Cibuti Cumhuriyeti MsXLabs.org & Temel Britannica Cibuti Cumhuriyeti (Arapça: جيبوتي okunuşu: Jībūtī, Fransızca: Djibouti, Somalice: Jabuuti), Doğu Afrika'da küçük bir ülkedir. Kızıldeniz'in girişinde, Afrika'nın kuzeydoğu kıyısında yer alır. Kuzey, batı ve güneybatıdan Etiyopya, güneyden Somali ve doğudan Aden Körfezi ile çevrelenmiştir. Başkenti Cibuti şehri'dir. Halkın %95'i Müslüman'dır.
Nüfusu 454 294 kişi (2000) olan Cibuti’nin yüz ölçümü 23 200 km²'dir. Yönetim biçimi cumhuriyettir. Para birimi Cibuti frangı, resmî dili Fransızcadır. Nüfusunun %94′ü Müslüman, %6’sı Hristiyandır. Afrika’nın doğu kıyısında yer alan Cibuti, Arap Yarımadası’ndan Babül Mendep Boğazı ile ayrılır. Komşuları; kuzeybatıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğuda Somali, kuzeyde Eritre’dir. Kişi başına düşen ulusal gelir 1999 yılına göre 1200 $’dır. Zorunlu eğitim süresi 6 yıl, ortalama ömür 48 yıldır. Başlıca kentleri; Cibuti, Tadjoura, Obock, Moulhoule, Balho ve Randa’dır.
Kıyı kesimi düzlük, iç kesimlerde volkanik plâtolar, kuzeyde dağlar Musa Ali’de en yüksek noktaya ulaşır. En yüksek dağı 2063 m ile Musa Ali Dağı’dır. Başlıca akarsuları, Essalou Nehri, Ouahayyi Nehri ve Sadai Nehri’dir. Başlıca gölleri; Assal Gölü ve Abhe Gölüdür. İklimi sıcak ve kuraktır. Bodur çalılıklar ve otlar egemen bitki örtüsünü oluşturur. Doğal kaynağı tuzdur.Cibuti Devler Arması
Cibuti'ye ilişkin bilgiler
Resmi adı: Cibuti Cumhuriyeti
Yönetim biçimi: Tek meclisli, tek partili cumhuriyet
Yüzölçümü: 23.200 km²
Başkent: Cibuti
Önemli kentler: Cibuti , Ali Sabih, Tacura, Dihil.
Doğal yapı: Çöl ikliminin egemen olduğu Cibuti'de çalılıklarla kaplı platolar, göçük göller ve kuzeyde yüksekliği 2.000 metreye varan sıradağlar bulunur.
Başlıca sanayiler: Besin maddeleri, hayvancılık.
Cibuti Bayrağı
23.200 km²'lik bir alanı kaplayan ülke oldukça küçüktür. Tacura Körfezi'nin iki kıyısında, hiçbir bitkinin yetişmediği kuru, volkanik yaylalar vardır. Burada, bazıları deniz düzeyinin altında olan göller bulunur. Ülkenin kuzeyinde yer alan sıradağların yükseklikleri 2.000 metreye ulaşır. Çöl ikliminin egemen olduğu Cibuti'de yılın büyük bir bölümü çok sıcak ve az yağışlıdır. En serin aylar kasım-nisan arasındadır.
Cibuti halkının çoğunu, Hami ırkından olan Afarlar ve Issalar oluşturur. Halkın yaklaşık üçte biri keçi, koyun, deve ve sığır yetiştiren göçebelerdir. Ülkenin doğal kaynakları yetersizdir. Demir, bakır ve göçük göllerde tuz bulunmakla birlikte, bunların pek azı işlenir. Kıyılarda köpekbalıkları avlanır ve içlerinde inci bulunan istiridyeler çıkarılır.
Bir liman olan başkent Cibuti Tacura Körfezi'ndedir. Büyük limanı olmayan komşu Etiyopya'nın dış ticareti Cibuti limanından yapılır. Addis Ababa'dan gelen demiryolu Cibuti'de sona erer. Gezgin çöl kabilelerinin sınırdan rahatça geçtiği iki ülke arasında çok yakın ilişkiler vardır.
Afrika Boynuzu olarak bilinen bölgenin tümü 19. yüzyılda Fransa'nın sömürgesi oldu. Fransa, 1883-87 arasında Cibuti'yi de sömürgeleri arasına katarak, ülkeye Fransa Somalisi adını verdi. Cibuti kenti 1896'da sömürgenin başkenti oldu. Ülkenin adı sonradan "Afarlar ve Issalar Toprakları" olarak değiştirildi.
1960'larda başlayan bağımsızlık hareketini Somali destekledi. Çoğunluğu oluşturan Afar halkı, önceleri Fransa ile olan ilişkilerini sürdürmek istedi. Ülke 1977'de Cibuti adını alarak bağımsız bir cumhuriyet oldu.
Cibuti nüfusunun büyük bölümünü oluşturan Afarlar ile Issalar arasındaki gerginlik 1980'lerin başlarında yeniden baş gösterdi. Ayrıca çevre ülkelerdeki savaş bölgelerinden gelen mülteciler de ülkede sorun oluşturmaya devam etti. Yönetim karşıtı iki grup 1990'da Brüksel'de yaptıkları toplantıda, Cumhurbaşkanı Hasan Gukd Aptidon'a karşı bir birleşik cephe oluşturma kararı verdiler. Cepheye Demokratik Hareketler Birliği adı verildi.
Ocak 1991'de, bir Af ar olan Ali Arif Burhan önderliğinde başarısız bir darbe girişimi oldu. Ardından tutuklamalar birbirini izledi. Tutuklu muhalefet önderlerinin cezaevi koşullarının ağırlığı Uluslararası Af Örgütü'nün incelemelerine konu oldu. Afarlar'la hükümet güçleri arasındaki olaylar yıl boyunca sürdü.
Cibuti HaritalarıSiyasi

Fiziki