Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
09:36, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Çarşamba, 23 Nisan 2025 - 09:36
Arama
MaviKaranlık Forum
Onur Akın
-
Tek Mesaj #4
Mystic@L
Ziyaretçi
21 Temmuz 2006
Ziyaretçi
ONUR AKIN(BASINDAN)
ŞARKILARIM HERKESİNDİR
-Bestelerinde dil olarak şiiri seçen ve bundan taviz vermeden 1989 yılından bu yana sürdürdüğü müzik yolculuğunda birçok şarkıya besteci ve yorumcu olarak imzasını atan Onur AKIN, iddialı bir yapımla sevenlerinin karşısında.Şiirlerini besteleme geleneğini sürdürüyor.Biz de albüme ve hayata dair düşüncelerini sorduk ona.
-Albümünüzde Nazım Hikmet RAN, Küçük İskender gibi isimlerin şiirlerini yorumlamışsınız.Bu isimleri neye göre belirliyorsunuz?
Bu albümleri asıl ortaya çıkaran şey ön hazırlık süreci.Çünkü ben bu ülkede kendi ürettiği şarkıları seslendiren butik sanatçılardan biriyim.Bu ön hazırlık aşaması o albümün şarkılarını ortaya çıkarma aşamasıdır.Benim hayatım şiir aramakla ve şiir okumakla geçiyor.Bu ülke şiir cenneti.Herkes çok yazıyor; ama ne yazık ki çok okumuyor.O yüzden bütün çıkan kitapları takip ediyorum.Çünkü benim müziğimin temeli
oğru şiir, doğru sözler.İnsanlara verilecek mesajlar.Ben yıllardır çok emek veriyorum iyi şiir bulabilmek için.Onun dışında tabi şu an yaşamayan ama ürettikleri, şiirleri yaşayan büyük şairler var.Mesela bir kaç albümdür Nazım Hikmet bestelemiyordum.Gelen talepler üzerine bu albümde Nazım şiiri besteledim.Bunun dışında Cahit Sıtkı Tarancı benim uzun süredir bestelemediğim şairlerden bir tanesiydi.Tarancı'nın ''Memleket isterim'' şiiri gerçekten ülkemizin gidişatı yönünden eleştirel yaklaşan ve alternatif dünya düşünü bize çok iyi anlatan bir şiir.Onun dışındaki önemli şey de benim yüreğimi titretmesi.Onu ben besteleyeceğim.Onun için ilk önce beni duygulandırması gerekiyor.
-Şiirlerini seçtiğiniz insanlarla aranızda özel bir bağ var mı?
Olanlar da oluyor.Mesela Aydın Öztürk, Ahmet Can Akyol, Hayrettin Horoz, Küçük İskender eski dostumdur benim.Küçük İskender ''De gülüm'' şiirini 10 sene önce vermişti ama ancak besteledim mesela.Ama Yılmaz Erdoğan gibi ilk defa çalıştığım isimler de oldu bu albümde.Bundan sonra onunla çalışmamın devamı gelebilir.
-Bu albüm içinize sindi mi?
Bu albüm içime sindi, içimden taşıyor.İçime, dışıma, her tarafıma sindi.Çünkü 10. albüm olduğu için çok emek verdim.Bu albümde bir farklılık yapıp daha cesur davranarak biraz Onur Akın'ın eski tarzının dışına çıktım.Bu albümde aranjör sayısını arttırıp 4 ayrı aranjörle çalıştım.Benimle birlikte 5 müzik adamının beyni var bu albümde.
-Başkalarının şiirlerini kullandığınız için hiç olumsuz tepki aldınız mı?
