Arama

Rahim Sarkması - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kadınlar arasında "rahim sarkması" tabir edilen rahatsızhk­lar, ashnda üreme organlarını, sidik torbasını, göden barsağını içine alan; çok yönlü bir deformasyondur.

Sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
• Zor doğumlarda ve acemi bir kadın tarafından gerçekleştiri­len doğumlarda "doğum travması" dediğimiz rahim yaralanmala­rı ve dölyolunu askıda tutan bağ dokusunun yırtılması.

• Menapoz (yaşdönümü) sonrasında, östrojen eksikliğinden dölyolu ve apışarası dokularının zayıflaması.

• Doğuştan gelen dölyolu arkaya büküklüğü (normalde öne bükük olmahdır), dölyatağı uzunluğu ve doku gevşekliği gibi bo­zukluklar.

Sarkmanın Çeşitleri
Dölyolu sarkması: Ağrı ve rahatsızhk vermediğinden senelerce farkedilmez. Ancak dikkatli bir muayene sonunda teşhis edilebi­lir. Gebeliğe ve doğuma engel değildir.

Dölyolunun ön çeperle birlikte sarkması:
Dölyolu, ön çeperle birlikte sarktığı zaman, çoğu defa sidik torbasını da beraberinde sürükler. ilerlemiş vakalarda sidik kaçırma, sık işeme ve zor işe­.me gibi belirtiler teşhisi kolaylaştırır. Hasta, doğuracakmış veya rahim yolundan bir parça fırlayacakmış hissine de kapılabilir. Bu durum, fazla ayakta kaldığı zamanlara rastlar. Her şeye rağmen ağrı yoktur. Ağrı var ise, başka sebepler aramak gerekir.

Dölyolunun dölyatağı ile birlikte sarkması:
Bu komplike arıza, daha çok yaşlı kadınlarda görülür. Dölyatağı, arka çeperini de be­raberinde getirirse; sidik torbası ve güden barsağı da bu sarkma­ya uymak zorunda kalır. Böylece "tam rahim sarkması" dediğimiz ciddi olay meydana gelir. Bir eldiven parmağının tersine dönme­sini andıran sarkma, dış üreme organından taşar ve kolayca far­kedilir. Ayrıca; sidiğini tutamama, zor işeme ve ağırlık hissi mev­cuttur.

Ne Yapmalı?
• Rahim sarkmaları, ciddi rahatsızlıklara yol açmamakla bir­likte, tedavi gerektiren bir arızadır.

• Tedavinin şekli, yaşa, hastanın gebeliği isteyip istemediğine ve sarkmanın biçimine göre değişiklikler arzeder. Tedavinin şekli ne olursa olsun, gaye leğen organlarına ve özellikle dölyatağına sağlam bir destek sağlamaktır.