Arama

Özlü Sözlü Doğrular - Tek Mesaj #2682

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
25 Ocak 2012       Mesaj #2682
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
İstisnalar Kaideyi Öyle Bir Bozar ki…
Çok sık kullandığımız bir laftır “istisnalar kaideyi bozmaz”.Aslında insanın özgürlüğünü ne kadar da kısıtlar bu cümle.Eğer bir kişi bile kimsenin yapamadığı bir şey yaptıysa,onu herkes yapabilir.Çünkü dışarıdan bakınca birbirinden farklı görünen insanoğlu,aslında içeriden aynıdır.Ve bu bütün kaideleri değiştirir.
Eğer bir istisna olmuşsa,adı üstünde “istisnadır”.Ya da toplumumuzun verdiği başka isimlerle “şanstır,tesadüftür,milyonda bir olur”.Peki size bir soru,şans nedir? Peki tesadüf nedir?
Bir gün anladım ki “insaooğlu akılla açıklayamadıığı her şeye “şans ve/veya tesadüf” isimini vermiş.Evrenin düzenini unutup,kendi yaratığı düzenin esiri olup,tek doğruyu kendi aklıyla koyduğu kurallar zannedince,evrensel zekayı,her şeyin bir sebebi olduğunu unutunca,kaideler ve istisnalar oluşturmaya başlamış.
Evet bugün için açıklayamadığı çok şey var insanın,daha doğrusu insan aklının.Çünkü insan aklı sınırlıdır.Akıl,sadece duyduğunu,gördüğünü bilir.Başka bir deyişle akıl, -kaç yaşında olursa olsun- bir insanın hayatı boyunca tecrübe ettiği her şeyin bütünüdür.Ben burada değil de Afrika’da ya da Avusrturalya’da doğmuş büyümüş olsaydım,bambaşka doğrulara bambaşka inançlara sahip olacak,dünyayı bambaşka yorumlayacaktım.E o zaman buradaki Onur’un mu, yoksa Avusturalya’da büyüyen Onur’un mu nançları(aklı) daha doğru? Ya da Bitlis’ın bir köyünde büyüseydim,bugün inandığım şeylere inanır mıydım,ya da bugün inanmadığım şeylere inanır mıydım? Tabi ki! Bitlis’in bir köyünde büyüseydim,belki de ailemden şöyle bir cümle duyacaktım:
-Oğlum hayal kurma bu köyden son 50 yıldır iki kişi üniversite okudu,senin neyine okumak.

Ben isterdim okumak ama o köyden okul kazanmak bir istisnaydı.O zaman iki türlü tepki verebilirdim.Okul kazanan istisnalar arasına girmek ya da daha önce kazanılmış olmasının bir istisna olduğunu,şansın onlara güldüğünü kabul etmek.O an insanın aklı neye inanıyorsa onu yapar.Ama evrensel zeka,imkansız diye bir şey olmadığını bildiği için,anında hedefini belirler ve ona inanır.
Bu güne kadar dünya üzerinde kaç tane insan yaşadı bilmiyorum ama şu an 7 milyar insan var.Farklı coğrafyalarda,farklı koşullar altında yaşasalarda,bu 7 milyar insan her gün 7 milyar farklı hayat yaşıyor.Bu demektir ki bir insan 7 milyar farklı hayat kurabilir kendine!Bill Gates olmak da senin elinde, Barrack Obama’da.Evsiz biri olmak da,bahçıvan olmak da.Zengin bir bahçıvan olmak da,farkir bir bahçıvan olmak da.Her yerde istisnalar var ve tutunduğumuz kaidelerin hepsi çökmekte.
In science we trust.