Süpürge 15. kez havalanıyor Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'', 10-17 Mayıs tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan ''Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'', 10-17 Mayıs tarihleri arasında 15. kez sanatseverlerle buluşacak.
Bu yıl Anneler Günü'nü içine alan festivalde, anne çocuk ilişkileri ve üç kuşak kadının birbirine aktardığı deneyimler filmlerle tartışmaya açılacak.
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneğinden alınan bilgiye göre, Fransız yapımı ''Prensesim'' (My Little Princess, 2011), yönetmen Eva Ionesco'nun kendi yaşamından izler taşıyor ve 1970'lerin Parisinde geçiyor. Anne sevgisi arayan bir kız çocuğuyla ondan bir arzu nesnesi yaratmak pahasına kızının fotoğraflarını çeken bir annenin öyküsü anlatılıyor.
İsveçli yönetmen Tova Mozard'ın ''Sahnede Üçümüz'' (The Big Scene, 2011) filmi de festivalde izleyicinin beğenisine sunulacak. Bir zamanlar Bergman'ın idaresindeki Stockholm Kraliyet Tiyatrosu sahnesinde yaşayan üç kuşak kadın, adeta bir çocuğun aşırı sevgiyle yıprattığı Viktorya dönemine ait oyuncak bebek koleksiyonunu andırıyor.
Anneanne, anne ve kız çocuk üçgenine İsrail'den bakan başarılı sinemacı Maya Dreifuss, ''Ziyaret Saati'' (Visiting Hours, 2005) adlı filmiyle üç kuşak kadını bir yüzleşme hikayesinde bir araya getiriyor.
Rusya'da genç kuşağın temsilcilerinden Aleksandra Strelyanaya'nın ''Kuş Yemi'' (Bread for Bird, 2010) filmi, deneyimleri birbirinden tamamen farklı olan nesiller arasındaki diyaloğa tanıklık ediyor.
İspanyol Silvia Gonzales Laa'nın ''Orada Ol'' (Be There, 2010) filmi, kızının güvenini yeniden kazanmak isteyen bir annenin öyküsünü anlatıyor.
Filmlerin gösterim yerleri, saatleri ve festival programının tamamı ''festival.ucansupurge.org''da yer alıyor.
Festivalde 115 film gösterilecek
Genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, onların sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türk sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu rollerin yazılmasını teşvik etmek amacıyla verilen ''Genç Cadı Ödülü''nün dördüncüsü bu yıl sahibini bulacak.
Festival, 10 Mayıs'ta Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Gecede Hale Soygazi'ye ''Uçan Süpürge Onur Ödülü'', Füsun Demirel ve Serra Yılmaz'a ''Bilge Olgaç Başarı Ödülleri'' verilecek.
Festival film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler, film okuma etkinlikleri, sergiler ve birçok sürprizle sinemaseverlerle buluşacak. Festivalde bu yıl Fas'tan Filistin'e, Şili'den Estonya'ya, Norveç'ten ABD'ye 115 film gösterilecek.
Festival kapsamında ODTÜ ile Ankara ve Hacettepe üniversitelerinde özel gösterimler ve söyleşiler düzenlenecek. Kurmaca uzun metraj filmlerin gösterimleri Kızılırmak Sineması'nda, kısa metraj ve belgesel filmler Alman Kültür Merkezi'nde yapılacak.
'Size Baba Diyebilir miyim'
Bu seneki Kısa Film Yarışması'nın teması ''Size Baba Diyebilir miyim'' olarak belirlenen festival, kısa filmcileri erk ve erkekliğin inşası üzerinden ''baba''yı sorgulamaya davet ediyor.
Festival 15. yılında beyaz perdede, sokakta, evde, içerde ve dışarda ''baba''ya işaret ederek koruma, güç, aidiyet, korku, teslimiyet, dokunulmazlık, güven, yakışıklılık, hiyerarşi, şefkat, karanlık, şiddet, erk, erkeklik olgularını sorguluyor.
''Baba'' görünümlerinin, başka başka öykülerle beyaz perdeye taşındığı yarışmada, süper babalar, gece bekçileri, namus bekçileri, babasız kızlar, oğulsuz babalar, tanrı babalar, devlet babalar, para babaları, kız çocuklar ve babaları, babalar ve oğullar, ailesiz babalar, babasız aileler, rol değişimleri: baba olan anneler, anne olan babalar, baba hüviyetini devralan oğullar, dişi kuşun yaptığı yuvayı terk eden babalar, ''babana söylerim'' eşliğinde sallanan parmaklar, amcanın baba yarısı olduğu evler, ''benim babam senin babanı döver''li sokak kabulleri, ''ben sizin babanızım'' ifadeleri, ''sen nasıl babasın'' diye biten hesaplaşmalar tema olarak alınıyor.
Gülden Treske, Dr. Meltem Ağduk, Pelin Aytemiz, Prof. Dr. Tayfun Atay ve Sevna Somuncuoğlu'dan oluşan yarışma jürisinin değerlendirmesi sonucunda dereceye giren filmler, festivalinin 10 Mayıs akşamı Ankara'da yapılacak açılış töreninde sahiplerini bulacak.
Festivale yıldız yağacak
Aralarında Türkan Şoray, Fatma Girik, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit'in de bulunduğu sinemanın ünlü kadınları, 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'ni hep birlikte kutlayacak.
Festivale ayrıca sanatın bir çok dalında önemli rolleri canlandıran Meral Çetinkaya, Hale Soygazi, Füsun Demirel, Suna Selen, Serra Yılmaz, Müjde Ar, Nilüfer Aydan, Sevda Ferdağ, Selma Güneri'nin yanı sıra Pelin Batu ve Belçim Bilgin gibi genç oyuncuların da katılması bekleniyor.
Uçan Süpürge Meral Okay'ı unutmadı
Festival kapsamında ayrıca son bir yılda yaşama veda etmiş sinemacı kadınlar için özel bir bölüm de hazırlandı. Fatoş Sezer, Sevgi Sakarya, Şükran Ay, Meral Okay anılacak.
Ses sanatçısı Sema, Meral Okay için sahne alacak. Sema'ya piyanoda Çiğdem Erken eşlik edecek.
Sevin Okyay Uçan Süpürge için seçti
Festivalde, FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği) jürisinin ödüllendireceği ''Her Biri Ayrı Renk'' bölümünde yer alacak filmleri sinema yazarı Sevin Okyay seçti.
FIPRESCI, 10 yıldır Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali için jüri oluşturuyor. Jüri her yıl festival programının ''Her Biri Ayrı Renk'' başlıklı bölümünde gösterilen filmleri değerlendirip içlerinden birine FIPRESCI Ödülü veriyor.
Bu yıl Sevin Okyay'ın oluşturduğu ''Her Biri Ayrı Renk'' bölümde Brezilya, Fransa, Rusya, İspanya, Arjantin, Fransa, Polonya, Almanya, İsviçre, Avusturya, İngiltere, Şili, Türkiye, Ukrayna, Filistin ve Meksika'dan 14 film yer alacak. Büyük ödül, festivalin 17 Mayıs akşamı yapılacak kapanış töreninde sahibini bulacak.