Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
05:06, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazar, 30 Mart 2025 - 05:06
Arama
MaviKaranlık Forum
Mercimek Ahmet
-
Tek Mesaj #1
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2009
Ziyaretçi
Mercimek Ahmet
Doğum ve Ölüm Tarihi (15. yüzyıl)
15. yüzyıl çevirmenlerinden, Türkçeyi konuşma diline yaklaştırmış bir yazardır. Nerede doğduğu ve öldüğü hakkında kesin bilgi yoktur. Sultan II. Murat zamanında yaşadığı, “Kabusname” adlı çevirisinin ön sözünden anlaşılmaktadır. Padişahın çok beğenmesi üzerine Farsça yazılmış bu kitabı, Türkçeye çevirmiştir.
Mercimek Ahmet, XV. yüzyılın artistik Osmanlı nesrinin karşısına Türkçenin konuşma diline yakın, canlı, açık, sade, kısa cümleli nesir yapısını Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat, onları sevgiyle karşıladı ve korudu. Devrinin en büyük bilginlerinden ders aldı. Babasının ölümü üzerine büyük medreselerde ders vermeye başladı. Konya’ya gelen Tebrizi Şems (Şemsi Tebrizi) ile tanıştı. Onunla dost oldu. Tasavvuf! aşkın coşkun deryasına girdi. Konya’da öldü.
Mevlana, sanatı mabede sokmuş, sanatı ibadetten saymıştır. Ona göre Tann’ya ulaşmanın tek yolu, insandaki hayvanı yenmek, üstün insan olmaktır. İnsanı yüceltmiş, düşünce özgürlüğüne değer vermiştir. Türklük sevgisi çok kuvvetli olduğundan, her fırsatta, Türk ırkını övmekten zevk duyardı. Mevlana, Türkçe bildiği halde, eserlerini Farsça yazmış, ara sıra Türkçe sözlere de yer vermiştir. Şiirlerini çoğunlukla “sema” ederken söylemiştir.
Başlıca eserleri
Mesnevi (6 cilt ve 25.700 beyitten oluşan Mesnevi’de manzum öyküler, kıssalar, felsefi tartışmalar, ayetler bulunur.), Divanı Kebir (Büyük Divan, 40.380 beyit) Fihi Ma Fih (Arapça, Farsça mensur eseri), Mektubat (Mektuplar), Meclisi Seba (Yedi Meclis)
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 05:06
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız