Ladik
Bilgiler:
-İlçe Nüfusu: 17.551 (2011 TÜİK)
-Köy ve Belde Nüfusu: 9.044
-Yüzölçümü: 575 km²
-Rakım: 950 metre
-Koordinatlar: 41°31′N, 35°35′E
Genel Bilgiler:
-Ülke: Türkiye
-İl: Samsun
-Posta Kodu: 55760
-Alan Kodu: 0362
-Plaka: 55
-Kaymakam: Kadir Perçi
-Belediye Başkanı: Mehmet Karahan (MHP)
Ladik, Samsun ilinin bir ilçesi.
2000 nüfus sayımına göre merkez ilçe nüfusu 9086, ilçe genel nüfusu ise 21.997'dir. İlçe genelinde ekonomik hayat, tarım ve hayvancılık dan mürekkeptir. Yörede dışarı göç olması nedeniyle ilçenin toplam nüfusu azalmaktadır, köylerde genç iş gücü çok azalmıştır.
Tarihçe:
VI.Mithradates Eupator (M.Ö. 120-63) tarafından kraliçe “Laodike” adına kurulmuş ve kente “Laodikeia” (Laodike adına kurulmuş kent) adı verilmiştir.
Sırasıyla Mithradat Krallığı'nın, Romalıların, Doğu Roma'nın, Danişmentliler'in, Anadolu Selçukluları'nın, İlhanlılar'ın, Eretne Beyliği'nin, Kadı Burhanettin Beyliği'nin ve Osmanlıların elinde kalan Ladik 1926'da Samsun'a bağlanmadan Osmanlı'nın son dönemlerinde Sivas Vilayeti Amasya Sancağı'nın bir kazası ve 1923-1926 arasında Amasya'nın ilçesiydi.
Ekonomi
Tarım:
İlçenin en önemli geçim kaynağıdır. Tarım alet-ekipmanlarının fiyatlarının yüksek, buna karşılık ilçe çiftçisinin gelir düzeyinin düşük olması ve ferdi hareket edilmesinden dolayı günümüz tarım teknolojisinin gerisinde kalınmıştır. Yaz ve kış mevsimlerinde de yağışlı geçen iklimi, çeşitli ürünlerin yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak, çiftçilerin sahip oldukları tarım arazilerinin meyilli, çok parçalı ve kıraç oluşu; bunların yanında tohumluk, toprak işleme gibi girdilerin yüksek oluşu üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Tarlaların sulanması işlemini çiftçiler, kendi imkânlarıyla akarsular üzerine yaptıkları kanallarla sınırlı olarak yapılabilmektedir. Sadece Ahmetsaray Köyü'nde Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait bir sulama göleti bulunmaktadır.
Lâdik’te başta tahıl ürünleri olmak üzere sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Üretilen tarım ürünleri aşağıda sıralanmıştır.
Tahıl Ürünleri: Buğday, arpa, yulaf
Baklagiller: Fasulye, nohut
Sanayi Bitkileri: Şeker pancarı, misir, ayçiçeği
Yem Bitkisi: Fiğ, yonca (Üçgül)
Sebzeler: Lahana, soğan, pırasa, domates, kabak, fasulye, biber,salatalık, maydonoz, marul vb.
Meyveler: Elma, armut, erik, ayva, vişne, kiraz, şeftali, ve ceviz
Hayvancılık:
İlçenin coğrafi konumundan dolayı eğimli arazilerin geniş yer kaplaması, iklimsel faktörlerin bitkisel üretimi sınırlarken bu alanların çayır, mera, otlak olarak kullanılmasına olanak vermesi nedenleriyle koyunculuk ve sığır besiciliği önemli bir geçim kaynağı durumuna gelmiştir.
Küçükbaş hayvan yetiştiricileri yaz aylarında sürülerini yaylalara çıkarırlar. Yaz boyunca burada kalırlar.
Bireysel olarak kaz, ördek, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları beslenildiği gibi ilçede bu alanda faaliyet gösteren bir işletme de bulunmaktadır.
İlçe merkezinde ve hemen hemen bütün köylerinde modern anlamda arıcılık yapılmaktadır.Akdağ’da bulunan kekik otu ve Lâdik Ovasında yetişen üçgül (yonca) Lâdik balına ayrı bir lezzet katar. “Akdağ balı” adıyla yurt içine ve yurt dışına satışı yapılır.
Sanayi:
Lâdik’teki Sanayileşmenin Genel Durumu İlçedeki Çimento Fabrikası dışındaki sanayi yatırımlarının hepsi KOBİ yatırımıdır. Bu işletmeler, Lâdik’in Samsun girişinde kurulan Küçük Sanayi Sitesi bünyesinde bir araya getirilmiştir. Sitede makine imalatı ( toprak işleme makineleri ), tekstil sanayi, gıda sanayi, yem sanayi, deterjan sanayi, ağaç işleri ve otomobil sanayisi (oto kaporta boya,oto lastik balans), plastik sanayi gibi birçok alanda faaliyet gösteren sanayi kuruluşları vardır.Lâdik Küçük Sanayi Sitesi , 1990
yılında tamamlanarak 21 m2’lik kapalı alanda 100 adet işyeri ile faaliyete geçmiştir.
