Arama

Asteroid Kuşağı - Tek Mesaj #1

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ağustos 2010       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Asteroid ve Asteroid Kuşağı

Güneş sistemi’nde, çoğunlukla Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında bulunan, ama bazıları (örneğin Apollo asteroidleri) Dünya’nın yörüngesiyle kesişen yörüngelerde ilerleyen, kaya parçaları. “Asteroid” denilince, birkaç yüz metreden birkaç yüz kilometre genişliğe kadar olabilen kayal gök cisimleri anlaşılır. Bunların, Güneş Sisteminin oluşumundan arda kalmış döküntüler olduğu düşünülmektedir. Büyük bölümü, Mars ve Jüpiter arasında yer alıyor.

Bir başka teoriye göre ise, bunlar bir zamanlar Mars ve Jüpiter arasında yer alırken, bir kuyruklu yıldızla çarpışarak dağılmış bir gezegenden kalan parçalardır.Ancak ilginç olan nokta, bu asteroid kuşağının, güneşin çevresinde belli ölçüde eliptik bir yörünge izlemesidir. Turlarını 3-6 dünya yılı içinde çeşitli sürelerde tamamlarlar.

İşte bu nedenle, asteroidler seyahatleri sırasında yaklaştıkları gezegenlerin çekim etkisiyle yörüngelerinden çıkabilir ve bu durum iki şeye yol açabilir: O gezegenin çevresinde yeni bir yörüngeye oturarak onun uydusu haline gelebilirler, veya gezegen yüzeyine düşerek büyük bir enrji patlamasına ve meteor krateri oluşumuna yol açabilirler.

Birincisi için örnek, çoğu gökbilimcinin düşüncesine göre, Mars gezegeninin iki uydusu Phobos ve Deimos’un tarihçesini yansıtır.İkincisi için örnek ise, günümüzden yetmiş milyon yıl önce, Meksika körfezindeki bugünkü Yukatan Yarımadası yöresine düşen dev göktaşının başlattığı olaylar dizisinde, o zamanki pekçok canlı türünün -ve bu arada sevgili dinozorların- tüm dünyada hızla değişen iklim koşullarına ayak uyduramayarak yeryüzünden silinmiş olmalarıdır.

Bilim adamları, asteroid kuşağının ötesindeki dev Jüpiter’in çekim etkisine şükrediyorlar. Bu dizginleyici etki olmasaydı, Güneş sisteminin iç gezegenleri -Dünyamız Terra dahil- her gün binlerce büyük göktaşının saldırısına uğrardık.Bir konuya daha değinelim: Asteroid kuşağında yer alan binlerce göktaşının toplam kütlesi, Dünyanın uydusu Ay’ın kütlesinin topu topu onda biri kadardır.


Kaynak: Bilimnet
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 1 Nisan 2016 22:19