Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
10:55, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazar, 30 Mart 2025 - 10:55
Arama
MaviKaranlık Forum
İbadet Nedir? İslam'da İbadet ve İbadet Etmenin Önemi
-
Tek Mesaj #5
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Kasım 2010
Ziyaretçi
İslam'da İbadet
İbadet
Allah'a karşı gösterilecek saygı, tazim ve hürmet demektir. Ibadet, Allah'ın emirlerini yerine getirmek, yasakladığı bütün haramlardan uzaklaşmak manasındadır.
İbadet Çeşitleri:
Yapılış itibariyle ibadetler üç çeşittir.
Bedeni ibadet, kalp ve beden hareketleriyle yapılan ibadetlerdir.
Maddi ibadet, mal ile yapılan ibadettir.
Hem maddi hem bedeni ibadet; vücut hareketleri ve mal ile yapılan ibadetlerdir.
İbadet, İslam dininde en temel kavramlardan biridir. İbadeti Allah'a kulluk ya da bu kullukla ilgili görevleri yerine getirmeyi namazı kılmak, orucu tutmak diye izaha kalkarsak çok basite kaçmış oluruz. Bilinmelidir ki ibadette daha derin sırlar saklıdır.
İbadet Allah karşısında bir boyun eğiştir ama bu boyun eğiş sadece Allah'tan korkmaya dayanmaz, O'nun yüceliğini yürekten benimsemenin, O'na yürekten bağlanmanın ve sevmenin bu boyun eğişte daha büyük rolü vardır. Gerçek ibadet yönü ağır basan ibadettir.
Tasavvuf tarihinin en büyük kadın evliyası Rabiatü'l-Adeviyye ünlü bir duasında ibadetin bu yönüne ışık tutuyor. Duası şöyle: Rabbim, eğer ben sana ibadetini cennetimi kazanmak için yapıyorsam beni o cennete sokma, cehenneminden korktuğum için ibadet ediyorsam beni o cehennemde yak. Eğer ben sana sırf ibadete layık olduğum için, büyüklüğüne cemâline hayranlığımdan dolayı ibadet ediyorsam beni büyüklüğünün nimetlerinden mahrum etme!
İbadette şekilden çok ruh önemlidir. Samimiyet önemlidir. Kur'an ibadetten her yönüyle bahseder. Sahiplerine bir şey kazandıran ile kazandırmayan ı ayırır. Dünyevi maksatlar ve riya karışmış ibadetlerin hiçbir şeye yaramayacağını bildirir. Din büyüklerinin ibaret konusunda dikkat ettikleri husus ibadetle övünmemek, kendini ibadet etmeyen birinden üstün görmem ve ibadetle birlikte her türlü hayır ve iyiliğin gizliliğine riayet etmektir.
İslam Ansiklopedisi
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 10:55
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız