk dizi ve ezgisel geçişleri, başarı ile yapabilir. Armoni Muzikalarında, Senfoni Orkestrasındaki Klarnetin yerini tutar. Trompet soloları yazılabilir. Si b Bariton (saxhorn) un seslerini, Büğlü ile katlamakla, parlak bir etki elde edilir. Her partisi için iki çalıcısının olması gerekir. Flüt, Obua, Klarnet, Saksofon ve Fanfar bölümü çalgılarının duyurulması gerekli ezgilerini Büğlü Solo çalar, ikinci Büğlünün birinciye paydaşlık görevinde kullanıldığı gibi, Mi b Alto ve Si b Bariton (saxhor) a eşlik görevinde de kullanılır. Canlandırılacak av deyilerinde, Mi b Altolarla birlikte Büğlü de kullanılır. Ses rengindeki yumuşaklık niteliğini kaybettirmemek için, Kornet ve Trompetlerle birlikte sık sık birleştirilmemelidir. Çünkü onun, tatlı, yumuşak ve sıcak rengini iletmek gereklidir. Armoni Muzikalarının en güzel solo çalgılarından biridir. Çoklukla Mi b Alto ve Si b Bariton ile birleştirilir. Büğlü, en tatlı, en yumuşak ezik duygularla seslenişin, içtenlikle dokusun, anlatışın sesçisidir. Onun bilincine ulaşmış ezgileri oluşturmak gerekiyorsa, bu bestecilerin en sevimli görevi olur.

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
10 Mayıs 2006       Mesaj #40
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
AĞIZ MIZIKASI

057 agiz mizikasi

Alm., Mundharmonica
Fr., Harmonica
İng., Harmonica
İta., Armonica


Soluklu basit bir çalgıdır. Birden çok sesin bir arada uyumlu olarak çıkması karşılığı olarak; Armonika adı verilmiştir. Bu çalgının yalnız diatonik seslerden veya kromatik seslerden olmak üzere çeşitleri vardır.


Benzer Konular

3 Mayıs 2014 / Misafir Sanat
10 Kasım 2012 / Fırtına X-Sözlük
11 Şubat 2012 / emrecan Soru-Cevap
10 Kasım 2012 / P.u.S.u Taslak Konular