1. Web Servis Nedir?
Web servisleri, farklı programlama dilleri kullanılarak yazılmış ve farklı platformlarda bulunan yazılım bileşenlerinin web standartları kullanılarak web ortamında yayınlanmasına, aranıp bulunabilmesine ve istenildiğinde çağrılarak biçimli ve evrensel erişimine izin veren teknolojilerdir.
Web alanındaki 3 safhada gerçekleşmiş gelişmelerden Servis Web’i (Services Web) yapısının temel taşlarını oluşturur. Web servisleri web ortamında yayınlanabilen, aranıp bulunabilen ve çağrılarak erişilebilen modüler uygulama fonksiyonlarıdır. Web servisleri 2000’li yıllarda kurulan birçok yazılım firması tarafından destek bulan bir modeldir.
Web Servisleri =SOAP+WSDL+UDDI şeklindedirler. Internet üzerinde uygulama bütünleştirici olan web servisleri birçok firma ve kamu kuruluşu tarafından kullanılmaktadır.Bu web servis teknolojisi modeline web servis modeli denilmektedir.Bu model üç ana birimin etkileşimine bağlıdır:
- Servis Sağlayıcı (Servis Provider): Servis sağlayıcı istemcilerin sağlayıcıda bulunan servislere erişimini sağlar. Servis sağlayıcı kendi sitesinde bulunan web servisleri tanımını servis kayıt birimine (service registry) kaydederek bu servisinin nasıl çağrılacağını belirtir.
- Servis İstemcisi (Service Requester) : Servis sağlayıcısında bulunan web servislerini çağırarak kullanan istemci uygulamalardır. Web servisinin nasıl çağrılacağı ve ilgili parametreleri servis kayıt biriminden arayarak bulur ve çağırır.
- Servis Kayıt Birimi (Service Registry) : Servis sağlayıcılarının yayınladıkları web servisi tanımlarını saklar ve aranıp bulunmasını sağlar. Servis sağlayıcıları servis kayıt birimini tarayarak istediği servislere hakkında bilgi alabilir. Servis kayıt birimi her servisin nasıl çağırılacağı konusunda tanım bilgileri içerir.
Bir web servisi istemcisinin bir servis sağlayıcıdan bir servisi çağırma aşamasındaki temel adımlar:
– 1. Web servisi istemcisi (SOAP Client) servis kayıt biriminden (UDDI) web servisini bulur.
– 2. İstemci bir SOAP mesajı hazırlar. SOAP mesajı bir XML belgesidir.
– 3. İstemci SOAP mesajını web server veya uygulama sunucusunda çalışan SOAP istek dinleyicisine gönderir. İstek dinleyici gelen isteklere cevap veren sunucu programlardır. Bu programlar bir JSP, ASP, CGI veya ISAPI programıdır.
– 4. SOAP sunucu gelen SOAP mesajını parse eder ve gerekli parametreleri göndererek istenen nesnenin istenen yöntemini çağırır.
– 5. Çağırılan nesnedeki yöntem çalışır ve sonuçları SOAP sunucuya gönderir. SOAP sunucusu gelen sonucu SOAP mesajı formatında biçimlendirerek istemciye gönderir.
– 6. İstemci gelen SOAP mesajının içindeki bilgileri alarak istekte bulunan programa gönderir.
Servis istemcisi(“Service Requester”) servisleri çağırır, servis sağlayıcısı(“Service Provider”) ise istemcinin isteklerini cevaplamaktadır. Servis kayıtçısında(Service Registry) servis sağlayıcı tarafından yayınlanan servis tanımları ilan edilmekte ve yayınlanmaktadır. Servis sağlayıcı servis kayıtçısında servisleri tarayarak bu servisler hakkında bilgiler elde eder.
2. Web Servis Teknolojileri Nelerdir?
Web servisleri modeli XML, SOAP, WSDL ve UDDI gibi açık internet standartlarına dayanır. Bu nedenle web servis teknolojileri olarak bunlar incelenecektir.
1. SOAP (Simple Object Access Protocol): Internet üzerinde web servislerini çalıştırmak için kullanılan protokol
2. WSDL (Web Services Description Language): Web servislerini tanımlama dili
3. UDDI (Universal Description, Discovery and Integration): Web servislerinin indekslenip bulunduğu kayıt servisi
Son düzenleyen Mira; 30 Haziran 2013 18:02
Sebep: İçerik düzenlendi.