İster tam, ister yarı zamanlı olsun, herhangi bir iş kurarken çok miktarda sermayeye (paraya) sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu biliriz. Ama bahse girerim, hepimiz sıfır sermayeyle yola çıkıp servet sahibi olan insanlar olduğunu da bilir ya da en azından duyarız. Nasıl olur, diye sorabilirsiniz.
Girişiminizi başarılı kılacak, sermayeden daha değerli unsurlar olduğuna inanıyorum.
İşte size bir liste
1) Zaman
Zaman, sermayeden daha değerlidir. Çöpe atılmamak ve boşa harcanmamak üzere bir kenara ayırdığınız zaman. Kâr edebilmek umuduyla kurulacak ve pazara değer katacak bir işletmeye yatırılmak üzere ayırdığınız zaman. Artık, zaman denen bir sermayeye sahibiz.
Zaman ne kadar değerli? Uygun bir biçimde yatırılan zaman servet değerindedir. Boşa harcanan zaman yıkım olabilir. Yatırılan zaman mucizeler yaratabilir; öyleyse zamanınızı yatırın.
2) Çaresizlik
Yeni kuracağı işte en büyük ilk yatırımı çaresizlik olan bir arkadaşım vardı. “Çocuklarım aç; bu işi başarmalıyım. Aksi takdirde ne yaparım?” diyordu. Böylece, inandığı bir ürünü satmak üzere kurduğu işe 1 dolar yatırdı. 1 dolarla birkaç el ilanı edinip perakende satış yapacak, kazandığı parayla da ürünü toptan alıp müşteriye teslim edebilecekti.
Bir başka arkadaşım, liseyi bitirir bitirmez Chicago’ya gitti. İlk işi, gece bekçiliğiydi. Biri ona neden gece bekçiliğine razı olduğunu sorduğunda, yetersiz beslenme, diye yanıt verdi. Aç olduğunuzda, bulabildiğiniz her tür işte çalışırsınız. Çalışmak için bir yere gidersiniz; gece bekçiliği gibi; neresi olduğu fark etmez. Yıllar sonra arkadaşım, Horatio Alger ödülünü aldı. Zengin ve güçlüydü; yaşam şekliyle örnek gösterebileceğim bir insandı. Ama ilk işi gece bekçiliği idi. Çaresizlik, güçlü bir dürtü olabilir. Yapmalıyım, dediğinizde.
3) Kararlılık
Kararlılık, yapacağım, der. Arkadaşım, önce “Müşteri bulmalıyım,” dedi. Çaresizlik. Sonra, “İlk gün bitmeden birini bulacağım,” dedi. Hiç şüphesiz, birini buldu. “Bir kez işe yaradıysa, bir daha işe yarar,” dedi. Fakat sonra, bir sonraki kişi “Hayır,” dedi. Şimdi neye yatırım yapmalısınız?
4) Cesaret
Cesaret, sermayeden daha değerlidir. Yalnızca 1 dolarınız ve çok cesaretiniz varsa, önünüzde harika bir geleceğin olduğunu söyleyebilirim. Koşullara rağmen cesaret. İnsanlar, ne olursa olsun, en inanılmaz işlere imza atabilirler. Hiç böyle öyküler duymadık mı? İç savaşların cehenneme çevirdiği ülkelerde her şeyini kaybettikten sonra yeniden yaşama dönmeyi başaranların inanılmaz hikayeleri. Onlar insan. İnsanları küçümseyemezsiniz. Bir şey yüzünden değil, her şeye rağmen cesaret. 3-4 satışla işleri yoluna koyduktan sonra sırada şunlar var.
5) Hırs
“Harika! 3 adet satabiliyorsam, 33 adet de satabilirim. 33 adet satabiliyorsam, 103 adet de satabilirim.” Müthiş. Geleceğe yönelik hayallerinizle şaşkına dönersiniz.
6) İnanç
Artık, iyi bir ürününüz olduğuna inanmaya başlarsınız. Bu, muhtemelen iyi bir şirket. Ve kendinize inanmaya başlarsınız. Arkadaşım, iki çocuklu, işsiz ve bekar bir anne. “Bunu mutlaka başaracağım!” diyor. Kendine olan güveni artıyor. Bunlar, eşi benzeri olmayan yatırımlar. Para, buna dokunamaz. Ya 1 milyon dolarınız olmasına rağmen hiçbir inancınız olmasaydı ne olacaktı? Fakir olurdunuz. Zengin olamazdınız. Şimdi, sırada arkadaşımın neden bugün bir milyoner olduğunu açıklayan neden var.
7) Yaratıcılık
Beyninizi çalıştırmak. Muhtemelen bugüne kadar, beyin gücünüzün yaklaşık 10′da 1′ini çalıştırıyordunuz. Peki, kalan 10′da 9′luk bölümü de kullansaydınız ne olurdu? Neler olabileceğine inanamazsınız. İnsanlar, yapılacak en ilginç işlerle karşımıza çıkarlar. Yaratıcılık. Yaratıcılığın değeri nedir? Bir servet. Paradan daha değerlidir. Tek ihtiyacınız olan, 1 dolar ve çok fazla yaratıcılık. İşin yürümesini sağlayacak bir yol bulmak.
