Arama

Çukurova Üniversitesi - Tek Mesaj #4

GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #4
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

İSTATİSTİK BÖLÜMÜ

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2002 yılında kurulmuştur. İstatistik Bölümü ilk mezunlarını 2007 yılında vermiştir. Bölümümüzde; 5 Profesör, 2 Yardımcı Doçent, 1 Doktoralı Araştırma Görevlisi ve 6 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 14 akademik personel ile eğitim-öğretim sürdürülmektedir.
İstatistik Bölümü ilk öğrencilerini 2003 – 2004 Eğitim Öğretim yılında almıştır.
2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılında Bölümümüze 2007 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Sonucunda 60 öğrenci yerleştirilmiştir.
Lisans Eğitimi 4 Güz 4 Bahar Yarıyılı olmak üzere toplam 8 Yarıyıldan oluşur. Mezun olmak için programda yer alan zorunlu ve seçimlik derslerden en az 140 Kredilik dersten başarılı olmak ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Mezunlara “İstatistikçi” unvanı verilir.
İstatistik Bölümünden çağdaş, bilimsel ve teknolojik bilgiler edinmiş olarak mezun olan öğrencilerimiz edindikleri bilgi ve yeteneklerle kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde İstatistikçi, Araştırmacı, Uzman veya Bilgisayar Programcısı olarak iş bulma olanaklarına sahiptirler.
İsteğe bağlı olarak bir yıl İngilizce Hazırlık Eğitimi verilmektedir.
İstatistik Bölümünde Lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitim yapılmaktadır.


İSTATİSTİK BÖLÜMÜDE LİSANS EĞİTİMİ


Lisans programında ağırlıklı olarak istatistik ve matematik dersleri verilmektedir. Ayrıca lisans programında yoğun bilgisayar dersleri bulunmaktadır.
Her dönem en az bir bilgisayar dersi vardır. Çukurova Üniversitesi İstatistik Bölümü, lisans programında en fazla bilgisayar dersine yer veren bölümdür. Bilgisayar laboratuar imkanları çok iyidir. Laboratuarda her öğrenci bir bilgisayar kullanabilmektedir. Bilgisayar dersleri: Temel Bilgi Teknolojileri, Görsel Programlama, Nesneye Yönelik Görsel Programlama, Veri Tabanı Sorgu Dili, Veritabanı Programlama, Web Programlama ve bunların değişik kombinasyonlarından oluşan konuları içermektedir. Bilgisayar derslerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz Programcı olarak da iş bulabilmektedir.


2005-2006 Eğitim Öğretim yılı Dekanlık Kupasını (Futbol) İstatistik Bölümü almıştır.


2006-2007 Eğitim Öğretim yılı İstatistik Bölümüne yeni kayıt yaptıran öğrencilerle tanışma (Hoş geldiniz) toplantısı.


İSTATİSTİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR OLANAKLARI



Fen Edebiyat Fakültesindeki Temel Bilgi Teknolojileri Laboratuvarında internete bağlı 60 bilgisayar


ve Fen Edebiyat Fakültesinin EK BİNA sındaki Temel Bilgi Teknolojileri Laboratuvarında internete bağlı 60 bilgisayar
olmak üzere toplam 120 bilgisayar bulunmaktadır.


İSTATİSTİK BÖLÜMÜNDE ÇİFT ANADAL VE YANDAL YAPMA iMKANLARI


Genel not ortalaması en az 3 olan çok başarılı İstatistik Bölümü öğrencileri İstatistik Lisans eğitimlerinin yanısıra Çift anadal (Matematik) yapma imkanına sahiptir. Genel not ortalaması en az 2,5 olan başarılı İstatistik Bölümü öğrencileri İstatistik Lisans eğitimlerinin yanısıra Yandal (Matematik) yapma imkanına sahiptir. Aynı koşullarla Matematik, Ekonometri, Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri de İstatistik Bölümünde Çift anadal ve Yandal yapma imkanına sahiptir.


İSTATİSTİK BÖLÜMÜNDE YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERE LİSANS EĞİTİMİ iMKANLARI


Bölümümüzde Lisans Programına kayıtlı Yabancı Uyruklu öğrencilere de eğitim verilmektedir.


İSTATİSTİK BÖLÜMÜNDE SOKRATES ERASMUS PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE YURTDIŞINDA EĞİTİM iMKANLARI


İstatistik Bölümünün Sokrates Erasmus Programı çerçevesinde öğrenci değişimi için Avrupa’daki iki üniversiteyle ikili antlaşması vardır. Bir öğrencimiz Dortmunt Üniversitesi İstatistik Bölümünde – Almanya eğitimini sürdürmektedir.


İSTATİSTİK BÖLÜMÜNDE BİLİMSEL ÇALIŞMA KONULARI


Bölümümüzde bilimsel çalışmalar hem teorik, hem de uygulamalı istatistik alanında devam etmektedir. Bilimsel çalışmalar özellikle;
1. İstatistik Teorisi
2. Olasılık Teorisi ve Olasılık Süreçleri
3. Uygulamalı İstatistik
4. Risk Analizi
5. İstatistiksel Bilgi Sistemleri
6. Yöneylem Araştırması
Anabilim dallarında yoğunlaşmıştır.