Adnan Yücel, benim için çok güzel bir şey dedi:''bu ülkede en doğru şeyi Onur yapıyor.Çünkü Onur iş bölümü denen şeyi biliyor.'' dedi.Ben gelmiş olduğum bu noktayı yapmış olduğum doğru tercihlere bağlıyorum.Bugün bir çok şarkımı hala kitleler söylüyor.Bunun sebebi de sadece şiir bestelememdir.Şiirle insanların ufkunu açtım.İnsanlar okumaya ve edebiyata yöneldiler.Benim yaptığım iyi ve güçlü şiirleri alıp doğru bestelemek oldu.Şarkı sözü yazsaydım belki bu dil kalitesini yakalayamazdım.Ben insanlara yıllarca imgesel sözler ezberlettim.Ben şair değilim.Ben iyi bir şiir bestecisiyim.
-Şu anda albümünüz nasıl tepkiler alıyor?
Bu albüm, müthiş tepkiler alıyor.Ben konser yaparak hayatını sürdüren bir sanatçıyım.O konserlerde görüyorum ki bu şarkılar halk hareketine dönmüş durumda.Festivallerde şarkılarımı herkes hep bir ağızdan söylüyor.Bunlar hep insanların hayatlarında önemli yer etmiş, onlarla bir sürü aşklar yaşamışlar, ayrılıklar yaşamışlar.Bu şarkıları Türkiye'de Trabzonlusu da sahiplendi Diyarbakırlısı da sahiplendi.Çünkü müziğimde evrensel mesajlar var.Dar milliyetçilik ve şoven değerler üzerinden müzik yapmıyorum ben.Beni dinliyorsa herkes dinlesin sırf Bitlisliler dinlemesin.Beni Laz da dinlesin, Kürt de dinlesin, Çerkez de dinlesin.Çünkü ben bu ülkede her kesimin barış içinde yaşayacağı bir ülkenin düşünü kuruyorum.Önemli olan hangi dilde söylediğim değil, ne söylediğimdir.
-Albümünüzün adı olan ''Memleket isterim'' bir söylemi varmış gibi duruyor...
Albümün genel konseptinde bir mesaj var.O kapak isminde de mutlaka bir mesaj vardır diye düşünülüyor.''Aşk bize küstü'' , ''Nereye ey güzel insanlar'' , ''Asi ve mavi''...''Memleket isterim'' herkesin düşlediği memleketi anlatıyor.Siyasi tavrımı çok içine sokmuyorum şarkılarımın ama mutlaka mesaj verdiğim şarkılar da oluyor.Mesela sevda türkülerinin siyası tavrı çok da aranmaz.O duruş benim durduğum yerlerden ortaya çıkıyor.Ben nerdeyim her 1 mayıs'ta Onur Akın var.İşte duruş budur.
Şu an Eğitim-Sen kapanacak imza istiyorlar.Her bildirinin altında Onur Akın'ın imzası var.Bu tür muhalif etkinliklerde Onur Akın var.Bu duruş beni bağlayan bir şey.Şimdi hayat sırf politika değil ki.Sırf politik şarkılar yaparsanız kısır kalırsınız, üretemezsiniz.O albümü bir sürü insan dinleyecek.Belki apolitik insanlar da dinleyecek.O anlamda hayatın bütün renklerini o albüme koymaya çalışıyorum.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 09:36
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
ESKÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚°LER BURDA MI?
ze_p_lin
-
11:39
Soru-Cevap
IÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚¦Ãƒâ€¦Ã‚¸ÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚ÂÂÂ±ÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚ÂÂÂŸÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚±n dalga-tanecik modeliyle izah edilemiyen davranÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚ÂÂÂ±ÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚¦Ãƒâ€¦Ã‚¸larÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚±
studentin
-
18:18
Fizik
ÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚¦Ãƒâ€šÃ‚ÂÂÂÂu Anda DinlediÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚Ÿiniz ÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚¦Ãƒâ€šÃ‚ÂÂÂÂarkÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚±
WaRrioR
-
20:50
Forum OyunlarÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚±
Uydurmasyon Kampanyalar YaratÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚±n
WaRrioR
-
22:01
Forum OyunlarÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒÂ¢Ã¢â€šÂ¬Ã‚±
Uykusuzlar Buraya, Gece Sohbetimiz
WaRrioR
-