Arama

Mutfak Sözlüğü - Tek Mesaj #4

nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
19 Ağustos 2008       Mesaj #4
nünü - avatarı
Ziyaretçi
baharatze4

Yemeklerde neden baharat kullanılır?

Yemeklerde hoş koku, lezzetin yanı sarı, baharatın insanları terlettiği ve böylece organizmayı serinletti­ği biliniyordu. Ancak, şimdi baha­ratın sağlık açısından bir başka faydası daha olduğu ileri sürülü­yor. New York Cornell Üniversitesi bilimadamları, baharatın yiyeceklerdeki mikropları temizleye­rek hastalıkların yaygınlaşmasınıönlediğini iddia ediyorlar. Bu sonuca ulaşmak için profesör Paul Sherman ve profesör Jennifer Billing başkanlığındaki ekip, farklı iklim, gastronomi ve baharat kültürüne sahip 36 ayrıülkeden 4.578 gele­neksel yemeği karşılaştırmışlar. Bu çalışmaya göre, yemekleri mik­roplara karşı en iyi koruyan baha­ratların başında sarımsak, soğan, Jamaika baharatı ve yabani mer­canköşkü geliyor. Onları kekik, tarçın, tarhunotu ve kimyon izliyor. Bu baharatların yemeklerdeki mikrop ve bakterilerin yaklaşık yüzde 80'ini elimine ettikleri belir­tiliyor. Üstelik, bu baharatlar curry (köri, birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen baharat) ile karışık kullanıldıklarında etkileri daha da artıyor...