Arama

Kete Tarifi - Tek Mesaj #1

DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
5 Ağustos 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Kete

Vikipedi, özgür ansiklopedi


350px Baked kete photo


Kete, Doğu Anadolu've Doğu Karadeniz'de herkesçe bilinen, yöre mutfağına has, bir çeşit hamur işidir. Yapılan bölgeye göre farklılıklar göstermektedir.
Bayburt ilinde çıktığıda iddialar içerisindedir.

Erzurumda yapılan açma kete un, yağ, tuz, biraz şeker, yaş maya ve su ile yoğrulduktan sonra bir saat kadar bekletilmesi ve dinlenen hamurdan alınan bezelerin oklava yardımı ile orta incelikte bir yufka halinde açılarak, üzerine eritilmiş margarinin sürülmesi ve rulo halinde sarılıp, küçük parçalara kesilmesi, daha sonra kesilen bu parçaların iki tanesi birleştirilmek şartıyla arasına isteğe göre ceviz, un kavurması, peynir (istenirse çikolata) koyulması ve fazla hamurla oynamadan yağlanmış tepsiye konularak yüksek ayarlı fırına verilerek pişirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Kete adı Ermenice'den Türkçe'ye geçmiştir (< Erm. gatʿay)
  • Kayseri gibi farklı yörelerde içi boş ve daha sert biçimde yapılmaktadır.
  • Posof'ta ise helvalı(içli kete) olarakta çeşitleri vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.