Arama

Atatürk ve Eğitim - Tek Mesaj #3

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Mart 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Atatürk ve Eğitim

Atatürkçü Düşünce Işığında Çağdaş Eğitim

Toplum ve birey açısından eğitim, her bacımdan zorunlu bir öğedir. Eğitilmek ve öğrenmek gereksinimi insanın doğasında mevcut olan en temel özelliktir. Milletler için eğitim, varlıklarım sürdürebilmeleri ve gelişmesini sağlayabilmeleri için vazgeçilmez bir iştir.

"... Türk Milleti'nin hür yaşama arzusuna ve vatan toprağı sevgisine güvenerek Milli Mücadele'yi yıkılmaz iradesiyle organize etmiş…." [1]ve yeni bir "Türk Devleti" kurmuş olan Mustafa Kemal'e göre; [2]
"Terbiyedir ki, bir milleti ya hür, müstakil, şanlı, alî bir heyeti içtimaiye halinde yaşatır ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder."
Atatürk'ün yaşamı boyunca üzerinde titizlikle durduğu amaç, her bakımdan tam bağımsızlığı yakalamış bir devlet yaratmaktır. O böylece, "çağdaşlaşmanın ilk şartı olan tam bağımsızlığı" gerçekleştirdikten sonra: [3]
Kurtardığı vatanın ve yeniden kurduğu devletin ilelebet yaşayabilmesi, başka bir ifade ile millî mevcudiyetim muhafaza edebilmesi için, gerekli tedbirleri de almıştır. "Atatürk İnkılapları" adım verdiğimiz bu tedbirlerin gayesi Türk Milletim çağdaş medeniyete bir an önce ortak hale getirmektir.
[4]
Ancak, Atatürk'ün ısrarla üzerinde durduğu çağdaşlaşmak, çağdaş uluslar topluluğuna girmek, "muasır medeniyeti İktisabı ile onun düzeyinin üzerine çıkmak", "asrîleşmek", "garplılaşmak", O'nun için, Türkiye Cumhuriyeti'ni "dünyanın en medeni ve müreffeh bir devleti haline getirmektir.
[5]

[1] Abdurrahman Çaycı, “Atatürk’ün Eseri” Türk Kültürü, Sayı : 157, Kasım 1975, s. 16
[2] 22 Eylül 1924 tarihinde “Samsun Öğretmenleriyle Konuşma” Bkn. Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri II (1906-1938), (İkinci Baskı) Toplayan : Nimet Unan, Ankara 1959. s. 198
[3] Abdurrahman Çaycı “Atatürk ve Türkiye’nin Çağdaşlaşması Problemi” Atatürk Döneminin Sosyo-Ekonomik Sorunları, Seminerde Sunulan Tebliğler (30 Haziran – 1 Temmuz 1981 – Kayseri) ,Ankara, 1982 s. 1
[4] Çaycı. Atatürk’ün Eseri, s.17
[5] Çaycı Atatürk’ün Uygarlık Anlayışı Atatürk Konferansları VI (1973-1974) Ankara 1977 s.117
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!