8) Kalp ve Ruh
Kalbin ve ruhun yerini ne tutabilir? Para değil. Para, kalbi ve ruhu satın alamaz. Kalp ve ruh, 1 milyon dolardan daha değerlidir. Kalp ve ruh olmaksızın 1 milyon dolar; bu yaşamak değildir. Hiçbir etkiniz yoktur. Ama kalp ve ruh, insanları harekete geçiren, görünmez bir büyü gibidir; insanları satın almaya, karar vermeye, eylemde bulunmaya ve tepki göstermeye iter.
9) Kişilik
Tek yapmanız gereken, kişiliğinize çekidüzen vermek ve onu güçlendirmek. Sağlam bir kişiliğiniz var. Onu yalnızca, her gün etkili olabileceği bir seviyeye getirmelisiniz. İster çocuk, ister işadamı, ister zengin, isterse yoksul olsun, kiminle konuşursanız konuşun, kişiliğiniz etkisini göstermelidir. Her yerde evindeymiş gibi davranabilen eşsiz bir kişilik. Akıl hocam şöyle derdi: “İster derme çatma bir kulübede bira içiyor; ister bir arkadaşınla boks maçı seyrediyor; isterse senatörün malikanesinde konuk ediliyor ol, her zaman rahat davranmayı öğrenmelisin.” Zengin ya da yoksul olmaları fark etmeksizin, herkesle kolay iletişim kurabilmelisiniz. Kimin zengin, kimin yoksul olduğu sizin için önemli değildir. Kim olursa olsun, biriyle benzersiz bir ilişki kurma fırsatı yakalamışsınızdır. Rahat bir kişiliğiniz olmalı. Her koşulda özünü koruyan bir kişilik.
10) Karizma ve İncelikli Düşünce
Bir miktar tevazuyla birlikte karizma. Bir şey söyleme ve insanların sizi hâlâ sevmelerini sağlama yeteneği. Mükemmel!
Listenin tamamı, paradan daha değerlidir. 1 dolar ve size az önce ilettiğim liste ile, dünyayı avcunuza alabilirsiniz. Hangi bölümünü ya da yaşamınızda hangi gelişmenin olmasını isterseniz, o sizindir. Size işin sırrını verdim. Sermaye. Paradan daha değerli olan ve hem geleceğinizi, hem de servetinizi garantiye alabilecek sermaye. Unutmayın; kaynaklarınız yok değil.
Yazar: Jim ROHN
Çinli bir araştırma şirketinin beş yıllık bir süre içerisinde ABD, Hindistan, Çin ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki zengin kişilerle görüşerek hazırladığı bir araştırma sonucunda milyarderleri diğer insanlardan ayıran üç temel özellik olduğunu ortaya çıktı.
Forbes dergisinde yayımlanan bir köşe yazısında, araştırmaya katılanların çoğunlukla
şans ve
zamanlamanın milyarder olmak için önemli faktörler olduğu belirttiğine dikkat çekilirken, kaybetmekten korkmayan, yaratıcı ve doğru kişilerle evlenenlerin milyarder sıfatını diğerlerine göre daha kolay aldığı belirtildi.
KAYBETMEKTEN KORKMUYORLAR
China Market Research Group adlı şirketin gerçekleştirdiği araştırmaya göre zenginliğin ilk sırrı, kaybetmekten korkmamak. Şirket görüştükleri kişilerin genelde garanti ve kolay yolda devam etmekle, risk alıp durumlarını değiştirme seçeneği arasında kaldıklarında, riskli olanı tercih ettiklerini belirtiyor.
Milyarderler tercihlerinde yanılsalar bile, hatalarından ders alıp yollarına devam ettiklerini ifade ediyor. Bu insanlar kötü deneyimlerin geleceğe yönelik iyimserliklerini etkilemesine de izin vermiyor.
Araştırmada görüşülen eski bir internet şirketi yöneticisi, teknoloji hisseleri balonu patlamadan önce ismini vermek istemediği şirketinin değerinin 1 milyar dolar üzerinde olduğunu ancak balonun patlamasıyla birlikte şirketin battığını belirtti. Başarısızlığı kabul edip, köşesine çekilmekten ziyade, yeni girişimlerde bulunan yönetici şu anda başarılı yeni bir şirketin başında.
YARATICILIK
Köşe yazısına göre zenginliğin ikinci büyük gereği, yeni gelir kaynakları elde etmek için sorunlara yaratıcı bir şekilde yaklaşmak. Araştırmaya katılanlar, karşılaştıkları sorunlara diğerlerinden farklı açılardan baktıklarını ve sıkıntının hayatlarını mahvetmesine izin vermektense, sorunun üzerine gitmeyi tercih ettiklerini belirtti.
Araştırmada görüşlerine yer verilen bir petrol şirketi yöneticisi, yıllar önce sahip olduğu benzin istasyonlarını daha iyi nasıl kullanacakları üzerine kafa yorduklarını anlattı. İnsanların hem benzinlerini doldurup, hem de alışveriş yapabilecekleri yerler tasarlayan yöneticinin bu fikri ilk başlarda gereksiz bulundu. Ancak şimdi alışveriş yapılmayan benzin istasyonu sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
DOĞRU EVLİLİKLER
Kulağa biraz garip gelse de milyarderlerin dikkat çeken üçüncü özellikleri, doğru evlilikler yapmaları. Yani riskli girişimlerinde eşlerinden istedikleri desteği alarak yükselmeleri.
Köşe yazısında dünya çapındaki bütün zenginlerin, eşlerinden destek alıp, sıfırdan kurdukları şirketlerini para makinesine çevirdikleri belirtiliyor