Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
13:15, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 29 Mart 2025 - 13:15
Arama
MaviKaranlık Forum
Değişen Yıldızlar
-
Tek Mesaj #4
nötrino
Yasaklı
1 Aralık 2010
Mesaj
#4
Yasaklı
Uzaydaki “Yaşayan Fosiller” Yıldız Oluşum Kuramlarını Çürütüyor
Avustralya Gökbilim Gözlemevi (Australian Astronomical Observatory - AAO)’nden alınan veriler üzerinde yapılan çalışmalar yıldız oluşumuyla ilgili kuramlardan birini çürüttü. Araştırmada sadece evrenin uzak geçmişinde varolduğu sanılan disk gökadaların günümüzün evreninde de var olduğu keşfedildi.
Bu yaşayan fosillerin şekli bizim gökadamızı andırıyor, ama gökadamızın aksine bu gökadalarda büyük oranda çalkantı ve muazzam miktarlarda yıldız oluşumu gözleniyor. Gökbilimciler bu tür gökadalarla evrenin geçmişinde çok sık karşılaşıyor, ama bu tür gökadalar günümüzde son derece az sayıda ve ilk kez keşfediliyorlar. Bu bulgular gökbilimcilerin yıldızların oluşumu hakkındaki tezlerinden birini boşa çıkarıyor. Gökadalarda yıldız oluşumu için gaz gerekiyor.
Gökbilimciler uzak, erken dönem gökadalarda yıldız oluşumunun bu gökadaların üzerine sürekli düşmekte olan soğuk gaz nehirleri tarafından beslendiğini düşünüyorlardı. Ama bu mekanizma sadece genç bir evrende çalışabilir.Bu tür gökadaların günümüz evreninde bulunmaları bu fikri şüpheli hale getiriyor. Gökbilimciler bu durumda gökadaların gerekli gazı olası birleşmeler ve çarpışmalarla, yani benzer boyutlardaki gökadalarla birleşerek ya da daha küçük gökadaları yutarak elde ettiklerini tahmin ediyorlar.
Araştırma için önce Sloan Sayısal Gökyüzü Taraması (Sloan Digital Sky Survey) veritabanından yıldız oluşumuna işaret eden parlak bir hidrojen çizgisine sahip olan gökadalar seçilerek AAO’ya ait olan 3.9 m’lik Anglo-Avustralya Teleskobu (Anglo-Australian Telescope - AAT) ve Avustralya Ulusal Üniversitesine ait olan 2.3 m’lik teleskop kullanılarak gözlendi. Her iki teleskop da Yeni Güney Galler’deki Siding Spring Gözlemevi’nde bulunmaktadır.
Kaynak:
AAO
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
1
üye beğendi.
Cevapla
Kapat
Saat: 13:15
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Åu Anda DinlediÄŸiniz Åarkı
WaRrioR
-
20:50
Forum Oyunları
Uydurmasyon Kampanyalar Yaratın
WaRrioR
-
22:01
Forum Oyunları
Uykusuzlar Buraya, Gece Sohbetimiz
WaRrioR
-
23:18
Forum Oyunları
Sıkıldım, ne yapabilirim?
Dilhun
-
22:24
Cevaplanmış
Sıkıldım
WaRrioR
-
22:08
Forum Oyunları