Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2008       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Tanım: Dikey Geçiş; 2 yıllık önlisans programı mezunlarının ÖSYM'nin düzenlediği merkezi DGS sınavına katılarak 4 yıllık lisans programlarına (Devlet yada Özel Üniversitelerin ilan edilmiş ilgili kontenjanlarına) geçilmesine verilen addır. Dikey Geçiş yapan adaya genellikle 1 yıl; lisans programına hazırlık sınıfı uygulanır ve lisans programında ilk 2 yıl için eksik görülen dersler bu hazırlık yılında aldırılır. Öğrenciler bu hazırlık programını ilgili üniversitenin yönetmelikleri çerçevesinde 1 yılda tamamlamak zorundadırlar. Dikey geçiş yapmış öğrenciler, hazırlık sınıfının başarıyla tamamlanmasından sonra öğrenimlerine 3. sınıftan devam ederler.

Kimler girebilir? Kimler Dikey Geçiş yapabilir?: DGS Sınavına önlisans programlarını o yıl bitirecek öğrenciler (2. sınıfta olup okulu bitirme olasılığı kuvvetli olanlar) ve önlisanslarından son beş yıl içinde mezun olanlar katılabilir. Bu sınava en çok 3 kez girilebilir. Not ortalaması sınırlaması yoktur. Katılım şartları ÖSYM'nin ilgili yıla ait DGS Kılavuzu'nda yayınlanır. Sınav takvimleri yıllık olarak ÖSYM web sayfalarından ilan edilir. ÖSYM'nin yüksekokulumuza ilettiği duyurular sayfalarımızdan duyurulur.Yaz öğretimi sonunda mezun olacak öğrenciler de tercihleri halinde DGS sınavına girebilirler. DGS'yi kazanıp herhangi bir lisans programına yerleştirilen adaylar, meslek yüksekokulumuzdan mezun olamadıkları takdirde hakları yanar ve kazandıkları yere sonraki yıllarda kayıt yaptırabilmesi mümkün değildir.

Ortalamalar: ÖSYM, o yıl DGS için başvuran öğrencilerin genel not ortalamalarını, genellikle temmuz ayı içerisinde üniversitemizden temin eder. Yüksekokulumuz ÖSYM'ye; mezun olanların mezuniyet ortalamasını, henüz mezun olmamış adayların ise en son durumdaki genel ortalamalarını bildirir. Bu nedenle yaz öğretimi sonundaki ortalamanın ÖSYM'ye aktarılması mümkün olamaz. Öğrenciler bunu kabul ederek sınava başvurur. DGS Sınavına girecek öğrencilerin kendilerine hedef olarak, en iyi ortalamalarıyla bahar yarıyılı sonunda mezun olmayı seçmesi iyi olacaktır (şart değildir).
Mezun olmuş adaylar diploma notunu kullanırlar.
Not sistemimiz nedir?: Okulumuzun not sistemi 4'lük sistemdir.
Sınav içeriği nasıldır?: Şimdiye kadar yapılan DGS sınavlarında SAYISAL ve SÖZEL olmak üzere 2 bölüm vardır. DGS'ye giriş şartları değişebileceğinden ve yüksekokulumuzun iradesinde olmadığından, bu şartlar ilgili kurumun duyurularından takip edilmelidir.

DGS sınavı; mesleki bilgi içermeyen, tüm önlisans mezunlarına ortak olarak uygulanan ve ayrı ayrı sayısal-sözel kısımları bulunan ÖSS benzeri bir sınavdır. Öğrencilerin sınav başarı notları DGS puanları ve yüksekokul mezuniyet notu vb harmanı ile elde edilir. ÖSYM; Bu başarı notu, yapılan tercihler ve 4 yıllık okul kontenjanları nispetinde merkezi yerleştirme yapar ve sonuçları duyurur.
Quo vadis?