Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ocak 2011       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Asteroide Yolculuk
Yörüngelerinin, Yer yörüngesinin yakınlarına taşıdığı asteroidlere ve kuyrukluyıldızlara Yer’e Yakın Gökcisimleri(Near Earth Objects - NEOs) denir. Bazı asteroidler Güneş Sistemi’nin oluşumuna dayanacak kadar yaşlıdır ve ilkel maddelerce zengin olduğu düşünülür.

Bunlar genç Güneş Sistemi’ni inceleyen biliminsanları açısından vazgeçilmez gökcisimleridir. Diğer Yer’e Yakın Gökcisimlerinin ise ilkel madde bakımından zengin olmamasına rağmen açığa çıkmamış ekonomik değere sahip mineraller içerdiği düşünülmektedir. NASA insanlı bir uçuş ile bu gökcisimlerine gitmeyi ve olası ticari değeri olan bu gökcisimlerini değerlendirmeyi düşünmektedir.

Üzerine iniş yapılacak Yer’e Yakın Gökcismi’nin seçimi için dikkate alınması gereken iki temel özellik vardır. Bunlardan ilki göktaşının oluşumunun ilkel olup olmadığını bilmektir. Bu durum asteroidlerden yansıyan Güneş ışığı yardımıyla yüzey özelliklerinin ölçülmesiyle belirlenir ve tayfölçer sayesinde mineraller daha doğru, daha güvenilir şekilde bulunabilir. Çünkü ilkel maddelerden oluşan asteroidler genellikle karanlık olarak gözlenmektedir. İkinci özellik ise görece kolay bulunabilecek ve uzay aracının daha az enerji harcayarak ulaşabileceği bir Yer’e yakın Gökcismi bulmaktır.

Bu tür olası Yer’e Yakın Gökcisimleri’ni inceleyen Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi (Harvard Smithsonian Center for Astrophysic) araştırmacıları 700 tanesinin oluşumunu ve boyutunu ölçmek için basit bir yerkonuşlu teleskop ile Spitzer Uzay Teleskobu’ndaki kızılötesi kameranın kullanıldığı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmacılar, buldukları asteroidlerin ısısal benzetimlerini ortaya çıkararak Yer’e Yakın Gökcisimlerinin olması gereken boyutlarını saptamışlardır. Sonuçta bu gökcisimleri arasından 65 tane uygun aday bulunmuştur. Bulunan gökcisimlerinin en büyük özelliği kolay ulaşılmalarıdır.

Bulunan bu 65 asteroid arasından yedi tanesi karanlık görünümleri ile muhtemelen ilkel asteroidlerdir. Diğerleri ise bolca silikat içeren demir ve magnezyum bulunduran gökcisimleridir.


Kaynak: cfa-Harvard