İSTATİSTİK BÖLÜMÜNDE YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA EĞİTİMİ

İstatistik Lisans mezunlarına Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi verilmektedir. Ayrıca Matematik, Ekonometri, Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği Lisans mezunlarına da Bölümümüzde Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi verilmektedir.
İstatistik Bölümü öğretim elemanları danışmanlığında Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde 6 Doktora tezi ve 15 Yüksek Lisans tez çalışması devam etmektedir.
İstatistik Bölümü öğretim elemanın uluslararası alan ve atıf endekslerince taranan bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda bilimsel makalesi bulunmaktadır.

İŞ OLANAKLARI


İstatistik Bölümünden çağdaş, bilimsel ve teknolojik bilgiler edinmiş olarak mezun olan öğrencilerimiz edindikleri bilgi ve yeteneklerle kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde İstatistikçi, Araştırmacı, Uzman veya Bilgisayar Programcısı olarak iş bulma olanaklarına sahiptirler.
Değişik bilim dallarında istatistik bilgisine ve istatistikçiye gereksinim duyulan konuları kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz. İstatistik;
Tıpta, temel araştırmalarda, salgın hastalıklardan ve diğer hastalıklardan korunma, teşhis ve tedavide, nedenlerin incelenmesinde, yeni ilaçların test edilmesinde…
Ekonomide, kaynaklar, fiyatlar, iş gücü, yaşama standardı, iş hacmi ve üretim miktarının ölçülmesinde, fiyat değişiklikleri, reklam, hükümetlerin aldıkları kararlar gibi faktörlere bağlı olarak üretim ve tüketim davranışlarının analizinde…
Demografide, insan kitlesinin (nüfusun) artması çalışmalarında, doğum ve ölüm oranlarının analizinde, köyden kente göç ya da bölgeler arası göç…
İşletmecilikte, perakende satış hacminin tahmin edilmesinde, envanter kontrol sisteminin tasarımında, bir endüstri kuruluşunun çalışma koşullarının geliştirilmesinde, üretim kontrolünde…
Mühendislikte, araştırma ve tasarımlamada, test yöntemlerinin geliştirilmesinde, testten çıkan sonuçların geliştirilmesinde, hava alanlarının uçuş kontrol kulelerinde güvenlik sistemlerinin incelenmesinde, üretimde verimlilik testinde…
Sosyal bilimlerde, sosyal sistemler hakkındaki kuramları test ederken, sosyal refah, sosyal güvence analizi, davranış ve değer yargılarındaki farklılıkları açıklamak için farklı kültürlerden elde edilen verilerin analizinde, kamuoyu araştırmalarında kullanılmaktadır.

MEZUNLARIN İŞ OLANAKLARI


Ç.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümünden çağdaş, bilimsel ve teknolojik bilgiler edinmiş olarak mezun olacak öğrencilerimiz edindikleri bilgi ve yeteneklerle:
Milli Savunma, Adalet, Bayındırlık ve İskan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye, Milli Eğitim, Tarım Orman ve Köy işleri, Sağlık ve Turizm gibi bakanlıklarda; Genel Kurmay Başkanlığında; Kara, Deniz, ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında ve Jandarma Genel Komutanlığında; Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı, Bağ-kur Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri, Devlet Su İşleri, Elektrik İşleri Etüt Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kara Yolları Genel Müdürlüğü, Maden Teknik Araştırma Enstitüsü, ÖSYM, PTT Genel Müdürlüğü, Sayıştay, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Başbakanlık Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Tarım Mahsulleri Ofisi, TCDD Genel Müdürlüğü, TEAŞ Genel Müdürlüğü, TEDAŞ, THY, TRT Genel Müdürlüğü, TÜRK TELEKOM ve Yurt-Kur Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarının merkez ve taşra teşkilatlarında; Belediyelerde; Milli Prodüktivite Merkezinde; İstanbul Menkul Kıymetler Merkezi’nde; Aselsan’da; Turizm, Sigortacılık, Reklamcılık, Bankacılık ve Finans gibi değişik sektörlerdeki şirketlerde; Bilgisayar Yazılım Şirketlerinde; Bilgi İşlem Merkezlerinde; Piyasa Araştırma Şirketlerinde; Spor Kulüplerinde; Gazetelerde; Televizyon Kanallarında iş bulma olanaklarına sahip olacaklardır.
Ayrıca mezunlarımızın bir kısmı araştırmacı olarak üniversitelerin, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Ekonometri, İşletme, İktisat, Endüstri Mühendisliği ve Biyoistatistik gibi bölümlerinde istihdam edilebileceklerdir.


İstatistik Bölümünün web adresi:




İstatistik Bölümünün internet adresi:

istatistik@cukurova.edu.tr