Arama

Çilek (Fragaria) - Tek Mesaj #3

Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
2 Temmuz 2011       Mesaj #3
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Çilek

strawberry plant

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde güzel kokusuyla ve üzerine dökülen toz şekerle tadı artırılmış hoş lezzetiyle yemek üzerine yenmek üzere sofralarımızı zenginleştirip beslenme keyfimizi artıran çilek adı meyvesini veren Çilek bitkisismilev Gülgiller'dendir.

Birçok türü ile çeşitleri bulunan Fragaria cinsi çokyıllık otsu ve sürüngen bitki olan çilekler köksmilev kökgövdesmilev yapraksmilev kol (stolon)smilev çiçek ve meyve salkımlarından oluşmaktadır. Kökgövdesinden çıkan ana (ya da birincil) kökleri sertleştiğindesmilev koyu kahverengileşir ve sayıları 20-30 kadar olur. Yan (ya da ikincil) kökleri çok sayıda ve beyaz renklidir. Çileğin kökleri süzek topraklarda 60-70 cm. kadar derine inerkensmilev ağır topraklarda yüzeysel olarak uzar.

Bitkinin kökgövdesismilev aslında bodurlaşmış bir gövdedir. Yeşil renklismilev kenarları dişli yapraklarısmilev genelde üç yaprakçıktan oluşur. Çilek bitkisi yaprak koltuklarındansmilev yaz boyunca tomurcuklar oluşturarak kollar (stolonlar) çıkarır. Bu kollarsmilev yapraktan aldıkları suyu iletebilecek özellikler taşıyan gerçek gövde parçalarıdır. Köklenip kendi yaşamlarını sürdürebilirler.

Bitki ilkbaharda beyaz çiçeklerini açar. Bu çiçekler tozlaşmadan 30-35 gün kadar sonra olgunlaşıp bileşiksmilev üzümsü ve minik çekirdekleri olan kırmızısmilev pembe ve bazen beyaz renkli meyvelere dönüşür. Çilek makbul bir taze meyve olarak yenildiği gibi; reçelismilev marmeladısmilev meyve suyusmilev dondurması ve pastaları yapılıp sevilerek tüketilir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Bütün çilek türlerismilev yaprak koltuklarından uzayan kollarla (stolonlar) çoğaltılır. Ancak çilek fideleri bazı mantar hastalıkları ile nematodlara (bazı zararlılar) karşı pek duyarlı oldukları için kimi önlemlerle korunmaları gerekir. Bizim için en iyisismilev çilek fidesi üreten güvenilir kuruluşlardansmilev çeşidi bellismilev sertifikalı ve sağlıklı fideler alıp bunları bahçemize dikmektir. Çilek fidesi dikimlerismilev kış dikiminde ekim-kasım aylarında ve yaz dikiminde temmuz ayı içinde toprakta hazırlanıp gübrelenmiş yastıklarasmilev 30-35 cm. aralıklarla yapılır.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Ülkemizde soğuk iklimli Doğu Anadolu bölgesinden sıcak Akdeniz bölgesine kadar hemen hemen her yerde yetiştirilebilen neredeyse tek meyve türü çilektir. Çilek bitkisismilev -10 dereceye kadar düşen sıcaklığa kadar hiçbir önlem alınmadan yetiştirebilir. Daha soğuk yerlerde saman ve kuru yaprak gibi malzemeyle soğuktan korunması gerekir. İlkbaharda yaşanan geç donlar bazı yerlerde sorun çıkarabilir. Ancaksmilev soğuk havalar elmasmilev şeftali ve erikte olduğu kadar çileğe zarar vermez. Çilek yetiştiriciliğinde iklim riski çok azdır.

Toprak isteği:
Çilek bitkisismilev toprak bakımından fazla seçici değildir. Ama en iyismilev süzek (suyu iyi akıntılı)smilev kumlu-tınlı ve hafif topraklarda yetişir. Fazla kireç içeren topraklar genelde çileğe uygun olmadığı haldesmilev son zamanlarda kirece uyum sağlayan çilek türleri bile üretilmiştir. Çilek bitkisi sökülen bir toprağa nöbet uygulamadan (yanismilev başka bir bitki üretilip ürün alınmadan) ya da bu toprak iyice ilaçlanmadan ikinci kez bu bitki dikilmemelidir.

Sulama: Kış dikimi yapılan çilek bitkisinesmilev ancak çok sıcak ve kurak geçen ilkbaharda sulama gerekebilir. Amasmilev ilkbaharda ya da yazın yapılacak hasattan sonra ertesi yıl da ürün alabilmek içinsmilev bitkinin sulanması ve diğer bakımlarının yapılması gerekir. Yaz dikiminde çilek bitkisismilev sonbahar gelip de yağışlar başlayana değin düzenli olarak sulanır.

Gübreleme:
Çilek bitkisinin yetiştirileceği toprak hazırlanıp yastıklar yapılırkensmilev iyi yanmış çiftlik gübresi ile potas ve fosfatlı kompoze fenni gübreler karıştırılarak toprağa verilir. Bu gübreler üç yıl süreyle yeterli olur. Bu nedenle yıllık gübrelemede toprağa yalnızca azotlu gübre verilir.

Toprak işleme:
Çilek bitkisinin çevresindeki yabani otlarsmilev arada bir yapılacak çapalamayla ya da uygun ot öldürücü (herbisit) ilaçlar kullanılarak yok edilir.

Malçlama:
Çilek üretiminin yapılacağı bahçenin plastiksmilev samansmilev kuru ot vb. malzemeyle örtülmesine malçlama denir. Bu sayede çilek meyvesinin temiz kalmasısmilev çürümemesismilev yabani ot kontrolünün yapılmasısmilev sulama aralıklarının uzatılması gibi yararlar sağlanır.

Hasat (Derim):
Çilek en duyarlı meyve türlerinden biridir. Ürünün bozulmaması için hasatta ve taşımada çok dikkatli davranılması gerekir. Çilek hasadısmilev meyvenin tipik rengini almasından hemen sonra yapılır. Gecikilirse meyvenin rengi koyulaşırsmilev ezilme ve bozulmaları hızlanır. Erken yapılan hasattasmilev çeşide özgü renk ve tat tam oluşmaz. Çilek hasadı yapmak için günün serin saatleri (sabah 8-10 arası) yeğlenmelidir.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele:
Çilek bitkisinin hastalık ve zararlılarının def edilmesi yerinesmilev bitkiyi hastalandırmamak daha kolay ve ekonomiktir. Gene de bitkide hastalık ve zararlılar görülürsesmilev en yakın tarım hastalıkları mücadele örgütüne başvurulup tavsiyeleri alınarak ve bitkiye dadanan zararlılar ile hastalıklarlasmilev tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanındasmilev eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.