Arama

Evcil hayat; Akvaryum - Tek Mesaj #31

ispermecet - avatarı
ispermecet
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #31
ispermecet - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
kamyon adlı kullanıcıdan alıntı

Arkadaşlar japon balıklarını ,yumurtası için ne zaman sıkıyoruz bilen var mı?Erkek dişiyi kovaladığı zaman düşen yumurtalardan yarısı yiyiliyor yarısı da döllenmiyor onun için ben kendim balıkları alıp sıkıyorum.Yumurta dönemi hakında bilgisi veya tecrübesi olan var mıdır acep

Japon balıklarında cinsiyet ayırımı yumurta tüpünün şekline göre belirlenir.
İkinci ve daha kolay yol ise erkeklerin solungaç kapaklarında yumurtlama zamanı 1 mm den küçük benekler oluşur. Bu durum gözlendiğinde, dişiler ve erkekler ayrı tanklara alınmalı ve iyi beslenmelidir. 10 günde bir dişiler sağılarak yumurtaları alınabilir. Tabi bu arada erkekler de yumurtaların döllenmesi için sıkılmalıdır.
Ya da daha önceden hazırlanmış yumurtlama tankına dişi ve dişi sayısından birkaç tane fazla erkek atılarak, yumurtlar doğala yakın biçimde alınır. Bu sırada erkekler dişileri kovalayıp sıkıştırdığında dişlerden yumurtalar dökülür, erkekler de sperm salarak yumurtaların döllenmesini sağlar.
Japon balıklarının yumurtaları sudan yoğun olduğundan dibe çöker ve dokunduğu yere yapışır. Dişiler yumurtlama sırasında yumurtaları yer. Bunu engelemek ya da yenenlerin oranını azaltmak için, akvaruma balıkların geçemeyeceği ve takılmayacağı göz iriliğinde plastik ağ konur. Bal peteği çerçevesi benzeri tank boyutlarına uygun, çıtadan bir dikdörtgen içine ağı gerebilirsiniz. Bu ağın üzerindeki su derinliği 10 cm den az olmalıdır ki yumurtalar ağı çabuk geçip alt kısma yenmeden ulaşsınlar. Yumurtalama bitince dişiler ve erkekler tanktan alınır. Kafes yavrular yüzene kadar kalabilir. Çünkü kafese ve ağa yapışan dişilerin bulup yiyemediği yumurtalar vardır.

Japonlar (carasius auratus) soğuk su balığı olmalarına rağmen yumurtaların olgunlaşması için sıcaklık 28 C derece dolaylarında olmalıdır. Yavrular yumurtlama işleminden 7 gün sonra yüzmeye başlar.