1) Osman Bey döneminde ;Karacahisar,Yarhisar,İnegöl ve Bilecik alınmıştır.Bursa kuşatıldıysa da alınamadı!
2) Koyunhisar Savaşı (1302) Osmanlı Devleti’nin Bizansla yaptığı ilk savaştır!
Önemi: Osmanlı Beyliği ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk savaştır.Savaşı Osman Bey yönetimindeki Osmanlı ordusu kazanmıştır.Bir beylik olan Osmanlının kuruluşu bu savaş ile gerçekleşmiştir!
3) Bursa Osman Bey döneminde kuşatılmış fakat alınamamıştır.Daha sonra Orhan Bey döneminde Bursa fethedilerek (1326) başkent yapılmıştır!
Önemi: Bursa’nın fethi ipek açısından büyük bir gelir kaynağı olmuştur!
4) Osmanlı Devletine katılan ilk beylik karesioğulları beyliğidir (1345)!
Önemi: Anadolu Türk birliğinin kurulması yönünde ilk adım atılmış oldu.Rumeli’ye geçiş için zemin hazırlandı.Karesioğulları donanması Osmanlılara geçti!
5) Gelibolu Yarımadası’ndaki Çimpe Kalesi, Rumeli’deki ilk Osmanlı toprağı oldu(yardım karşılığı)!
6) Çimpe kalesi üs olarak kullanılmıştır. Burayı üs olarak kullanan Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa ,Keşan, Lüleburgaz, Tekirdağ ve Çorlu bölgelerini ele geçirdi (ilerleme ve fetihler kolaylaşmıştır)!
7) Balkanlarda ilerleyebilmek için Edirne'nin fethi gerekiyordu. Bu nedenle Edirne'nin fethi Türklere Balkan fetihlerinin yolunu açmıştır!
8) Osmanlı Devleti, kuruluş, genişleme, duraklama, gerileme ve çöküş devirlerinde siyasi, ekonomik ve sosyal değişimlere bağlı olarak iskan politikasında farklı şekillerde hareket etmiştir.Uygulanan iskan politikasının en önemli sonucu ,özellikle Kuruluş ve genişleme dönemlerinde önce, Anadolu sonra Rumeli'de yeni fethedilen topraklara konar göçer, Türk boy ve oymaklarından bir kısmının yerleştirilerek buraların Türkleştirilmesinin sağlanmasıdır!
9) Sırpsındığı Savaşı'nın Sebebi: Edirne ve Filibe'nin fethedilmesi, Osmanlının bu fetihler ile balkanlarda ilerlemesi ve bu durumun Haçlıları endişelendirmesi (1364)!
Sonuçları: Büyük bir zafer elde edilmiştir.Tarihe 'Sırp Sındığı Savaşı' olarak geçen bu zaferle, Rumeli'deki Türk hakimiyeti kesinleşti ve ilk Haçlı Ordusu etkisiz hale getirildi!
10) 1371 yılında Osmanlı ordusu Makedonya üzerine sefere çıkmıştır. Çirmen Zaferi ile Makedonya Osmanlı topraklarına katıldı.Sırp Kralı Osmanlı hakimiyetini kabul etti ve yıllık vergiye bağlandı!
11) Osmanlı Devleti Balkanlar'a kesin olarak yerlesti ve Sırp Krallığı yıkılarak, Sırbistan, Türk hakimiyetine geçirildi. Bölgeye, Türk ve Islâm nüfusu iskân edilerek, hakimiyet pekiştirildi!
Son düzenleyen nötrino; 19 Ekim 2014 13:49