Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
05:01, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 14 Mart 2025 - 05:01
Arama
MaviKaranlık Forum
Hz. Ali Dönemi - Hakem Olayı
-
Tek Mesaj #2
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Kasım 2010
Ziyaretçi
İslâm tarihinin ilginç olaylarından biridir.
Hz. Ali ile Muaviye arasında cereyan eden Sıffîn savaşında (656) Muaviyenin ordusu yenilmek üzere iken Muaviye'nin akıl hocalarından Amr Îbni'l-As bir hileye başvurdu. Askerlere mızraklarının ucuna Kur'an sayfaları takmalarını, "Kur'an aramızda hakem olsun" diye bağırmalarını söyledi. Hz. Ali bunun bir hile olduğunu anlamıştı. Bu nedenle askerlerine savaş devam emri verdi. Ama askerler Kur'an'a karşı savaşılmaz diye karşı tarafın isteğine uyma arzusu gösterdiler. Hz. Ali de istemeden Kur'an'ın hakem olması önerisini kabul etti. Muaviye taraftarları Amr lbni'l-As'ı, Hz. ali taraftarları da Ebu Musa el-Eşarî'yi hakem seçtiler, iki taraf hakemlerin Allah'ın kitabı (Kur'an) ve Resulünün sünneti üzere verecekleri karan kabul edeceklerini açıkladılar. İki hakem arasında uzun tartışmalar cereyan etti. Aralarında ortak bir nokta aradılar. Amr îbni'l-as ne yapıp edip Muaviyeyi başa geçirmek istiyor buna göre taktik güdüyordu. Ebu Musa Hz. Ali'yi halifelikten almaya yanaşıyordu ama yerine Muaviye'nin halife olmasını istemiyordu. Ebu Musa'nın "Müslümanları fitneden korumak için her ikisini de halifelikten azledip bu işi bir şûraya bırakma önerisi Amr tarafından da kabul edildi (Daha doğrusu kabul edilmiş göründü.)
Hakemler bu kararlarını iki tarafa ilân edeceklerdi. Amr Ebti Musa'ya "Önce kürsüye sen çık, Ali ve Muaviyeyi halifelikten azlettiğimizi ilan et" dedi. Ebu Mûsa da öyle yaptı. Arkasından kürsüye çıkan Amr ibni'l-As ise "Ali ve Muaviye'yi halifelikten uzaklaştırdıklarını, şimdi ise Muaviye'yi halife seçtiğini söyleyerek konuyu karara bağlamış göründü. Bazı kaynaklarda, Amr ibni'l-As kürsüye çıktığında şöyle demiştir: Parmağımdaki şu yüzüğü nasd çıkarıyorsam, Ali'yi de halifelikten öyle azlediyorum. (Çıkardığı yüzüğü parmağına takarken de) şu yüzüğü parmağıma nasıl geçiriyor-sam, Muaviye'yi de halifeliğe öylece nasbediyorum" Tabii bu hileli seçimi Hz. Ali taraftarları kabul etmemiş, "Hakem olayı" denen bu olay Müslümanlar arasında fitnelere sebep olmuştur.
İslam Ansiklopedisi
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 05:01
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Ã…ÂÂÂÂÂu An Ne YapÃâ€Â±yorsun?
Dilhun
-
22:33
Forum OyunlarÃâ€Â±
ÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒâ€¦Ã¢â‚¬Å“stteki ÃÆâ€ââ€Â¢ÃƒÆ’ƒâ€¦Ã¢â‚¬Å“yeye Bir Ã…ÂÂÂÂÂarkÃâ€Â± Hediye Et
Dilhun
-
22:31
Forum OyunlarÃâ€Â±
Ã…ÂÂÂÂÂu Anda DinlediÃâ€ÂŸiniz Ã…ÂÂÂÂÂarkÃâ€Â±
Dilhun
-
22:28
Forum OyunlarÃâ€Â±
Bence sen...
WaRrioR
-