Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
01:11, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazar, 30 Mart 2025 - 01:11
Arama
MaviKaranlık Forum
Asteroit Nedir? Asteroit Hakkında Genel Bilgiler
-
Tek Mesaj #5
nötrino
Yasaklı
2 Ocak 2011
Yasaklı
Asteroide Yolculuk
Yörüngelerinin, Yer yörüngesinin yakınlarına taşıdığı asteroidlere ve kuyrukluyıldızlara Yer’e Yakın Gökcisimleri(Near Earth Objects - NEOs) denir. Bazı asteroidler Güneş Sistemi’nin oluşumuna dayanacak kadar yaşlıdır ve ilkel maddelerce zengin olduğu düşünülür.
Bunlar genç Güneş Sistemi’ni inceleyen biliminsanları açısından vazgeçilmez gökcisimleridir. Diğer Yer’e Yakın Gökcisimlerinin ise ilkel madde bakımından zengin olmamasına rağmen açığa çıkmamış ekonomik değere sahip mineraller içerdiği düşünülmektedir. NASA insanlı bir uçuş ile bu gökcisimlerine gitmeyi ve olası ticari değeri olan bu gökcisimlerini değerlendirmeyi düşünmektedir.
Üzerine iniş yapılacak Yer’e Yakın Gökcismi’nin seçimi için dikkate alınması gereken iki temel özellik vardır. Bunlardan ilki göktaşının oluşumunun ilkel olup olmadığını bilmektir. Bu durum asteroidlerden yansıyan Güneş ışığı yardımıyla yüzey özelliklerinin ölçülmesiyle belirlenir ve tayfölçer sayesinde mineraller daha doğru, daha güvenilir şekilde bulunabilir. Çünkü ilkel maddelerden oluşan asteroidler genellikle karanlık olarak gözlenmektedir. İkinci özellik ise görece kolay bulunabilecek ve uzay aracının daha az enerji harcayarak ulaşabileceği bir Yer’e yakın Gökcismi bulmaktır.
Bu tür olası Yer’e Yakın Gökcisimleri’ni inceleyen Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi (Harvard Smithsonian Center for Astrophysic) araştırmacıları 700 tanesinin oluşumunu ve boyutunu ölçmek için basit bir yerkonuşlu teleskop ile Spitzer Uzay Teleskobu’ndaki kızılötesi kameranın kullanıldığı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmacılar, buldukları asteroidlerin ısısal benzetimlerini ortaya çıkararak Yer’e Yakın Gökcisimlerinin olması gereken boyutlarını saptamışlardır. Sonuçta bu gökcisimleri arasından 65 tane uygun aday bulunmuştur. Bulunan gökcisimlerinin en büyük özelliği kolay ulaşılmalarıdır.
Bulunan bu 65 asteroid arasından yedi tanesi karanlık görünümleri ile muhtemelen ilkel asteroidlerdir. Diğerleri ise bolca silikat içeren demir ve magnezyum bulunduran gökcisimleridir.
Kaynak:
cfa-Harvard
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 01:11
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen