Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Ekim 2009       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

besin çeşitliliğinde yapılan teknolojik çalışmalar nelerdir

Besin çeşitliliğinde teknoloji kullanımını üretim, işleme ve tüketime hazırlama vb. gibi alanlarda ayrı ayrı incelemek gereklidir. Gıda Mühendisliği bilim dalı bu ihtiyaçlardan doğmuştur.
Gıda mühendisinin temel görevleri arasında; beslenme değeri yüksek ve güvenli besin üretmek, gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek, gıda maddelerini değerlendirmek, gıda kaynak savurganlığını önlemek, gıdanın nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak, hammaddeden çok yönlü yararlanmak ve böylece gıda çeşitliliğini arttırmak gelir.
Sağlıklı beslenme, geleneksel alışkanlıkları korumakla birlikte, gelişen teknolojik imkanlardan yararlanarak çoğu zaman daha güvenilir sonuçlarla ele alınmaktadır.
Teknolojinin rolü, besinleri oluşturan gıdaların yetiştirilmesinden itibaren başlar. Toprağın hazırlanması, gübre vb ile desteklenmesi, besinlerin ekilip dikilip bakımını yapılmasında teknolojinin kullanıldığını zaten biliyoruz.
Hayvan ya da sebze ve meyveler artık bu sayede daha çeşitli isimlerle ve kullanım özelliklerine göre ayrı işlenerek değerlendirilebilmektedirler. Tarım araçlarının gelişimiyle sebze ve meyvaların daha hızlı toplanıp korumaya (konserve, dondurma, anında işlenme vb işlemler) alınmasıyla birlikte tüketiciye sunulan besinlerin hem miktarı hem de çeşidi artmıştır.
Yine tarımda ilaçlamalarla korunup kurtarılan besin miktarı az değildir. Hayvansal üretimde de, taze üretim kadar teknolojinin olanaklarıyla yapılan ve tüketiciye sunulan besinlerdeki çeşitlilikten söz edebiliriz.
Teknoloji hemen her besinin çeşitlenmesinde yer alır. Gıda maddeleri ve onların tek tek ya da birlikte işlenmesiyle oluşan besinler tüketiciye sağlıklı bir şekilde teknoloji sayesinde sunulmaktadır.
Doğalına göre ne kadar sağlıklı olduğunu konu dışında bırakarak söyleyebiliriz ki; teknoloji balık, kümes hayvanları, küçük ve büyük baş hayvanlar, sebze ve meyvelerden daha çok çeşitle yararlanmamızı sağlar.
Fabrikalarda uzun yıllardır yapılan üretimlerin çeşitlenmesinden bunu anlayabilirsiniz. Bir örnek verirsek; domates ve biberi işleyerek salça üreten imalathane ve fabrikalar, sofralara sadece salça olarak değil, biber ve domatesten oluşan çeşitli besinlerle gelmektedirler.

Kaynak: MsXLabs