Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
12:01, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 28 Mart 2025 - 12:01
Arama
MaviKaranlık Forum
Teknolojik ve bilimsel gelişmelerin besin çeşitliliğindeki artışa katkısı nedir?
-
Tek Mesaj #4
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Ekim 2009
Mesaj
#4
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir
adlı kullanıcıdan alıntı
besin çeşitliliğinde yapılan teknolojik çalışmalar nelerdir
Besin çeşitliliğinde teknoloji kullanımını üretim, işleme ve tüketime hazırlama vb. gibi alanlarda ayrı ayrı incelemek gereklidir. Gıda Mühendisliği bilim dalı bu ihtiyaçlardan doğmuştur.
Gıda mühendisinin temel görevleri arasında; beslenme değeri yüksek ve güvenli besin üretmek, gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek, gıda maddelerini değerlendirmek, gıda kaynak savurganlığını önlemek, gıdanın nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak, hammaddeden çok yönlü yararlanmak ve böylece gıda çeşitliliğini arttırmak gelir.
Sağlıklı beslenme, geleneksel alışkanlıkları korumakla birlikte, gelişen teknolojik imkanlardan yararlanarak çoğu zaman daha güvenilir sonuçlarla ele alınmaktadır.
Teknolojinin rolü, besinleri oluşturan gıdaların yetiştirilmesinden itibaren başlar. Toprağın hazırlanması, gübre vb ile desteklenmesi, besinlerin ekilip dikilip bakımını yapılmasında teknolojinin kullanıldığını zaten biliyoruz.
Hayvan ya da sebze ve meyveler artık bu sayede daha çeşitli isimlerle ve kullanım özelliklerine göre ayrı işlenerek değerlendirilebilmektedirler. Tarım araçlarının gelişimiyle sebze ve meyvaların daha hızlı toplanıp korumaya (konserve, dondurma, anında işlenme vb işlemler) alınmasıyla birlikte tüketiciye sunulan besinlerin hem miktarı hem de çeşidi artmıştır.
Yine tarımda ilaçlamalarla korunup kurtarılan besin miktarı az değildir. Hayvansal üretimde de, taze üretim kadar teknolojinin olanaklarıyla yapılan ve tüketiciye sunulan besinlerdeki çeşitlilikten söz edebiliriz.
Teknoloji hemen her besinin çeşitlenmesinde yer alır. Gıda maddeleri ve onların tek tek ya da birlikte işlenmesiyle oluşan besinler tüketiciye sağlıklı bir şekilde teknoloji sayesinde sunulmaktadır.
Doğalına göre ne kadar sağlıklı olduğunu konu dışında bırakarak söyleyebiliriz ki; teknoloji balık, kümes hayvanları, küçük ve büyük baş hayvanlar, sebze ve meyvelerden daha çok çeşitle yararlanmamızı sağlar.
Fabrikalarda uzun yıllardır yapılan üretimlerin çeşitlenmesinden bunu anlayabilirsiniz. Bir örnek verirsek; domates ve biberi işleyerek salça üreten imalathane ve fabrikalar, sofralara sadece salça olarak değil, biber ve domatesten oluşan çeşitli besinlerle gelmektedirler.
Kaynak: MsXLabs
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 12:01
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Şu Anda Dinlediğiniz Şarkı
WaRrioR
-
22:51
Forum Oyunları
Uydurmasyon Kampanyalar Yaratın
WaRrioR
-
22:01
Forum Oyunları
Uykusuzlar Buraya, Gece Sohbetimiz
WaRrioR
-
23:18
Forum Oyunları
Sıkıldım, ne yapabilirim?
Dilhun
-
22:24
Cevaplanmış
Sıkıldım
WaRrioR
-
22:08
Forum Oyunları