Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
4 Mayıs 2009       Mesaj #5
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Orman Mühendisleri Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, doğada binden fazla türü olan "geven"in erozyonu önlediğini söyledi.
Tece, yaptığı açıklamada, baklagiller familyasının önemli bir üyesi olan gevenin türlerinin Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'de ise dağlık yörelerde yetiştiğini ifade etti. Bazıları otsu, çoğu da çalı görünümünde olan gevenin binden fazla türü olduğunu, kısa boylu ve dikenli olduğunu belirten Tece, "Her türlü toprak şartlarında yayılış gösteren geven, toprağı tutma ve örtme özelliği nedeniyle toprak muhafaza ve erozyon açısından çok önemli bir özelliğe sahiptir" dedi.
Türkiye'nin zengin florası içinde geven bitkisinin Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki bin 300-3 bin 500 metre yükseltilerde, İç Ege ve Toroslar'da ise bin 300-2 bin 300 metre yükseltilerde orman step ve dağ yamaçlarında yayılış gösterdiğine dikkat çeken Tece, şunları söyledi:
"Geven, ülkemizin bazı bölgelerinde kitre zamkı elde etmek, bir kısım yörelerde ise kış aylarında yakacak ve hayvan yemi olarak kullanılmak amacıyla köklerinden sökülerek tahrip edilmektedir. Çölleşme ve erozyonla mücadelede, özellikle orman örtüsünün tahrip olduğu eğimli, dik ve erozyona açık alanlardaki yayılışının büyük yararlar sağlayacağı gevenin, halkımızca bilinçsizce tahribinin önlenmesi ve korunması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir."
Gevenin hayvanlara yedirilmesi ya da yakacak olarak kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Teve, "Çevre ve Orman Bakanlığı'nın acilen önlem alması gerekir. Vatandaşlarımız bu konuda uyarılmalı, gerekirse onlara yakacak ve hayvan yemi temin edilmelidir. Gevenler ülke topraklarını en iyi şekilde koruyan bitki topluluğudur. Geveni göz ardı ederek erozyonla mücadele başarılı olamayacağı gibi onların tahrip edilmesi de erozyonu hızlandıracaktır"

geven bitkisi

kaynak
Son düzenleyen NeutralizeR; 26 Eylül 2016 12:24