Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
04:17, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 04 Nisan 2025 - 04:17
Arama
MaviKaranlık Forum
Agatha Christie
-
Tek Mesaj #2
ThinkerBeLL
VIP
VIP Üye
22 Mayıs 2009
VIP
VIP Üye
Dame Agatha CHRISTIE
(1890 1976)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Agatha Christie satışı 100 milyonu aşan ve pek çok dile çevrilmiş olan dedektif romanları ve oyunlar yazdı.
İngiltere'de Devonshire'de doğdu. Okula gönderilmediği için eğitimini annesi üstlendi. I. Dünya Savaşı'nda (1914-18) hemşirelik yaptığı sırada dedektif öyküleri yazmaya başladı. 1914'te Archibald Christie ile evlendi. Daha sonra boşandıysa da Christie soyadı ile yazmayı sürdürdü.
Agatha Christie'nin ünlü kahramanı Belçikalı dedektif Hercule Poirot ilk kez Katil Kim (The Mysterious Affair at Styles; 1920) adlı ilk romanında ortaya çıktı. Bundan sonra Christie'nin 25 romanında daha yer aldı. Okurlar Agatha Christie'nin ünlü dedektiflerinden, evde kalmış yaşlı Miss Marple ile de Murder at the Vicarage (1930; "Papaz Evinde Cinayet") adlı romanda tanıştılar.
1926'da yazdığı Roger Ackroyd Öldürüldü (The Murder of Roger Ackroyd) adlı yapıt büyük başarı kazandı. Bu öykünün özelliği, katilin kaleminden çıkmış gibi yazılmış olmasıydı.
Agatha Christie 1930'da arkeolog Max Mallovvan ile evlendi. Birlikte Ortadoğu'da birçok geziye çıktılar. Bu yolculuklar Nil'de Ölüm (Death on the Nile; 1937), Murder in Mesopotamia (1936; "Mezopotamya'da Cinayet") gibi romanlara esin kaynağı oldu.
Agatha Christie aynı zamanda, çok beğenilen oyunlar da yazdı. Bunlardan Fare Kapanı (The Mousetrap; 1952) adlı oyunu, altı yıl aralıksız sahnelenerek bir rekor kırdı. Bir başka oyunu, Witness for the Prosecution (1953; "Savcının Tanığı") daha başka romanları gibi başarıyla filme alındı.
Dedektif öykülerinin yanı sıra, Mary West-macott takma adıyla romantik konulu romanlar da yazan Agatha Christie'nin 75'in üstünde yapıtı yayımlandı. Bunların pek çoğu İngiltere ve ABD'deki süreli yayınlarda dizi biçiminde yayımlanmış, en çok satılan kitaplar arasına girmiştir.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
2
üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Kapat
Saat: 04:17
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Şu Anda Dinlediğiniz Şarkı