Arama


Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
3 Haziran 2008       Mesaj #3
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Fasulyede: Yeşilkurt ve Tohum Sineği

Yeşilkurt


İlkbaharda Nisan sonu Mayıs başından itibaren ilk kelebekler görülmeye başlar. Kelebekler genellikle akşam üzeri uçuşurlar.


Zarar Şekli :

Yapraklarla beslenen larvalar (tırtıllar) daha sonra fasulye, domates, biber, patlıcan, bamya, nohut ve mercimek gibi sebzelerin meyvelerini delerek içine girer ve orada beslenirler. Ayrıca bir meyveden diğerine geçmek suretiyle de bir çok meyvenin zarar görmesine neden olurlar.

Kültürel Önlemler:

Tarlada ve çevresinde yabancı ot temizliği yapılmalı, çürük meyvelerin tarlada bırakılmayıp imha edilmesi gerekmektedir.

Kimyasal Mücadele:

Yeşilkurt mücadelesinde esas, koruyucu mücadele yapmaktır. Larvalar meyveye giriş yapmadan önce ilaçlamayı yapmak gerekir. Bunun için fasulye domates, biber, bamya ve nohutta Haziran başından itibaren tarlaya köşegenler doğrultusunda girilerek tarlanın büyüklüğüne göre 50-100 bitki kontrol edilerek bitki üzerinde zararlı aranır. Bulaşma oranı %5 ve yukarısı bulunursa derhal kimyasal mücadele yapılmalıdır. İlaçlamalar sabah erken veya akşam üzeri yapılmalı, bitkinin iç ve alt kısımlarının ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

Tohum Sinegi

Zarar Şekli:
Yumurtadan çıkan larvalar toprakta organik materyallerde, tohum yataklarındaki çimlenmekte olan tohumlarda; çimlenen tohumların kök, gövde, büyüme konisi ve kotiledonlarında galeri açarak beslenir. Gövde ve kotiledonlar, toprak yüzüne çıkmadan zarar görürler. Büyüme konisi tahrip olan bitkiler gelişemez, kök ve gövdesi fazla zarar gören bitkiler kurur. En önemli konukçuları fasulye, hıyar, kabak, kavun ve karpuzdur. Çevre koşullarının böceğin gelişmesine elverişli olduğu yıllar fasulye ekimin 1-2 defa tekrarlanmasına neden olacak kadar zararlı olabilmektedir.

Mücadelesi:

Kültürel Önlemler:

Taze çiftlik gübresi yerine çiftlik gübresinin kullanılması gerekir.

Kimyasal Mücadele
Tohum İlaçlaması :

Ekimden önce 1kg tohumu ıslatacak miktarda su içinde ilaç eritilerek bu ilaçlı su ile tohum ilaçlanır. Bir süre kurutulduktan sonra ekim yapılır.

Toprak-Yeşil Aksam İlaçlaması:
Kimyasal mücadelede bir yıl önceden bulaşık olan tohum yatakları, fideliklerde ekimden önce tohum yatakları veya ocaklar mutlaka ilaçlanmalıdır. Fide dikiminden sonra ilk zarar görüldüğünde kimyasal mücadeleye başlanır.
Alintidir..
Son düzenleyen asla_asla_deme; 24 Ocak 2013 15:57