Arama

Kenan Evren - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Evren Kenan

Ad:  evren kenan2.jpg
Gösterim: 1014
Boyut:  29.3 KB

(17 Temmuz 1917; Alaşehir, Manisa - 9 Mayıs 2015; Ankara)

Türkiye Cumhuriyeti'nin yedinci cumhurbaşkanı olan Kenan Evren, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimden sonra KaraHarp Okulu'nu 1938'de bitirdi. 1940'ta Topçu Okulu'nu bitirip topçu subayı olarak orduya katıldı. 1946'da girdiği Kara Harp Akademisi' ni de 1949'da bitirerek kurmay yüzbaşı oldu. Bir süre genelkurmayda ve 1. Ordu'nun çeşit­li kurum ve birimlerinde görev aldı. 1958-59 yıllarında 9. Kore Türk Tugayı'nda kurmay başkanlığı yaptı.

1964'te tuğgeneral olan Kenan Evren, 1967'de tümgeneralliğe, 1970'te korgeneralli­ğe, 1974'te de orgeneralliğe yükseltildi. 1976-77 yılları arasında Ege Ordu Komutanlığı ve 1977-78 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutan­lığı görevinde bulunduktan sonra 6 Mart 1978'de genelkurmay başkanı oldu.

Kenan Evren bu görevi yürütürken Aralık 1979'da öbür kuvvet komutanlarıyla birlikte, cumhurbaşkanına bir uyarı mektubu göndere­rek, iki büyük siyasal parti olan Adalet Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin işbirliği yap­masını ve ülkeyi birlikte yönetmesini önerdi. Önerilerden sonuç alınmadığı, ülkenin içinde bulunduğu bunalımdan kurtulması gerektiği gerekçesiyle ordu, Kenan Evren'in başkanlığın­da ve emir komuta zinciri içinde yapılan bir harekât ile 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koydu. Meclis kapatddı; bütün yasama ve yürütme görevlerini beş orgeneralden oluşan Milli Güvenlik Konseyi üstlendi. Kenan Ev-ren'in başkanlığını yaptığı konsey, televizyon ve radyoda yayımladığı bildirilerde ülkenin iç ve dış düşmanlarca iç savaş eşiğine getirildi­ğini, devlet organlarının çalışamaz durumda olduğunu, siyasal partilerin kısır çekişmeler içinde kaldığını belirtti. Milli Güvenlik Kon­seyi bütün yurtta sıkıyönetim ilan etti. Siyasi partilerin yöneticilerini gözetim altına aldı. Feshedilen hükümetin yerine emekli oramiral Bülend Ulusu başkanlığında yeni bir hükümet kuruldu. Kenan Evren yurt gezilerine çıka­rak yaptıkları askeri harekâtın amaçlarını açıkladı.

1981'de Milli Güvenlik Konseyi'nce seçilen üyelerle Danışma Meclisi açıldı. Danışma Meclisi bir anayasa taslağı hazırladı. 1982'de kabul edilen anayasanın geçici birinci madde­si ile Kenan Evren yedi yıl için cumhurbaşka­nı seçilmiş oldu.

Yeni anayasa ile cumhurbaşkanının görev ve yetkileri de genişletiliyordu. Bu yetkiler arasında Devlet Denetleme Kurulu, kısaca YÖK diye adlandırılan Yüksek Öğretim Ku­rumu, Anayasa Mahkemesi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Yargıtay üyeleri ile cumhuriyet başsavcısını seçmek de vardı. Ayrıca seçimlerin yenilenmesine karar ver­mek, yasa hükmünde kararname çıkarmak, sıkıyönetim ve olağanüstü hal ilan etmek gibi yetkilere de sahip oldu.

1983'te Genelkurmay Başkanlığı görevin­den emekliye ayrılan Kenan Evren cumhur­başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

Msxlabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 9 Eylül 2016 17:15
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....