Alıntı
slm,
yanıtınız için teşekkür ederim. elbetteki öğrenmeyle ilgili konularda yazışmak isterim. merakımı bağışlayın, ancak öncelikle alanda onlarca öğrenme yöntemleri kitabı olmasına rağmen neden özellikle yapılandırmacı öğrenme kitabını öneriyorsunuz, bunun özel bir nedeni var mı? ikincisi anladığım kadarıyla kitabı sadece gözden geçirmişsiniz, kitabı size öneren ya da derinlemesine okuyan birisi var mı? merak ediyorum. üçüncüsü, eğitim, öğrenme ve öğretim konusunda bir şeyler yazabildiğinize göre bu konularda iyi bir eğitim almış olmalısınız bunu da öğrenmek isterim. yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Kitaba göz gezdirmedim ,okudum .İki yıldır bende . Kitapları kafamın içinde gezdirmiyorum,İhtiyacım olan bilgilerin nerede olduğunu biliyorum ve ihtiyacım olduğunda ulaşmak üzere el altında bulunduruyorum .Hiç bir zaman bilgi depolayan bir öğrenme anlayışım olmadı .Bir kitabı tüm detaylarıyla akılda tutmak derinlemesine okumak değildir.Bir konuda çok fazla bilgi yüklemek iyi eğitim anlamına gelmiyor .Zihni pasifleştiriyor.Bilgi yüklemek yerine bilgiyi oluşturmak için gerekli zihinsel becerileri kazandırmak daha önemli.
Eğitim öğrenme konusunda eğitimim devam ediyor ve bu konularda yazdıklarımı Özlem Sürücü ,Ümran Korkmazlar gibi konuda uzman hocalarımla da tartışma imkanı buluyorum. Bu hocalarımızın seminerlerine katılıyorum ,mailleşiyorum .Ayrıca eski bir hiperaktif çocuk olarak eğitim sistemimizin çok ceremesini çektim .Kendi çocukluğumda yaşadığım zorluklar ve sınıflarımdaki çocukların özellikle disleksi dikkat eksikliği gibi özgül farklılıkları olan çocuklarımızın, tüm çocukların aynı tarzda öğrendiğini varsayan yöntemler nedeniyle hem öğrenmelerinin hem özgüvenlerinin sallantıda olduğunu gördüğüm için hem öğretmen hem eski hiperaktif çocuk olarak deneyimlerimi eğitimbilim kuramlarıyla bir araya getirerek çözüm bulmaya çalışıyorum .Ne yazık ki bu gün hiperaktivite denince akla davranış sorunları ve işin tıbbi yönü geliyor ,öğrenme ile ilgili sorunlar ilaç tartışmalarının arkasında kalıyor.Oysa hiperaktiflerin öğrenme konusunda da özgül sorunları olabiliyor .Dikkatin odaklanması ve hareketlilik dışında yüzde 35 oranında özel öğrenme güçlüğü,ezberleme,kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarma,geri bildirim ,dili kullanma,bilgiyi düzenleme gibi zihinsel becerilerde spesifik sorunlar yaşıyorlar ve onlara bu konuda rehber olacak yönlendirme ,metod gibi eksiklikler yüzünden başarısız oluyorlar.Oysa bu çocukların çok büyük kısmı normal ya da normalin üstünde zekaya sahipler.Benim öğrenme ile ilgim işte bu tip farklı öğrenen çocukların öğrenmelerinde onlara işe yarar yöntemler kullanma,bulma,geliştirme yönünde .
Yapılandırmacı eğitime niye daha fazla ağırlık verdiğimi açıkladım ,bir kez daha açıklayayım.
Bilgiyi, parça-bütün ilişkisi kurma yoluyla ona ait olan bütünle bağlantılı olarak verdiğimizde sadece hiperaktif değil her çocuk daha üst düzeyde öğrenme imkanına sahip olacak dahası öğrendiği bilgi üzerinde zihinsel kontrolü olacağı için bilgiyi kullanma konusunda zihinsel beceri de kazanabilecek .Hafızayı değil ,zihinsel becerileri kullanma ve geliştirmek için yapılandırmacılığı savunuyorum.
Bilgi alışverişi adı üstünde bir alışveriştir ve tarafların ortaya koyduğu bilgi ve fikirlerin etrafında geliştirilerek sürdürülür .Benim ilk gün mesajınızı aldığımda hissettiğim keyif ve hayecan son bulmak üzere çünkü sorularınız dışında kendinizden hiç bir şey ortaya koymuş değilsiniz .Bu şekilde bir bilgi alışverişi beyin fırtınası ya da bilimsel bir tartışma yapmamız çok zor.