El Sanatları:
Lâdik’te kilim dokumacılığı, hasır dokumacılığı, kaval yapımı, süpürge bağlama ,çorap ve kazak örücülüğü gibi el sanatları yapılmaktadır.
Hasır Dokumacılığı, Kamışla yapılmakta olan hasır dokumacılığı, genel olarak Ladik gölü çevresinde konuşlanmış köylerde yapılmakla birlikte daha çok Bolat ve Hamit kölerinde yapılmaktadır.
Kilim Dokumacılığı, Keçi kılından dokunan ve “çöpür” adı verilen kilimler ise mesire yerlerinde çadır yapımında kullanılır.
İç Giyim Dokumacılığı,1950’li yıllardan itibaren kilim ve çulha dokumacılığı gibi yöresel el sanatlarının yerini iç giyim dokumacılığı almıştır.Getirilen bu makinelerle evlerde atlet, fanila, pijama vb. iç giyim çamaşırları dokunulmaktadır.1970’li yıllarda 10 adet olan makine sayısı, 1980’li yıllarda 650’ye ulaştığı halde, bugün sadece 25-30 tanesi çalıştırılmaktadır.
Kültür:
Türkiye'nin diğer şehir ve kasabalarında olduğu üzere genel anlamda Anadolu kültürü hakimdir. Yöre halkının özellikle yaşlılarının giyim kuşamında bu kültürün özellikleri kendini göstermektedir. Kadınlarda, başörtüsü olarak cember ve yazma ön plana çıkarken erkeklerde, kasket ve ceket, halkın yöresel kıyafetlerini yansıtmaktadır.
İlçe içerisinde ve köylerde halen ayakta duran evlerde karadeniz kültürüne has ev mimarisi (Safranbolu ve Amasya evleri) göze çarpmaktadır. Yeni yapılan evler, bu kültürel özelliği yansıtmayan betonarma evler olmakla birlikte ilçe merkezinde, kültürel mimariyi korumaya yönelik restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.
Eğitim ve Öğretim
Okul Öncesi Eğitim:
İlçede 1 anaokulu, 5 anasınıfı vardır. Bu anasınıflarından 3'ü merkezde, 2'si ise Ahmetsaray ve Şıhlı İlköğretim Okulları bünyesindedir. Toplam öğrenci sayısı 58’dir.
İlköğretim:
Atatürk İlköğretim Okulu: İlk olarak 1938 yılında "Merkez İlkokulu" olarak açılmışken, 1981 yılında "Atatürk İlkokulu" ve 1992'de de "Atatürk İlköğretim Okulu" adını almıştır. Öğrenci sayısı 1036'dır. 100. Yıl İlköğretim Okulu: İlçenin ilk erkek mektebi olarak bilinen okulun ne zaman açıldığı bilinmemektedir. 1943 depreminde yıkılmış, 1945 yılında yeniden yaptırılmıştır. 1965 yılından 1981 yılına kadar "Akdağ İlkokulu", 1981'de "100. Yıl İlkokulu", 1997-1998 öğretim yılında ise "100. Yıl İlköğretim Okulu" adını almıştır. 406 öğrencisi ile ikili öğretim yapmaktadır. Tayyar Mehmet Paşa İlköğretim Okulu: 289 öğrenci ile ikili öğretim yapmaktadır.
Ortaöğretim:
Lâdik Akpınar Anadolu Öğretmen Lisesi: 1940 yılında "Köy Enstitüsü" olarak açılmıştır. 1953-54 Öğretim Yılında "Köy Enstitüsü" statüsü sona erdirilerek "İlk Öğretmen Okulu" yapılmış. 2001-2002 öğretim döneminde, verdiği mezun sayısı 738'dir. 380 kapasiteli erkek yatılı bir okul olup, Okula en fazla öğrenci gönderen iller Amasya, Çorum, Ordu ve Samsun'dur (Yatılı öğrencilerin yanı sıra gündüzlü öğrencileri de bulunmaktadır.) 2002 yılında Anadolu Öğretmen Liseleri arasında yapılan bilgi ve kültür yarışmasında "Türkiye Birincisi" olmuştur. Kuruluşundan itibaren 4000'i aşkın öğretmen ile pek çok yazar, ressam, müzisyen politikacı, bilim adamı ve ordu mensubunu yetiştirmiştir. II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından ziyaret edilmiştir.
Spor:
İlçede, yayla şenlikleri esnasında, yağlı güreş, yamaç paraşütü, kış kayağı, çim kayağı, rüzgâr sörfü, yelken ve binicilik gibi sportif faaliyetler sergilenmektedir. Futbol sahası, kapalı spor salonu ve kapalı yüzme havuzu vardır.
Ladik Gölü'nde, optimist, Finn, Laser türü yelkenlilerle yelken sporu yapılabilmektedir.
İlçe'nin tarihinde yetişmiş en ünlü sporcu Şifo Mehmet olarak bilinen Mehmet Özdilek'dir. Ladikspor futbol takımının, Türk futboluna ve Türkiye A Milli Futbol takımına kazandırmış olduğu son derece değerli bir futbolcudur.
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2018 02:24