Arama

Modernite - Tek Mesaj #2

king nothing - avatarı
king nothing
Ziyaretçi
13 Eylül 2008       Mesaj #2
king nothing - avatarı
Ziyaretçi
Modernite kavramı, Modernleşme, Modernizm gibi kavramlarla ilişkili ama bunlara indirgenemeyecek olan bir kavramdır. Benzer bir kavramsal alana dayansalar da bu kavramların hepsi tarihsellikleri bakımından öncelikle birbirlerinden ayrılırlar. Bir süreç olarak Modernite, ekonomik ve toplumsal koşulları itibariyle esas olarak 16.yüzyıldan itibaren ele alınıp değerlendirilmelidir. Modernite kavramı bu bağlamda, gelenek ile karşıtlık ve kopuş halinde bireysel, toplumsal ve politik yaşam alanlarının tamamındaki dönüşümü ya da değişimi adlandırmaktadır.
Felsefi gücünü 18.yüzyıl Aydınlanma felsefesi'nden alan Modernite, Akıl'ı ve İnsan'ı merkezi nosyonlar olarak belirler, toplumsal yaşamı rasyonalize eder, Din'i toplumsal yaşamda geriletir, laisizmi ilke olarak benimser, özgürleşmeyi ilkeleştirir. Öznenin ve özgürlük fikrinin yaygınlaşıp güçlenmesi,ve bunların tüm siyasal ve felsefi düşüncenin merkezi durumuna gelmesiyle anlamını bulur Modernite. Ayrıca Modernite teriminin gelişen anlamlarının, 18. ve 19.yüzyılların keşifleri ve buluşlarıyla da ilişkili olarak boyut kazanmış olduğunu da belirtmek gerekir. Özet olarak belirtilmek istenirse, düşünsel olarak Aydınlanma Çağı'na, politik olarak Fransız Devrimi'ne ve ekonomik olarak da Endüstriyalizm'e bağlıdır Modernite kavramı.
Öte yandan Modernizm kavramı ise daha geç tarihli bir adlandırmadır ve farklı bir alanı ifade eder. Modernizm, modern düşüncenin 19.yüzyılın ortalarından itibaren sanatsal ve kültürel alanda bir eğilim ya da hatta bir akım haline gelmesiyle ilgili olarak ortaya atılmıştır. Sanat tarihinde, özellikle 20.yüzyıl başları "klasik Modernizm" olarak ele alınır. Elbette, modernizm ile modernite arasında açık ve örtük ilişkiler sözkonusudur ve bunları değerlendirmek, ortaya koymak gerekmektedir. Ancak bu kavramları birbirine indirgememek de gerekir.
Öte yandan Modernleşme kavramını da bu kavramlardan ayrıştırmak gerekebilir. Buna göre Moderniteyi bir dünya görüşü ve Modernizmi bir kültürel ve sanatsal akım olarak ifade etmek mümkünse, Moderleşmeyi de bir ideoloji olarak tanımlamak mümkündür. Modernleşme, modernitenin her yönüyle bir gerçeklik olarak bilince yerleştirilmesi girişimidir.